,

6 συνήθειες της σύγχρονης ζωής που αποδεικνύονται βλαβερές για την υγεία του εγκεφάλου

Στην εποχή της τεχνολογίας, έχουμε «προγραμματιστεί» να χρησιμοποιούμε έντονα συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας και αφήνουμε «απ’ έξω» κάποιες άλλες.

7 συνήθειες της σύγχρονης ζωής που αποδεικνύονται βλαβερές για την υγεία του εγκεφάλου

Στην εποχή της τεχνολογίας, έχουμε όλοι «προγραμματιστεί» πια να χρησιμοποιούμε έντονα συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας και αφήνουμε «απ’ έξω» κάποιες άλλες. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου το επιτρέπει, αλλά μήπως κάποιες από τις σύγχρονες συνήθειες μας κάνουν τελικά λιγότερο παραγωγικούς και αποτελεσματικούς;

6 συνήθειες της σύγχρονης ζωής που αποδεικνύονται βλαβερές για την υγεία του εγκεφάλου

1. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η σωματική έλλειψη δραστηριότητας συνοδεύεται από προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, κατάθλιψη, άνοια και καρκίνο. Η καθιστική ζωή αναδιαμορφώνει τη μορφή συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ένα έρευνα από το Journal of Comparative Neurology, η οποία υποδεικνύει την ύπαρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στην ακινησία και στη γνωστική εξασθένηση.

Advertisment

2. Η πλάνη του multitasking

Νομίζουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί• στέλνουμε μήνυμα ενώ περπατάμε στο δρόμο, διαβάζουμε email ενώ μπαίνουμε στο τρένο, διαβάζουμε ή ακούμε podcasts ενώ περιμένουμε στην ουρά. Η αλήθεια είναι όμως ότι το multitasking κάνει κακό στην παραγωγικότητά μας. Αποδεικνύεται ότι είναι μια συνήθεια που αναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο και μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς. Επίσης, αυτή η συνήθεια αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες και μας στερεί τη συγκέντρωση.

3. Οι πολλές πληροφορίες προκαλούν μη αναγκαία υπερδιέγερση του εγκεφάλου

Ο μεγάλος όγκος εργασιών, email, πληροφοριών στο διαδίκτυο και συνεχών ειδοποιήσεων προκαλούν ασυνείδητο άγχος. Η συνεχής ροή περιεχομένου, αν δεν υπάρξει τρόπος διαχείρισης, μπορεί να προκαλέσει στρες και να οδηγήσει σε κακές, αναποτελεσματικές αποφάσεις. Μάλιστα, έρευνα έχει συμπεράνει ότι αν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε μια εργασία και γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν αναπάντητα email, το IQ μας μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 10 βαθμούς.

4. Η καθιστική ζωή

Όπως προαναφέρθηκε, η καθιστική ζωή δεν αποτελεί μόνο έναν σωματικό κίνδυνο, αλλά και έναν νευρολογικό. Επιστήμονες αναφέρουν ότι φαίνεται πως αποτελεί έναν πιο σημαντικό προβλεπτικό παράγοντα της εγκεφαλικής δομής, σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Advertisment

5. Οι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη

Μία συζήτηση δια ζώσης είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον εγκέφαλο• αυξάνει αποδεδειγμένα τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες. Η έλλειψη αληθινών προσωπικών αλληλεπιδράσεων περιορίζει τις ευκαιρίες του εγκεφάλου να κάνει καλύτερες συνδέσεις. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη έχει αρνητική επίδραση στις διανοητικές μας ικανότητες.

6. Τα ακουστικά μπορεί να βλάψουν σημεία του αυτιού, ζωτικά για την ακοή μας

Αγαπάμε, εκ φύσεως, τη δυνατή μουσική. Βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο μέσα σε αυτή. Στην εποχή όμως των ακουστικών που εισχωρούν πιο βαθιά στο αυτί, αυτό μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό, καθώς μπορεί να επηρεαστεί μακροχρόνια η ακοή μας.

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24114875

www.theguardian.com/science/2015/jan/18/modern-world-bad-for-brain-daniel-j-levitin-organized-mind-information-overload

journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0195549

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Χειραγώγηση: Τι κάνουν όσοι επιλέγουν να μην πέσουν θύματα
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν
Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση