,

Τα ποτά διαίτης πιθανώς να ξεγελούν τον εγκέφαλο ώστε να αισθανόμαστε πεινασμένοι

Ο εγκέφαλός μας είναι έξυπνος και σαφώς αντιλαμβάνεται ότι ένα νόστιμο ποτό είναι θρεπτικά κενό, οπότε αναζητά από αλλού θερμίδες και στοιχεία.

Τα ποτά διαίτης πιθανώς να ξεγελούν τον εγκέφαλο ώστε να αισθανόμαστε πεινασμένοι

Ένα κουτάκι 300 ml του πιο δημοφιλούς αναψυκτικού κόλα έχει 140 θερμίδες, ενώ ένα πλαστικό μπουκάλι των 500 ml περιέχει 240 θερμίδες. Για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος αλλά απολαμβάνουν κόλα ή άλλα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, μια έκδοση διαίτης με σχεδόν μηδενικές θερμίδες μπορεί να φαίνεται ελκυστική επιλογή.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες δείχνει ότι τα ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά με λίγες θερμίδες μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμα για την απώλεια βάρους όσο πολλοί υποθέτουν.

Advertisment

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μη θρεπτικό γλυκαντικό (NNS) σουκραλόζη, το οποίο περιλαμβάνουν ως συστατικό πολλά διαιτητικά ποτά, αυξάνει την επιθυμία για φαγητό σε γυναίκες και άτομα με παχυσαρκία σε σύγκριση με ποτά που περιέχουν σακχαρόζη, ένα φυσικό σάκχαρο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης με γλυκαντικό NNS για να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα για γλυκύτητα χωρίς να υποστούν θερμιδική «ποινή». Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό JAMA Network Open.

Είναι ασφαλή τα τεχνητά γλυκαντικά;

«Υπάρχει διαμάχη γύρω από τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών, επειδή πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για την απώλεια βάρους”, λέει η Kathleen Page, επικεφαλής της μελέτης. «Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες, άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές. Η μελέτη μας εξέτασε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού για να εντοπίσει ορισμένους από τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα».

Advertisment

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών παραμένει ασαφής. Γνωρίζουμε ότι η τακτική κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην αρνητική επίδραση των τεχνητά ζαχαρούχων ποτών στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια – συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του αυξημένου βάρους.

Σύγκριση ποτών με σουκραλόζη και ποτών με ζάχαρη

Οι ερευνητές προσέλαβαν 74 εθελοντές με σταθερό βάρος και μη καπνιστές. Ήταν ηλικίας 18-35 ετών και το 58% ήταν γυναίκες. Κανένα από τα άτομα δεν είχε τρέχουσες ιατρικές διαγνώσεις ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, διαβήτη ή χρήσης παράνομων ναρκωτικών. Κάθε συμμετέχων παρακολούθησε τρεις πειραματικές συνεδρίες με τους ερευνητές, έχοντας νηστέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από την άφιξή του.

Η μελέτη κοορτής περιελάμβανε σχετικά ομοιόμορφο αριθμό ατόμων που είχαν υγιές βάρος, είχαν υπέρβαρο και είχαν παχυσαρκία. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν πιθανές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρινόταν στη σουκραλόζη.

Σε μια συνεδρία, κάθε άτομο κατανάλωνε 300 ml ενός ποτού με γλυκαντικό με σουκραλόζη, ενός ποτού με ζάχαρη ή, ως μέτρο ελέγχου, νερό. Αφού κάθε συμμετέχων κατανάλωνε το ποτό του, οι ερευνητές τους παρουσίασαν εικόνες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χρησιμοποίησαν σαρώσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να καταγράψουν τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ινσουλίνης και μεταβολικών ορμονών των συμμετεχόντων. Τέλος, στο τέλος κάθε συνεδρίας, οι ερευνητές προσέφεραν στους συμμετέχοντες έναν μπουφέ με σνακ και κατέγραψαν την ποσότητα φαγητού που κατανάλωσε ο καθένας.

Οι σαρώσεις και οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν τρεις σημαντικές επιδράσεις που υποδηλώνουν ότι τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί στην πραγματικότητα να δυσχεραίνουν τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων. Οι σαρώσεις fMRI αποκάλυψαν ότι μεταξύ των γυναικών και των ατόμων με παχυσαρκία, η κατανάλωση ποτών με γλυκαντικό NNS οδήγησε σε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όρεξη και τη λαχτάρα απ’ ό,τι η κατανάλωση του ποτού που περιείχε σακχαρόζη.

Υπήρξε πτώση των επιπέδων των μεταβολικών ορμονών που σηματοδοτούν ότι είμαστε χορτάτοι μετά την κατανάλωση ποτών με γλυκαντικό σε σύγκριση με τα ποτά που περιείχαν σακχαρόζη. Μετά την κατανάλωση ποτών με γλυκαντικό, οι γυναίκες, αν και όχι οι άνδρες, έφαγαν περισσότερα σνακ στον μπουφέ στο τέλος της συνεδρίας.

Έχουν υπάρξει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και αυτή η μελέτη ενισχύει περισσότερο τα προηγούμενα ευρήματα. Επρόκειτο για μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή που έδειξε υψηλότερη νευρική ανταπόκριση ανταμοιβής σε μη θρεπτικά γλυκαντικά.

Ο εγκέφαλός μας είναι έξυπνος και σαφώς δεν μπορεί να ξεγελαστεί – όταν βλέπει ότι καταναλώνουμε ένα τρόφιμο ή ποτό που έχει πολύ γλυκιά γεύση χωρίς να έχει θερμίδες, αναζητά ένα θερμιδικό τρόφιμο με βάση τη ζάχαρη για να το αντισταθμίσει.

Αν και η Δρ Page σημειώνει ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί να ήταν πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο λόγω της νηστείας τους πριν από τη συνεδρία, λέει: «Η μελέτη μας αρχίζει να παρέχει πλαίσιο για τα μικτά αποτελέσματα προηγούμενων μελετών όσον αφορά τις νευρικές και συμπεριφορικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Μελετώντας διαφορετικές ομάδες, μπορέσαμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στα τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο ώστε να αισθάνεται πεινασμένος, γεγονός που μπορεί, με τη σειρά του, να έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων».

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/diet-drinks-may-trick-the-brain-into-feeling-hungry

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση