Η Παχυσαρκία μαστίζει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 15,5% των Ελλήνων

Στην Ελλάδα, το ποσοστό του υπέρβαρου ενήλικου πληθυσμού εκτιμάται στο 32% ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων στο 15,5%.

Η Παχυσαρκία μαστίζει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 15,5% των Ελλήνων

Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης πολλών σωματικών και ψυχικών παθήσεων, οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως μέσω του μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνδυασμού προβλημάτων υγείας που συμπεριλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις υψηλές τιμές της χοληστερόλης στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 13% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο, ενώ στην Ελλάδα, το ποσοστό του υπέρβαρου ενήλικου πληθυσμού εκτιμάται στο 32% ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων στο 15,5%.

Advertisment

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, στις 4/3, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Η ολιστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως χρόνια νόσος στην ελληνική πραγματικότητα».

Στόχος της συνέντευξης αυτής ήταν να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες γύρω από την παχυσαρκία, να τονιστεί η σημασία της πρόληψης της νόσου αλλά και να γνωστοποιηθούν τα μεγάλα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής στα παχύσαρκα άτομα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΙΕΠ, Ευθύμιος Καπάνταης δήλωσε: «Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονική και κυρίως ιατρική προσέγγιση. Με τη συστράτευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αυτή τη μάστιγα της εποχής μας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας».

Advertisment

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΧΕΠ, Γεώργιος Σκρουμπής ανέφερε: «Έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τη βέλτιστη διαχείριση και αντιμετώπιση των παχύσαρκων ασθενών που πάσχουν από συννοσηρότητες, όπως ο Διαβήτης Τύπου 2, είναι πολύ σημαντικό τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και το Υπουργείο Υγείας να λάβουν υπ’ όψιν τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής καθώς και την εφαρμογή της σε μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και η εξοικονόμηση κόστους».

Μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως εκτιμούν ότι οι ιατρικές δαπάνες για τους παχύσαρκους ασθενείς είναι 6-45% υψηλότερες από εκείνες των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Αυτό δείχνει ότι, η Βαριατρική Χειρουργική, κυρίως για τους ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2, μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες από το σύστημα Υγείας, επιτυγχάνοντας ύφεση του Διαβήτη, σύμφωνα με την Ελληνική Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων, δήλωσαν οι εκπρόσωποι και των δύο επιστημονικών εταιρειών και πρόσθεσαν:

«Υπολογίζεται ότι με τη χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σε ασθενείς με συννοσηρότητα του Διαβήτη Τύπου 2, η εξοικονόμηση φαρμακευτικών και άλλων δαπανών αναφορικά με το Διαβήτη είναι αξιοσημείωτη για το κράτος, καθώς παρατηρείται αθροιστική εξοικονόμηση κόστους για μια περίοδο 5 ετών που κυμαίνεται από 505,6 χιλιάδες ευρώ έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος και η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθούν υπόψιν ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες της παχυσαρκίας, κάτι που δεν εξετάζει η παρούσα Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα φρούτα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Συναισθηματική υπερφαγία: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τρώμε για να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά
Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση