,

Αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, χρειάζεται να είμαστε αισιόδοξοι, σύμφωνα με έρευνα

Αισιοδοξία δεν σημαίνει να αγνοούμε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής.

Αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, χρειάζεται να είμαστε αισιόδοξοι, σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Proceedings of the National Academy of Sciences απέδειξε ότι η αισιοδοξία μπορεί να είναι το κλειδί για τη μακροζωία.

Αισιοδοξία δεν σημαίνει να αγνοούμε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Αλλά όταν συμβαίνουν αρνητικά πράγματα, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να κατηγορήσουν τον εαυτό τους και πιο πιθανό να δουν το εμπόδιο ως κάτι προσωρινό ή ακόμα και θετικό. Πιστεύουν επίσης ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής και του πεπρωμένου τους και μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες που θα δίνουν χώρο στο μέλλον για θετικά πράγματα να συμβούν.

Advertisment

Η έρευνα βρήκε ότι άνδρες και γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας ζούσαν κατά μέσο όρο 11% και 15% περισσότερο σε σύγκριση με όσους είχαν μικρότερο ποσοστό θετική σκέψη στο σύνολο της ζωής τους. Αυτές μάλιστα οι ομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 85 ετών και άνω.

Τα μέχρι σήμερα ερευνητικά δεδομένα είχαν δείξει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νόσων και πρώιμου θανάτου. Η Λιουν Λι, υπεύθυνη σύνταξης της δημοσιευμένης έρευνες τόνισε: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροζωία σχετίζεται με την καλή υγεία και με τη ζωή χωρίς αναπηρίες. Η σημασία της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την υγιή γήρανση μέσω της καλλιέργειας ψυχοκοινωνικών στοιχείων της προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Οι πιο υγιεινές συνήθειες, τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και οι περισσότεροι κοινωνικοί δεσμοί εξηγούν εν μέρει αυτή τη σχέση». Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτοί που ήταν πιο αισιόδοξοι υιοθετούσαν επίσης πιο υγιεινές συνήθειες και τρόπο ζωής.

Advertisment

Πηγή: edition.cnn.com/2019/08/26/health/optimism-live-longer-wellness/index.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση