, , , ,

Kατάθλιψη Υψηλής Λειτουργικότητας: Τα κυριότερα σημάδια για να την αναγνωρίσετε

Μια ενδεικτική λίστα με πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

Kατάθλιψης Υψηλής Λειτουργικότητας: Τα κυριότερα σημάδια για να την αναγνωρίσετε

Kατάθλιψη Υψηλής Λειτουργικότητας: Τα κυριότερα
σημάδια για να την αναγνωρίσετε

Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ πώς εκφράζονται οι πιο συνηθισμένες μορφές κατάθλιψης. Αυτή όμως είναι ένα ιδιαίτερος τύπος. Πρόκειται για τη κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας (HFD-high-functioning depression). Αλλά τι είναι αυτό το πρόσφατα αναγνωρισμένο, νέο, είδος κατάθλιψης;

Advertisment

Με απλά λόγια, αφορά σε κάποιον που φαινομενικά δείχνει ότι είναι ένα ευχαριστημένο, χαμογελαστό και επιτυχημένο άτομο, αλλά εσωτερικά νιώθει ότι καταρρέει. Κάποια άτομα είναι αυτοκτονικά και υπάρχουν περιπτώσεις όπου το υποκείμενο τελικά προχωρά στη πράξη της αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το Time Magazine, ο δείκτης της αυτοκτονίας μόνο οριακά μειώνεται για ανθρώπους που βγάζουν 102.000$ ετησίως, σε σύγκριση με εκείνους που κερδίζουν 34.000$ ετησίως.

Επομένως, πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς· αφορά στους εξωτερικά επιτυχημένους, φαινομενικά ολοκληρωμένους ανθρώπους. Παρακάτω δίνεται μια ενδεικτική λίστα με πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

Δείτε επίσης: Μήπως υποφέρετε από κατάθλιψη; Κάντε το τεστ!

Advertisment

Σημείωση: Αυτά τα σημάδια είναι απλά κατευθυντήριες γραμμές, ένας οδηγός δηλαδή για το τι να προσέχουμε, και δεν χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση για να κάνουμε εμείς τη διάγνωση. Η έξυπνη κίνηση είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού και να αφήσουμε σε αυτούς και μόνο σε αυτούς τις αξιολογήσεις, τις εξετάσεις και τις διαγνώσεις

1. Υπερβολική αυτοκριτική

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το παρατηρείτε σε μεγάλο βαθμό, ειδικά «όταν οι σκέψεις αυτοκριτικής εφαρμόζονται γενικά και συνολικά, αντί να εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά», σημειώνει το GoodTherapy, «καθώς είναι πολύ πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στην αίσθηση ευημερίας και ευτυχίας».

Παραδείγματα μπορεί να είναι δηλώσεις όπως α) «είμαι μια αποτυχία», β) «δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστό», γ) «δεν είμαι αρκετά καλός/ή, δ) «δεν θα βελτιωθώ ποτέ». Καθώς μιλάμε για αυτό τον ιδιαίτερο τύπο κατάθλιψης, προσέξτε καθώς αυτές οι δηλώσεις μπορεί να λέγονται με μορφή αστείου. Αυτή η συμπεριφορά είναι το άκρως αντίθετο από το να εξυψώνει κανείς τον εαυτό του, δηλαδή κάτι που ένα άτομο με HFD θα μπορούσε επίσης να κάνει- ακόμα και αν όντως είναι επιτυχημένοι και αξιοσέβαστοι.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/katathlipsi-ipsilis-leitourgikotitas-kyriotera-simadia-anagnorisete/

2. Υψηλή πίεση στη δουλειά, που οι ίδιοι βάζουν στον εαυτό τους

Φαίνονται ότι εργάζονται χαλαρά, ενώ στη πραγματικότητα κοντεύουν να καταρρεύσουν από την υπερβολική πίεση. Άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας τείνουν να δείχνουν ότι διαπρέπουν κάνοντας την μικρότερη προσπάθεια, ενώ νιώθουν κενοί εσωτερικά και μουδιασμένοι, νομίζοντας ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απλά το αποτέλεσμα της δουλειάς. Επιπλέον, κάνουν εξαντλητικές και επίπονες προσπάθειες να ολοκληρώνουν όλες τις δουλειές τους και να εμφανίζονται σε όλες τους τις υποχρεώσεις, όπως και να δέχονται ό,τι αυτές συνεπάγονται. Καθώς παλεύουν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους, πιθανώς να αναζητήσουν παρηγοριά στο επόμενο σημάδι.

3. Εθισμός σε ναρκωτικά και/ή αλκοόλ

Χρειάζεται να αναρωτηθούμε γιατί οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάζουν επίσης τέτοια ζητήματα; Το πραγματικό πρόβλημα σε αυτό είναι ότι φαίνονται ως απλοί χρήστες ή αλκοολικοί και είναι δύσκολο για εμάς τους μη ειδικούς να καταλάβουμε ότι πάντα κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την εικόνα.

Το DrugAbuse περιγράφει κάποια από τα σημάδια ενός εθισμένου ανθρώπου με κατάθλιψη: α) δικαιολογεί τη συμπεριφορά του, β) λαμβάνει μεγαλύτερες δόσεις από τη ποσότητα που έχει αρχικά την πρόθεση να καταναλώσει, γ) συνδέεται με άλλα εθισμένα άτομα, δ) συνήθως νιώθει άρρωστος το πρωί, ε) χάνει το ενδιαφέρον του για τα χόμπι που είχε μέχρι τότε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/katathlipsi-ipsilis-leitourgikotitas-kyriotera-simadia-anagnorisete/

4. Επιρρεπείς σε ατυχήματα

Καθώς χάνουν την συγκέντρωση τους ακόμα και για τις πιο απλές δραστηριότητες, είναι πιο εύκολο να τραυματιστούν ή να δημιουργήσουν προβλήματα άθελα τους. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όσο περνά ο καιρός και αυτό τους προκαλεί όλο και μεγαλύτερη σύγχυση.

5. Συχνό αίσθημα ότι χάνουν το χρόνο τους

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται ότι τα καταφέρνουν περίφημα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας νιώθουν αβοήθητα και, καθώς δεν μπορούν να λάβουν την βοήθεια που απεγνωσμένα επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σε κανέναν, αρχίζουν να σκέφτονται άλλους τρόπους για να την τερματίσουν. Καθώς σκέφτονται με αυτό τον τρόπο, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή γενικά και απομονώνονται, κάτι που είναι γνωστό στον ιατρικό κόσμο ως ανηδονία. Αυτό είναι το σημείο που η HFD γίνεται περισσότερο επικίνδυνη, αν και πάντα σιωπηλή.

Μια μεγάλη μορφή που πιθανώς να υπέφερε από αυτή την κατάθλιψη ήταν ο Charles Dickens, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Mental Floss. Η Kathy Benjamin γράφει, «μέχρι τα 30 του, ο Dickens ήταν ήδη ο πιο διάσημος συγγραφέας στον κόσμο. Ήταν πλούσιος και φαινόταν ότι τα είχε όλα. Αλλά μετά από μια απίστευτα δύσκολη παιδική ηλικία, όπου εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο βερνικιών και ζούσε μόνος του όταν ο πατέρας του φυλακίστηκε, ο Dickens φαινόταν σαν να πέφτει σε κατάθλιψη κάθε φορά που ξεκινούσε ένα νέο μυθιστόρημα».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση