, ,

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το στρες που προκαλεί ο πόλεμος

Αν η κατάσταση στην Ουκρανία σας προκαλεί φόβο και άγχος, τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το στρες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο κόσμος έστρεψε το βλέμμα του εκεί. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην πυρηνική ετοιμότητα της χώρας του, ο κόσμος κατακλύστηκε από φόβο με την πιθανότητα βίαιης σύγκρουσης. Καθώς η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να εκτυλίσσεται, έχουμε μείνει να αντιμετωπίζουμε τα ανησυχητικά συναισθήματα της αβεβαιότητας.

Οι σκέψεις καταστροφής είναι φυσιολογικές όταν σκεφτόμαστε οποιοδήποτε είδος κρίσης. Μετά από δύο χρόνια μεταπήδησης από τη μία παραλλαγή του COVID-19 στην άλλη, η κατάσταση στην Ουκρανία έχει κάνει τους ανθρώπους να πιέζονται για ακόμη μία φορά.

Advertisment

Τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε είναι θυμός, απελπισία, αδυναμία και μούδιασμα, εξαιτίας της υπερφόρτωσης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανησυχία για τον πόλεμο είναι πολλά για να τα διαχειριστεί κανείς. Αλλά αν καταλάβετε πώς η ροή των πληροφοριών σχετικά με τη σύγκρουση σας επηρεάζει ψυχικά, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία και να διατηρήσετε μια αίσθηση ηρεμίας.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το στρες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υστερία των ειδήσεων

Η ανάγνωση των ειδήσεων για να καταλάβετε τι συμβαίνει στον κόσμο είναι ένα σημαντικό μέρος του να είναι κανείς ενημερωμένος πολίτης. Όμως οι τίτλοι των ειδήσεων, που έχουν ως στόχο να τραβήξουν την προσοχή σας, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο φόβο παρά να προσφέρουν πληροφορίες. Η συνεχής ροή πληροφοριών μπορεί να είναι αφόρητη.

Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σε ό,τι αφορά το να γνωρίζετε ποιο είναι το όριο της ψυχικής σας υγείας. «Ποια είναι τα όριά μου; Πόσα νέα είναι πολλά για μένα;». Αυτές είναι οι ερωτήσεις που χρειάζεται να θέσετε στον εαυτό σας. Αυτός ο περιορισμός της έκθεσης επεκτείνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ατελείωτη προβολή ιστοριών και infographics ενώ κατακλυζόμαστε και από τις ειδήσεις της τηλεόρασης μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική ατμόσφαιρα πανικού και απόγνωσης.

Advertisment

Η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα δελτία ειδήσεων είναι το κλειδί. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε το χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αφαιρέσετε τις ειδοποιήσεις ειδήσεων από το τηλέφωνό σας και άλλα μέτρα τέτοιας φύσης. Όταν επιλέγετε ένα καθημερινό χρονικό πλαίσιο για να ενημερωθείτε για τις ειδήσεις, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να διαβάσετε και να ακούσετε πληροφορίες από εξαιρετικά αξιόπιστες, ηθικές και αντικειμενικές πηγές.

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να καταλάβετε αν σας κατακλύζουν οι ειδήσεις, κάντε έναν απολογισμό του αντίκτυπου που έχουν σε εσάς. Αν εξετάζουμε το άγχος και την κατάθλιψη, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι αυτά μας επηρεάζουν όχι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά. Επηρεάζουν τις σχέσεις. Μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Αν βιώνετε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές, το να απομακρυνθείτε από έναν συνεχή κύκλο ειδήσεων μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ανακούφιση. Παρόμοια με την αυτοφροντίδα που χρειαζόταν όταν οι αναφορές για την πανδημία COVID-19 ήταν ατελείωτες, θέστε τα όριά σας και τηρήστε τα.

Αντικαθιστούμε το αγχωτικό Scrolling με χρόνο έξω

Αποσυνδεθείτε από το Facebook, το Twitter και το Instagram. Κάντε μια βόλτα έξω και απολαύστε τη φύση. Η παραμονή στην ύπαιθρο μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Η εισπνοή φρέσκου αέρα έχει ηρεμιστική επίδραση και μπορεί να σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε και να μείνετε στη στιγμή.

Ναι, μπορεί να παλεύετε με το φόβο. Ωστόσο, η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων, η απομάκρυνση από τα μέσα ενημέρωσης και η χαλάρωση στην ύπαιθρο μπορεί να είναι ακριβώς η βοηθητική θεραπεία που χρειάζεστε.

Επικοινωνούμε με ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα

Το να δείχνουμε συμπόνια στους ανθρώπους που επηρεάζονται από την κατάσταση στην Ουκρανία αφαιρεί την προσοχή από τον εαυτό μας και τη μεταφέρει στους άλλους. Προσφέρετε στήριξη σε Ουκρανούς φίλους που μπορεί να ανησυχούν για τα μέλη της οικογένειάς τους. Άλλοι φίλοι που έχουν ζήσει παρόμοιες εισβολές μπορεί να αντιμετωπίζουν μετατραυματικό στρες. Το να προσφέρετε λίγη βοήθεια και προσοχή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε κάποιον που αγωνίζεται.

Μπορείτε επίσης να προσφέρετε οικονομική στήριξη μέσω αξιόπιστων οργανώσεων που βοηθούν ανθρώπους στην Ουκρανία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η βοήθεια προς άλλους ανθρώπους προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας.

Απομακρυνόμαστε από την καταστροφική σκέψη

Ναι, η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου υπάρχει. Αλλά δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα. Η καταστροφολογία και η εστίαση στο «τι θα γινόταν αν» μπορεί να προκαλέσει σπειροειδή αρνητισμό και αυξημένο άγχος. Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό όφελος από την εμμονική ανησυχία, ειδικά όταν η σύγκρουση είναι εκτός του ελέγχου σας.

Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων καταστροφών, επειδή αυτές επηρεάζουν τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Εάν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε νιώθετε αποδυναμωμένοι από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να σας προσφέρουν εξατομικευμένες στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους σας γύρω από την κρίση.

Πηγή:

www.verywellmind.com/anxiety-about-ukraine-and-the-threat-of-war-5221204

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση