,

ASMR: Γιατί ορισμένοι ήχοι ηρεμούν το νου μας

Ψάχνετε για κάτι νέο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε;

ASMR: Γιατί ορισμένοι ήχοι ηρεμούν το νου μας

Υπάρχει μια ακμάζουσα «κοινότητα ψιθύρων» στο YouTube που αναζητά τον επόμενο εγκεφαλικό οργασμό. Η αυτόνομη αισθητηριακή απόκριση του μεσημβρινού, ή ASMR για τους μη μυημένους, είναι μια χαλαρωτική αισθητηριακή εμπειρία σε διάφορα ηχητικά ή οπτικά ερεθίσματα. Γνωστή ως «μυρμήγκιασμα του εγκεφάλου», το ASMR έχει γίνει τόσο δημοφιλής στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναγνωρίστηκε επίσημα ως λέξη από το Merriam-Webster το 2020.

Εκατοντάδες νέα βίντεο ASMR στο YouTube δημιουργούνται καθημερινά, επεκτείνοντας μια ήδη φαινομενικά ατελείωτη βιβλιοθήκη χαλαρωτικού, μη σεξουαλικού «whisper porn». Σύμφωνα με έρευνα του 2018, υπήρχαν τότε περισσότερα από 13 εκατομμύρια βίντεο ASMR. Πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα τώρα.

Advertisment

Οι υποστηρικτές ορκίζονται στις αγχολυτικές και υπνωτικές επιδράσεις του ASMR και τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια πιθανά οφέλη.

Τι είναι το ASMR

Οι υποστηρικτές του έχουν περιγράψει την εμπειρία ως μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος που ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού και ταξιδεύει προς τα κάτω στη σπονδυλική στήλη και τα άκρα. Αυτό που ακολουθεί είναι βαθιά χαλάρωση, υπνηλία και ευδαιμονία. Σχεδόν οποιοδήποτε οικιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «πυροδοτήσει» το ASMR – από σφουγγάρια, μπίλιες και ψαλίδια μέχρι ρολά χαρτιού τουαλέτας, μακιγιάζ ακόμα και χειριστήρια βιντεοπαιχνιδιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, το ASMR χαρακτηρίζεται από απαλό, αχνό ψίθυρο. Υπάρχουν αμέτρητοι ASMR YouTubers, αλλά μερικοί από τους πιο γνωστούς φαίνεται να είναι νεαρές γυναίκες. Μερικά από τα πιο δημοφιλή κανάλια ASMR στο YouTube είναι τα εξής:

Advertisment

– SAS-ASMR (9,32 εκατομμύρια συνδρομητές).

– Gibi ASMR (4,04 εκατομμύρια συνδρομητές)

– ASMR PPOMO (2,56 εκατομμύρια συνδρομητές)

– ASMR Darling (2,54 εκατομμύρια συνδρομητές)

– Gentle Whispering ASMR (2,15 εκατομμύρια συνδρομητές)

Πώς λειτουργεί το ASMR

Η κοινότητα ASMR χρησιμοποιεί τη λέξη «πυροδότηση» για να περιγράψει την εμπειρία της διέγερσης από οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Το ASMR βασίζεται σε αυτά τα «εναύσματα» για να προκαλέσει ευχάριστες αισθήσεις και συναισθήματα. Αλλά το ASMR μπορεί επίσης να είναι μια μορφή ψυχαγωγίας. Το ASMR μπορεί να προκληθεί από:

– ήχο

– οπτικό ερέθισμα

– φυσικό άγγιγμα

– καταστάσεις.

Οι τεχνικές για την πρόκληση ήχου ASMR μπορεί να ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές, η πράξη της μετακίνησης της φωνής και των αντικειμένων γύρω από ένα έως δύο υψηλής ποιότητας μικρόφωνα μπορεί να προκαλέσει το μυρμήγκιασμα. Ο ήχος συχνά εναλλάσσεται μεταξύ των αυτιών και ακόμη και σε διαφορετικά σημεία μέσα σε κάθε αυτί.

Γιατί το ASMR δεν λειτουργεί για όλους

Συναγερμός Spoiler: Δεν βιώνουν όλοι το ASMR με τον ίδιο τρόπο. Ο Dr. Paul Poulakos, ψυχίατρος στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι, όπως δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για τις ψυχικές παθήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ASMR δεν λειτουργεί για όλους.

«Αν και τείνουν να υπάρχουν ορισμένοι ήχοι που οι άνθρωποι, τις περισσότερες φορές, συνδέουν με θετικές εμπειρίες και αισθήσεις, ο καθένας είναι διαφορετικός», λέει ο Πουλάκος. «Αυτό που κάποιος βρίσκει καταπραϋντικό, κάποιος άλλος μπορεί να το βρίσκει ενοχλητικό ή ακόμα και αποσταθεροποιητικό».

Πιθανά οφέλη

Η ψυχολογική βάση της ASMR δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, η έρευνα του 2018 δείχνει ότι η ASMR είναι μια «αξιόπιστη και φυσιολογικά ριζωμένη εμπειρία» που μπορεί να έχει πιθανά θεραπευτικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.

Άλλες έρευνες του 2018 υποστηρίζουν ότι η ASMR σχετίζεται με την ενσυνειδητότητα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν ή ακούν ASMR τείνουν να σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα Mindful Attention and Awareness Scale (MAAS), η οποία μετρά το συστατικό της προσοχής της ενσυνειδητότητας.

«Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι ήχοι προκαλούν ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, μια αίσθηση ηρεμίας, αίροντας το άγχος κάποιου», λέει ο Poulakos. «Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό βασίζεται στη σύνδεση νου-σώματος». Ωστόσο, μια μελέτη του 2017 σε λάτρεις του ASMR, αρχάριους και άλλους που έχουν ξαναδοκιμάσει το ASMR ανέφερε οφέλη που συνάδουν με τις προηγούμενες προσδοκίες λόγω της δημοτικότητας ή των προτεινόμενων οφελών.

Είναι το ASMR καλό για την ψυχική υγεία;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φλεβάρη του 2022 βρήκε νέα στοιχεία που συνδέουν το άγχος και τον νευρωτισμό με την ικανότητα να βιώνει κανείς ASMR. Δηλαδή ένα ελαφρώς αγχώδες άτομο θα μπορούσε να νιώσει πιο έντονα την θετική επίδραση. Παρόλα αυτά, το ASMR για τη θεραπεία του άγχους δεν είναι ακόμη μια καθιερωμένη κλινική θεραπεία, μπορεί να υπάρχουν μερικοί παράγοντες που βοηθούν στην καταπράυνση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους.

Οι άνθρωποι που δοκιμάζουν το ASMR βιώνουν μια σύνθετη αισθητηριακή συναισθηματική εμπειρία που περιλαμβάνει τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί μια ευφορική ή ευδαιμονική κατάσταση, αλλά μέχρι εκεί. Δεν φαίνεται να αποτελεί θεραπευτικό στοιχείο, αλλά καταπραϋντικό.

Πηγή:

psychcentral.com/blog/asmr-sounds-youtube

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση