, , ,

Η κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο τη ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις

Η κατάθλιψη φαίνεται να συνδέεται με τη στηθάγχη και τις καρδιακές προσβολές.

Η κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο τη ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις

Η σύγχρονη ασθένεια που φέρεται να επηρεάζει περίπου το 10% που παγκόσμιου πληθυσμού σε κάποια περίοδο της ζωής του φαίνεται να συνδέεται με τη στηθάγχη και τις καρδιακές προσβολές.

Οι επιστήμονες δεν απαντούν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό. Γνωρίζουν όμως ότι συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία ενός ατόμου, αυξάνοντας τους κινδύνους για καρδιακή νόσο ή επιδεινώνοντας τα συμπτώματά της.

Advertisment

Εάν κάποιος έχει κατάθλιψη έχει παράλληλα και αυξημένα κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια στους σταθερούς παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη κ.λπ. έχουν προστεθεί και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της συνολικής υγείας του ατόμου, ενώ βοηθά παράλληλα και στη διαχείριση πιθανών καρδιακών παθήσεων.

Advertisment

Οι πιο κοινές αντικαταθλιπτικές θεραπείες περιλαμβάνουν σήμερα τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία –ένα είδος ψυχοθεραπείας ή λογοθεραπείας που βοηθούν στην αντιμετώπιση αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών, καθώς και φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός.

Οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στη θεραπεία, η οποία μπορεί μάλιστα να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να λειτουργήσει, αν χρειαστεί σε συνδυασμό με συνεδρίες λογοθεραπείας.

Αν η κατάθλιψη επηρεάζει την υγεία μας οφείλουμε στον εαυτό μας να την αντιμετωπίσουμε και να αντιστρέψουμε τα αποτελέσματά της.

Η σωστή διαχείριση και η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να καταστήσει ευκολότερο για τον ασθενή να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας των καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς όπως:

Να ακολουθεί υγιεινή διατροφή

Να ασκείται συστηματικά

Να περιορίσει τη και να διακόψει την κατανάλωση αλκοόλ

Να διακόψει το κάπνισμα

Να σημειώσουμε ότι η τακτική άσκηση προστατεύει την υγεία της καρδιάς αλλά και την ψυχική υγεία από την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη, όπως και πολλές άλλες ασθένειες ταλαιπωρεί σήμερα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπισή της θα πρέπει να λειτουργήσει ενθαρρυντικά προς όλους όσοι διστάζουν ακόμη και σήμερα να αναζητήσουν θεραπεία…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση