,

Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη συνδέεται με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Οι ημέρες με ακραία ζέστη συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν περίθαλψη για καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη συνδέεται με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Έρευνα που εξέτασε ιατρικά δεδομένα από περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι ημέρες ακραίας ζέστης το καλοκαίρι συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για ψυχικές παθήσεις. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αυξανόμενη συχνότητα των επεισοδίων ακραίας ζέστης λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Amruta Nori-Sarma, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε στο Medical News Today ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ήδη ότι οι πολύ ζεστές ημέρες τους θέτουν σε κίνδυνο για προβλήματα σωματικής υγείας, όπως η θερμοπληξία και η αφυδάτωση».

Advertisment

«Το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη μας είναι ότι οι ημέρες με ακραία ζέστη συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν περίθαλψη για καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, χρήση ουσιών και αυτοτραυματισμούς». Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Η σχέση μεταξύ ακραίας ζέστης και ψυχικής υγείας

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων που περιείχε ιατρικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2019. Η ομάδα έλαβε πληροφορίες για 2.243.395 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν λάβει περίθαλψη σε τμήμα επειγόντων περιστατικών για κατάσταση ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης δεδομένα σχετικά με τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες για όλη τη διάρκεια της μελέτης σε κάθε νομό από μια βάση δεδομένων που ονομάζεται PRISM. Επικεντρώθηκαν στους μήνες μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, όταν εμφανίζονται σχεδόν όλες οι περίοδοι ακραίας ζέστης στις ΗΠΑ.
Σε κάθε νομό, οι επιστήμονες ταξινόμησαν τις «ημέρες ακραίας ζέστης» όταν η μέγιστη θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από εκείνη του 95% των άλλων ημερών κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου. Διαπίστωσαν αυξημένη πιθανότητα επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για οποιαδήποτε κατάσταση ψυχικής υγείας τις ημέρες ακραίας ζέστης.

Advertisment

Συγκεκριμένα, οι ημέρες ακραίας ζέστης συσχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για καταστάσεις όπως διαταραχές χρήσης ουσιών, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές διάθεσης, διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και αυτοτραυματισμούς. Μια τέτοια συσχέτιση απουσίαζε για τις διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς. Η ομάδα διερεύνησε επίσης αν το φύλο, η ηλικία ή η γεωγραφική περιοχή συνδέονταν με αυξημένη πιθανότητα επισκέψεων που σχετίζονταν με την ψυχική υγεία.

Διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ των ημερών ακραίας ζέστης και των υψηλότερων ποσοστών επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ήταν πιο έντονη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Γεωγραφικά, η σύνδεση ήταν ισχυρότερη στο Βορρά από ό,τι στο Νότο, με την ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ των ατόμων που διέμεναν στις βορειοανατολικές, βορειοδυτικές και μεσοδυτικές περιοχές.

Περιορισμοί στην έρευνα

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η έρευνά τους δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών θερμοκρασιών και της πιθανότητας επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για ψυχικές παθήσεις – δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια.

Η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες ως μέτρο έκθεσης ενός ατόμου στη ζέστη. Όμως παράγοντες όπως τα επίπεδα δραστηριότητας και ο χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους τείνουν να καθορίζουν την πραγματική έκθεση στη ζέστη.

Η μελέτη δεν μπόρεσε επίσης να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αυξημένων θερμοκρασιών σε ηπιότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας ή σε ευάλωτες κοινότητες, ειδικότερα. «Πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η έκθεση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ακραίας ζέστης όσο και του ψύχους, επηρεάζει τα άτομα με σχετικά ήπια συμπτώματα ψυχικών διαταραχών. Αυτή η εθνική μελέτη βασίστηκε μόνο σε ένα κλάσμα του φάσματος των προβλημάτων ψυχικής υγείας», σημείωσε η Δρ Yoo.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/climate-change-extreme-heat-linked-to-more-mental-health-emergencies

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση