5 ερωτήσεις που μας βοηθούν να διερευνήσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ

Αν είστε καταναλωτής της «γκρίζας ζώνης» ή απλά επανεξετάζετε τις πανδημικές σας συνήθειες, εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που αξίζει να έχετε κατά νου.

5 ερωτήσεις που μας βοηθούν να διερευνήσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ

Εδώ και δύο χρόνια, η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που πίνουμε. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των γυναικών έχει αυξηθεί. Και τα νέα σκληρά στοιχεία λένε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών προβλημάτων και των ατυχημάτων – αυξήθηκε κατά 25% το 2020.

Από πολλές απόψεις, αυτό ήταν αναμενόμενο, λένε οι ειδικοί. Με πολλούς να εργάζονται εξ αποστάσεως, δεν ήταν απαραίτητο να τηρούν το συμβατικό ωράριο εργασίας, και αυτό έκανε την ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ πιο συνηθισμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. Με περιορισμένους τρόπους διασκέδασης και πολλούς ανθρώπους που ήταν απομονωμένοι, το αλκοόλ έγινε μια «εύκολη λύση» για να περάσουν τις δύσκολες στιγμές.

Advertisment

Αλλά και τώρα που έχει επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο η κανονικότητα στη διασκέδαση, η επιθυμία για κοινωνικοποίηση χωρίς άγχος και χωρίς όρια, μπορεί να κάνει τη σχέση μας με το αλκοόλ επικίνδυνη. Τώρα, λοιπόν, μπορεί να είναι μια χρήσιμη στιγμή για να ελέγξουμε τον εαυτό μας στη σχέση που έχει χτίσει με το αλκοόλ.

5 ερωτήσεις που μας βοηθούν να διερευνήσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ

1. Έχουν αλλάξει τα μοτίβα μου;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των πότων της «γκρίζας ζώνης» – ένας μη κλινικός όρος που αναφέρεται σε άτομα των οποίων η κατανάλωση αλκοόλ βρίσκεται σε ένα θολό διάστημα μεταξύ δύο άκρων – αυξάνεται. Οι καταναλωτές της γκρίζας ζώνης δεν έχουν απαραίτητα πρόβλημα με το αλκοόλ. Όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι αν βρεθείτε να αμφισβητείτε τη σχέση σας με το αλκοόλ, είναι σημαντικό να διερευνήσετε το γιατί.

Ένας τρόπος είναι να παρακολουθούμε καλύτερα τις τρέχουσες συνήθειές μας αντί να πηγαίνουμε στον αυτόματο πιλότο και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με το αν αυτές οι συνήθειες έχουν αλλάξει. Είστε κάποιος που συνήθιζε να πίνει μόνο κοινωνικά, αλλά τώρα πίνει κάθε βράδυ; Πίνετε τακτικά περισσότερο σε μία έξοδο από ό,τι συνηθίζατε; Αναζητήστε αλλαγές και νέα μοτίβα.

Advertisment

Όσοι βρέθηκαν να υπερκαταναλώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να αναλογιστούν τον τρόπο με τον οποίο κατανάλωναν αλκοόλ πριν από αυτή και να δουν αν μπορούν να επανέλθουν στην πορεία της κατανάλωσής τους.

2. Σκέφτομαι να πιω κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Όταν ξυπνάτε το πρωί και πηγαίνετε στη δουλειά, σκέφτεστε το απόγευμα που μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα; Μπορεί να υπάρξουν μέρες που πιάνουμε τον εαυτό μας να ανυπομονεί για ένα πολύ ωραίο μπουκάλι κρασί που σκοπεύουμε να ανοίξουμε με ένα ιδιαίτερο δείπνο, ή που συναντάμε έναν φίλο για ποτό σε ώρα χαράς και νιώθουμε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό. Αυτό είναι διαφορετικό. Αν αυτό γίνει κάτι σταθερό, χρειάζεται να αρχίσετε να το εξετάζετε βαθύτερα.

3. Είμαι σε θέση να τηρήσω τα όρια που έχω θέσει στον εαυτό μου;

Συχνά, οι άνθρωποι που αμφισβητούν τη σχέση τους με το αλκοόλ ή που θέλουν συγκεκριμένα να το μειώσουν, θέτουν προγραμματισμένα όρια ή στόχους, όπως θα έκαναν αν προσπαθούσαν να κάνουν υγιεινή διατροφή ή να ασκηθούν. Για κάποιους ανθρώπους, το σχέδιο μπορεί να είναι να πίνουν μόνο ορισμένες νύχτες της εβδομάδας. Για άλλους, μπορεί να αφορά περισσότερο το πόσα ποτά καταναλώνουν.

Εάν διαπιστώσετε ότι κάνετε τέτοιου είδους «συμφωνίες» με τον εαυτό σας και ότι δεν μπορείτε πραγματικά να τις ακολουθήσετε, είναι καλή ιδέα να διερευνήσετε το γιατί. Χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως δεκανίκι; Έχετε μπει σε ένα μοτίβο που χρειάζεστε εξωτερική βοήθεια για να το σπάσετε;

4. Μπορώ να σταματήσω να πίνω για λίγο;

Πρώτον, μια υπενθύμιση: Καμία από αυτές τις ερωτήσεις δε ειναι διαγνωστικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα αυτές που θα χρησιμοποιούσε ένας γιατρός για να εκτιμήσει αν κάποιος αντιμετωπίζει διαταραχή χρήσης αλκοόλ. (Και αν όντως έχετε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ, θα πρέπει να γνωρίζετε το σύνδρομο στέρησης αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει περίπου το 50% των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ όταν σταματήσουν να πίνουν. Θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και μπορεί να απαιτεί ιατρική περίθαλψη).

Αλλά αν είστε κάποιος που απλώς αμφισβητεί τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ στη γκρίζα ζώνη, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα διάλειμμα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και να δείτε πώς θα πάει. Μπορεί να πείτε: «Δεν πρόκειται να πιω για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και αν αυτό γίνει κάτι που είναι συντριπτικά άβολο, σίγουρα είναι απαραίτητο να επανεκτιμήσετε αν πρόκειται για μεγαλύτερο ζήτημα. Αυτού του είδους τα σκόπιμα διαλείμματα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σπάσετε τυχόν μοτίβα στα οποία έχετε περιέλθει.

5. Τι πιστεύουν οι φίλοι ή οι αγαπημένοι μου για την κατανάλωση αλκοόλ;

Στο τέλος, οι όποιες αλλαγές κάνουμε (ή δεν κάνουμε) όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ θα αρχίσουν και θα τελειώσουν με εμάς. Αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσουμε έναν έμπιστο φίλο, σύντροφο ή συγγενή για να λάβουμε ανατροφοδότηση. Ρωτήστε τους αν παρατηρούν οποιεσδήποτε αλλαγές στην κατανάλωση ή τη συμπεριφορά σας ή αν παρατηρούν κάτι προβληματικό.

Αντίθετα, αν αισθάνεστε την ανάγκη να κρύψετε τη χρήση αλκοόλ από τους ανθρώπους στη ζωή σας, αυτό είναι μια πιθανή κόκκινη σημαία. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ξέρετε ότι έχετε αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα νέο επίπεδο και ανησυχείτε ότι οι φίλοι και οι αγαπημένοι σας θα ανησυχούσαν αν αντιλαμβάνονταν αυτή την αλλαγή.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες ή τη χρήση αλκοόλ, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό ή σε κάποιο ψυχολόγο. Το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι: «Ελέγχω εγώ την κατανάλωση αλκοόλ ή με ελέγχει αυτή;».

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/5-questions-to-ask-about-your-relationship-with-alcohol

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η σημασία του μητρικού θηλασμού: Ένα δώρο υγείας για τη μητέρα και το μωρό
6 συνήθειες πριν τον ύπνο που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση