,

Ο σκοτεινά καταπραϋντικός καταναγκασμός του «doomscrolling»: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πρόκειται για μια τοξική συνήθεια που όμως πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε καν να την αντιληφθούμε.

Ο σκοτεινά καταπραϋντικός καταναγκασμός του «doomscrolling»: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το doomscrolling είναι η άσκοπη ανάγνωση αρνητικών άρθρων ειδήσεων, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής περιεχομένου. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ανάγνωση της μιας αρνητικής ιστορίας μετά την άλλη. Μια καναδική μελέτη ονόμασε μάλιστα αυτό το φαινόμενο «πανικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το 2020 και όλα τα εμπόδιά του (η πανδημία COVID-19, οι πολιτικές εντάσεις και η κοινωνική αδικία, για να αναφέρουμε μερικά) ενέπνευσαν τον όρο «doomscrolling», στην πραγματικότητα πιθανότατα ξεπήδησε στο Twitter το 2018 και έκτοτε αποτελεί κοινό όρο που χρησιμοποιείται ευρέως.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάνουμε doomscrolling

Αν έχετε περάσει αρκετά λεπτά ή ίσως και ώρες διαβάζοντας ιστορίες ή αναρτήσεις στο διαδίκτυο – και τείνουν αυτές να είναι κυρίως αρνητικές ή και καταστροφολογικές – είναι πιθανό να έχετε περάσει τον χρόνο σας με doomscrolling.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Όσοι παλεύουν με άγχος ή διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος (αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κρίσεις πανικού, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και διαταραχή κοινωνικού άγχους) είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο doomscrolling επειδή το άγχος αφορά τον έλεγχο ή την έλλειψη ελέγχου.

Όσο πιο αγχωμένοι αισθανόμαστε, τόσο περισσότερο προσπαθούμε να ελέγξουμε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω μας. Το να ενημερωνόμαστε φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να ελέγχουμε τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά στην πραγματικότητα απλώς δημιουργεί περισσότερο άγχος και φόβο.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν doomscrolling

Αν κατά βάθος επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία, γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε doomscrolling; Οι ψυχολόγοι υποδεικνύουν το αίσθημα «αν ξέρω τι συμβαίνει, μπορώ να είμαι καλύτερα προετοιμασμένος όταν τα πράγματα χειροτερεύουν» ως λόγο για το doomscrolling. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να συμβεί κάτι τρομερό που δεν βλέπετε να έρχεται- το doomscrolling φαίνεται να είναι ένας «αποτελεσματικός» τρόπος για να παραμείνετε προετοιμασμένοι.

Είμαστε προγραμματισμένοι να επιβιώνουμε και να βλέπουμε τα πράγματα που θα μπορούσαν δυνητικά να μας βλάψουν. Αυτό είναι στο DNA μας και οι πρόγονοί μας χρειάζονταν αυτή την ικανότητα για να επιβιώσουν κυριολεκτικά. Παρόλο που ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός, εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την τάση να διατηρούμε τον εαυτό μας ασφαλή, κάτι που νομίζουμε ότι κάνουμε διαβάζοντας αρνητικές ειδήσεις.

Ποιες παγίδες κρύβει όμως;

Η καθημερινή περιήγηση στην καταστροφολογία δεν είναι σοφή ιδέα αν προσπαθείτε να επιτύχετε και να διατηρήσετε καλή ψυχική υγεία. Είναι κακό για την ψυχική σας υγεία επειδή δεν υπάρχει κανένα πραγματικό όφελος από το doomscrolling εν τέλει, αναφέρουν οι ειδικοί. Το μόνο που κάνει είναι να μας καθιστά πιο ανήσυχους και παρανοϊκούς για τον κόσμο γύρω μας.

Το doomscrolling μας αποτρέπει από το να δίνουμε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, κάτι που είναι επιπλέον επιζήμιο για την ψυχική υγεία. Και, μπορεί να μην έχουμε καν πλήρη επίγνωση του πόσο μας επηρεάζει.

Όσο κάνετε scrolling σε όλα αυτά τα άρθρα, μπορεί να μην έχετε επίγνωση του πώς όλες αυτές οι αρνητικές πληροφορίες επηρεάζουν τον ψυχισμό σας, αλλά μόλις κλείσετε τα μάτια σας και προσπαθήσετε να πέσετε για ύπνο, το μυαλό σας επιστρέφει σε εκείνες τις πληροφορίες με τρομερές εικόνες.

Πώς να κάνουμε το scrolling πιο θετικό

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να καταναλώνουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις, υπάρχουν τρόποι να μετατρέψουμε το scrolling σε μια θετική εμπειρία. Ένας τρόπος για να το κάνουμε θετικό είναι να επισκεπτόμαστε μόνο ιστότοπους που εμπιστευόμαστε ότι αναφέρουν τα γεγονότα με δίκαιο τρόπο/

Ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες είναι απλώς εντυπωσιακές και θέλουν να μας σοκάρουν ή να μας τρομάξουν, οπότε είναι σημαντικό να τις αποφεύγουμε και αντ’ αυτού να επικεντρωνόμαστε σε μέρη όπου ξέρουμε ότι θα λάβουμε ειλικρινείς, ακριβείς πληροφορίες. Περιορίστε και γενικά τον χρόνο έκθεσης σε όλα αυτά. Μπορείτε να ενημερώνεστε παρακολουθώντας μια εκπομπή ή ακόμη και διαβάζοντας μια περίληψη των ειδήσεων της ημέρας.

Αν έχετε βρεθεί σε ένα επαναλαμβανόμενο doomscrolling που λαμβάνει χώρα πολλές φορές την ημέρα και νιώθετε ότι δεν μπορείτε με τίποτα να το σταματήσετε, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε έναν έλεγχο ψυχικής υγείας και να επισκεφθείτε έναν συμβουλευτικό ψυχολόγο για αρχή.

Πηγή: www.verywellmind.com/what-is-doomscrolling-5088882

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε