, , ,

3 τρόποι για να δημιουργήσετε έναν «ανίκητο» δεσμό με το παιδί σας

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή σχέση γονέα-παιδιού.

3 τρόποι για να δημιουργήσετε έναν «ανίκητο» δεσμό με το παιδί σας

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή σχέση γονέα-παιδιού και περιλαμβάνει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων. Παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ γονέων και παιδιών. Ενώ η οικογένεια προορίζεται να είναι καταφύγιο ασφάλειας και παρηγοριάς, τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διαμορφωτικών τους χρόνων, μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές παρηγοριάς ή να αποτραβηχτούν από τους γονείς τους λόγω του φόβου της κρίσης ή των συχνών διαφωνιών.

Αν και είναι ωφέλιμο για τα παιδιά να βρίσκουν διεξόδους έκφρασης, οι τεταμένες σχέσεις γονέων-παιδιών μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, όπως οι ακόλουθες:

Advertisment

  • Καταστολή των συζητήσεων για ευαίσθητα θέματα
  • Αύξηση της ευπάθειας του παιδιού στην κατάχρηση ουσιών
  • Καταστροφή της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας
  • Πρόκληση αυτοαμφισβήτησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης

Έτσι, η δημιουργία ενός αποδεκτού και ανοιχτού χώρου όπου η επικοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει είναι ζωτικής σημασίας. Για να διασφαλίσετε ότι η σχέση γονέα-παιδιού καλλιεργείται και παραμένει ένας ανθεκτικός και αρμονικός δεσμός, παρακάτω θα βρείτε μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με την επικοινωνία με το παιδί σας.

1. Μειώστε το χάος και αυξήστε την αποκάλυψη

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά που βυθίζονται στο χάος, αποκαλύπτοντας μια αξιοσημείωτη δυσκολία στην καθιέρωση ουσιαστικών συζητήσεων με τα παιδιά τους.

“Οι στρεσογόνες εμπειρίες, όπως η διαβίωση σε ένα χαοτικό οικιακό περιβάλλον, μπορεί να εξαντλήσουν τις ρυθμιστικές ικανότητες των γονέων, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτούς να παραμείνουν ευέλικτοι και θετικά δεσμευμένοι με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας”, εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ψυχολόγος Jackie Nelson. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της συνέπειας και της ρουτίνας στο οικογενειακό περιβάλλον ως μέσο για τη διευκόλυνση αβίαστων και γόνιμων συζητήσεων, προωθώντας τελικά την ανάπτυξη ουσιαστικών δεσμών. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν:

Advertisment

  • Να μοιράζεστε τα γεύματα μαζί
  • Καθορισμός μιας επαναλαμβανόμενης “οικογενειακής ημέρας” κάθε λίγες εβδομάδες
  • Συνειδητή δέσμευση καθημερινού αφιερωμένου ποιοτικού χρόνου για αλληλεπιδράσεις

Αυτές οι στρατηγικές στοχεύουν στη δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου οικογενειακού περιβάλλοντος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αποτελεσματική επικοινωνία και ενδυναμώνει τον δεσμό γονέα-παιδιού.

2. Να είστε “αυστηροί”, όχι αυταρχικοί

Παρόλο που δεν υπάρχει ένα οριστικό εγχειρίδιο για την τέλεια ανατροφή των παιδιών, ένα βασικό μάθημα που αντλήθηκε από χρόνια έρευνας είναι ότι δεν είναι όλα τα “αποτελεσματικά” στυλ ανατροφής υγιή. Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ του να είστε αυστηρός γονέας και του να είστε αυταρχικός γονέας.

Αυταρχική γονική μέριμνα: Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας παρουσιάζει μια άκαμπτη και ελεγκτική συμπεριφορά, δίνοντας έμφαση στην κυριαρχία και την επιβολή κανόνων.

“Αυστηρή” γονική μέριμνα: Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας ενσαρκώνει μια στάση που δίνει προτεραιότητα στη δομή, καλλιεργώντας όμως και την αυτονομία.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child and Family Studies υπογραμμίζει τα ευνοϊκά αποτελέσματα που σχετίζονται με την αυταρχική γονική μέριμνα. Υιοθετώντας μια αυστηρή προσέγγιση, οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για μια ζωή με μεγαλύτερη ευημερία. Ακολουθούν ορισμένα οφέλη του να είναι κανείς αυταρχικός γονέας:

  • Βοηθάτε τα παιδιά σας να αποκτήσουν συναισθηματική ανεξαρτησία.
  • Τους παρέχετε την ελευθερία να εκφράζουν τις σκέψεις τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.
  • Τα βοηθάτε να αναπτύξουν μια αίσθηση ασφάλειας και συναισθηματικής ανθεκτικότητας.
  • Προωθείτε την υγιή αυτοέκφραση.
  • Τα βοηθάτε να καλλιεργήσουν μοναδικές προοπτικές.

Εξισορροπώντας την εξουσία με τη ζεστασιά, την κατανόηση και τον προσεκτικό καθορισμό ορίων, οι γονείς καλλιεργούν ένα περιβάλλον που προάγει τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους και καλλιεργεί μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας.

3. Δείξτε εμπιστοσύνη και υπομονή, ακόμη και όταν δεν θέλετε

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Developmental Psychology διαπίστωσε ότι τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν ανησυχία για την αυτοπαρουσίασή τους ήδη από την προσχολική ηλικία και είναι πιο πιθανό να αποκαλύψουν θετικές και αρνητικές πληροφορίες σε υποστηρικτικά περιβάλλοντα. Αυτό έχει πραγματικές συνέπειες για το πώς σκεφτόμαστε για την ευαλωτότητα των παιδιών.

Για ορισμένους γονείς, η πλοήγηση σε αυτή την ανάγκη των παιδιών τους να παρουσιάσουν τον εαυτό τους μέσω της αποκάλυψης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Αφενός, το να επενδύετε συναισθηματικά στα παιδιά σας μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε συγκρούσεις ως προς το πώς θέλετε να συμπεριφέρονται σε σχέση με το πώς θέλουν να συμπεριφέρονται.

Παρ’ όλα αυτά, προς το συμφέρον της προώθησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας και της δημιουργίας ενός ασφαλούς χώρου, οι γονείς πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη και υπομονή, συγκρατώντας τους εαυτούς τους από παρορμητικές αντιδράσεις ή παρεμβατικές διερευνήσεις. Αυτή η αυτοσυγκράτηση όχι μόνο προάγει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης αλλά και ανοίγει το δρόμο στα παιδιά να εμπιστευτούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, επιτρέποντας στους γονείς να τα καθοδηγήσουν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν την ευημερία τους.

Συμπέρασμα

Η αποτελεσματική επικοινωνία χρησιμεύει ως θεμέλιο για υγιείς και ανθεκτικές σχέσεις γονέα-παιδιού. Με την υιοθέτηση αυτών των τριών ιδεών, είναι δυνατόν να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που μπορεί να εμποδίσουν τις ουσιαστικές συζητήσεις και να θέσουν σε κίνδυνο τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών.

Jourdan Travers LCSW

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση