Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία

Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα στην καρδιά του τροπικού δάσους της Βραζιλίας.

Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία

Ο ποταμός Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην καρδιά του τροπικού δάσους της Βραζιλίας, καθώς μια ξηρασία ρεκόρ ανατρέπει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και καταστρέφει το οικοσύστημα της ζούγκλας.

Η ταχεία ξήρανση των παραποτάμων του πανίσχυρου Αμαζονίου έχει αφήσει βάρκες αποκλεισμένες, διακόπτοντας τις προμήθειες τροφίμων και νερού σε απομακρυσμένα χωριά, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού είναι ύποπτες για τη θανάτωση περισσότερων από 100 απειλούμενων με εξαφάνιση ποταμοδέλφινων.

Advertisment

Το λιμάνι του Μανάου, της πολυπληθέστερης πόλης της περιοχής, στη συνάντηση του Ρίο Νέγκρο και του Αμαζονίου ποταμού, κατέγραψε 13,59 μέτρα νερού τη Δευτέρα σε σύγκριση με 17,60 μέτρα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 1902, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών που είχε σημειωθεί το 2010.

Μετά από μήνες χωρίς βροχή, ο κάτοικος του βροχοδάσους Pedro Mendonca ανακουφίστηκε όταν μια βραζιλιάνικη ΜΚΟ παρέδωσε προμήθειες στην παραποτάμια κοινότητά του κοντά στο Μανάου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

“Έχουμε περάσει τρεις μήνες χωρίς βροχή εδώ στην κοινότητά μας”, δήλωσε ο Μεντόνκα, ο οποίος ζει στη Σάντα Έλενα ντο Ίνγκλες, δυτικά του Μανάου, της πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας. “Είναι πολύ πιο ζεστή από τις προηγούμενες ξηρασίες”

Advertisment

Σε ορισμένες περιοχές του Αμαζονίου έχουν σημειωθεί οι λιγότερες βροχοπτώσεις από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο από το 1980, σύμφωνα με το κέντρο συναγερμού της βραζιλιάνικης κυβέρνησης για καταστροφές, το Cemaden.

Το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας αποδίδει την ξηρασία στη φετινή έναρξη του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο ανέφερε ότι αναμένει ότι η ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε προβλέπεται ότι οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα κορυφωθούν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση