, ,

Ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικά ανδρικά αντισυλληπτικά μετά από κλινικές δοκιμές

Η ομάδα πίσω από το φάρμακο ελπίζει ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αργότερα φέτος.

Ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικά ανδρικά αντισυλληπτικά μετά από κλινικές δοκιμές

Όταν εγκρίθηκε για πρώτη φορά προς χρήση τη δεκαετία του 1960, το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι έφερε επανάσταση στην αντισύλληψη. Για όσες μπορούσαν να το πάρουν, ήταν βολικό, προσιτό και αποτελεσματικό.

Αλλά στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η δημιουργία ενός αντίστοιχου ανδρικού που να είναι εξίσου επιτυχημένο αποδείχθηκε απίστευτα δύσκολη, αφήνοντας τους άνδρες που θέλουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη στρατηγική ελέγχου των γεννήσεων ενός ζευγαριού να περιορίζονται στα προφυλακτικά, τα οποία είναι μιας χρήσης και επιρρεπή σε αποτυχία, ή στη βαζεκτομή, η οποία απαιτεί χειρουργική επέμβαση και είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη.

Advertisment

Και τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, αφού τα περισσότερα φάρμακα που βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη και μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε δυσάρεστες παρενέργειες, όπως κατάθλιψη, αύξηση βάρους και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη μπορεί να έχουν βρει μια λύση. Δημιούργησαν ένα από του στόματος, μη ορμονικό χάπι που είναι κατά 99% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης σε ποντίκια.

«Τα δεδομένα λένε ότι οι άνδρες παράγουν 1.500 σπερματοζωάρια ανά καρδιακό παλμό, αλλά για τις γυναίκες υπάρχει συνήθως ένα ωάριο ανά κύκλο. Έτσι, για να σταματήσουμε αυτή τη μεγάλη ποσότητα παραγωγής σπέρματος χρειαζόμαστε μια πραγματικά αποτελεσματική μέθοδο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Md Abdullah al Noman, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο.

«Μέχρι στιγμής, η ένωση που αναφέρουμε σε αυτή τη συνάντηση δείχνει πραγματικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα χωρίς καμία παρατηρήσιμη παρενέργεια σε ποντίκια». Το φάρμακο της ομάδας, με την ονομασία YCT529, απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-α), η οποία συνδέεται με τη βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού σπέρματος.

Advertisment

Έδωσαν σε αρσενικά ποντίκια μία δόση YCT529 κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες. Διαπίστωσαν ότι μείωσε δραματικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των ποντικιών και ήταν κατά 99% αποτελεσματικό στη μείωση των κυήσεων στην ομάδα δοκιμής. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια ήταν σε θέση να τεκνοποιήσουν αφού σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο για τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Η ομάδα ελπίζει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν με το YCT529 αργότερα φέτος, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται πάνω σε μια νέα έκδοση του φαρμάκου. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια νεότερη ένωση δεύτερης γενιάς που θα είναι αποτελεσματική σε χαμηλότερη δόση», δήλωσε ο Noman. «Μερικές φορές μια χαμηλότερη δόση θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερη τοξικότητα, πρέπει να δώσω αυτή την προειδοποίηση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μια χαμηλότερη δόση είναι καλύτερη.

Τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ένωση που θα πλήττει ταυτόχρονα δύο στόχους – τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος άλφα και τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος γάμμα. Ο υποδοχέας γάμμα του ρετινοϊκού οξέος είναι επίσης απαραίτητος για την παραγωγή σπέρματος, οπότε αν μπορούσαμε να χτυπήσουμε επιλεκτικά αυτούς τους δύο στόχους, ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με χαμηλότερη δόση».

Πηγή:

www.sciencefocus.com/news/male-contraceptive-pill-one-step-closer-after-trials-in-mice-prevent-99-per-cent-of-pregnancies

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση