,

Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα -Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Το ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών ποτών, εντοπίστηκε στο 50% των δοτών.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα -Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Τα μικροσκοπικά σωματίδια, ορισμένα από τα οποία είναι τόσο μικρά όσο 0,0007 χιλιοστά – δηλαδή περίπου το ένα εικοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας – ανακαλύφθηκαν στο 77% των υγιών ενήλικων αιμοδοτών που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη στην Ολλανδία το 2021.

Ενώ οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα είναι ακόμη άγνωστες, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά πώς τα υλικά που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα εισβάλλει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

Advertisment

Μικροπλαστικά έχουν ήδη ανακαλυφθεί σε ανθρώπινα κόπρανα, σε μωρά, ακόμη και σε αγέννητα έμβρυα – και οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κυκλοφορία του αίματος για να φτάσουν στα όργανά μας. «Το αίμα ως συστατικό αποτελεί το 6-7% του σωματικού βάρους των ανθρώπων. Βρίσκεται σε όλα τα όργανα του σώματος και είναι η οδός μεταφοράς οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών και ενδεχομένως και πλαστικών σωματιδίων γύρω από το σώμα σε άλλους ιστούς και όργανα», αναφέρει η μελέτη.

Ποια πλαστικά ανακάλυψαν οι ερευνητές

Σχεδόν το 80% των 22 ανώνυμων αιμοδοτών που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental International, βρέθηκε να έχει ποσοτικά προσδιορίσιμα πλαστικά σωματίδια στο αίμα τους. Το ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών ποτών, εντοπίστηκε στο 50% των δοτών, ενώ το πολυστυρένιο – που χρησιμοποιείται για συσκευασίες – ανακαλύφθηκε στο 36%.

Το τρίτο πιο συνηθισμένο σωματίδιο ήταν το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή πλαστικών σακουλών για ψώνια, το οποίο βρέθηκε στο 23% των συμμετεχόντων.

Advertisment

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τα μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σώμα ώστε να δημιουργηθεί μια εκτίμηση κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, η έρευνα τονίζει ότι «είναι επιστημονικά εύλογο ότι τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν στα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η έρευνα προσθέτει: «Ο ανθρώπινος πλακούντας έχει αποδειχθεί ότι είναι διαπερατός σε σφαιρίδια πολυστυρενίου 50, 80 και 240 nm και πιθανότατα και σε μικροσκοπικό πολυπροπυλένιο».

Πώς διασφάλισαν οι επιστήμονες ότι το αίμα δεν είχε μολυνθεί

Τα περισσότερα μικρο- και νανοπλαστικά είναι αόρατα με γυμνό μάτι, οπότε ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι αιμοδοσίες δεν είχαν μολυνθεί με σωματίδια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυστηρά πρωτόκολλα για να αποτρέψουν τη μόλυνση από άλλες πλαστικές πηγές.
Χρησιμοποίησαν φλεβοκέντηση – μια μέθοδο συλλογής αίματος που χρησιμοποιεί ένα αεροστεγές φιαλίδιο με ελαστικό σφράγισμα – για τη λήψη των δειγμάτων

και το σημαντικό είναι ότι μπόρεσαν να αποφύγουν «οποιαδήποτε επαφή με πλαστικούς σωλήνες ή δεξαμενές». Τα μέτρα αυτά εξασφάλισαν ότι μετρήθηκε μόνο το πλαστικό που βρέθηκε στο αίμα των συμμετεχόντων.

Πώς εισέρχεται το πλαστικό στο σώμα

Τα μικροπλαστικά έχουν πλέον ανακαλυφθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, από τα θαλάσσια πλάσματα που τρέφονται από το βυθό μέχρι τα τροπικά δάση και τις κορυφές των βουνών. Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό με πολλούς τρόπους, αλλά η πλειονότητα εισέρχεται πιθανότατα μέσω κατάποσης ή εισπνοής.

Τα πλαστικά μπορούν επίσης να βρεθούν και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως στην οδοντόκρεμα, στο λιπ γκλος, στα σωματίδια μελανιού τατουάζ και στα οδοντιατρικά πολυμερή. Ενώ ο «χρόνος παραμονής» των πλαστικών σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος παραμένει προς το παρόν άγνωστος, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα σωματίδια θα μπορούσαν να μεταφερθούν από ανοσοποιητικά κύτταρα στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος στο ανθρώπινο σώμα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για άμεσο κίνδυνο για το ανθρώπινο γένος.

Πηγή: www.euronews.com/green/2022/03/25/plastic-is-now-in-our-bloodstream-what-does-this-mean-for-us

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση