, , ,

Έρευνα: Το εμβόλιο HPV μείωσε τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 87% στις γυναίκες

Το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, όταν τα άτομα είναι απίθανο να έχουν εκτεθεί στον HPV.

Το εμβόλιο HPV μειώσε τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 87% στις γυναίκες

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μειώνει τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 87% στις γυναίκες στις οποίες προσφέρθηκε το εμβόλιο μεταξύ των ηλικιών 12-13 ετών, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV απέτρεψε περίπου 450 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και περίπου 17.200 προκαρκίνους μέχρι τα μέσα του 2019. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατά 62% στις γυναίκες που τους προσφέρθηκε ο εμβολιασμός μεταξύ των ηλικιών 14-16 ετών και κατά 34% στις γυναίκες ηλικίας 16-18 ετών όταν τους χορηγήθηκε το εμβόλιο.

Advertisment

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, εξέτασε όλους τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας που διαγνώστηκαν στην Αγγλία σε γυναίκες ηλικίας 20-64 ετών μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Ιουνίου 2019. Τρεις από αυτές τις κοόρτες αποτέλεσαν τον εμβολιασμένο πληθυσμό, όπου οι γυναίκες εμβολιάστηκαν με Cervarix μεταξύ των ηλικιών 12-13, 14-16 και 16-18 ετών αντίστοιχα.

Τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μη επεμβατικού καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας (CIN3) στους επτά πληθυσμούς καταγράφηκαν χωριστά. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε στην Αγγλία το 2008 και τότε χρησιμοποιήθηκε το δισθενές εμβόλιο, Cervarix, το οποίο προστατεύει από τους δύο πιο κοινούς τύπους HPV. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 χρησιμοποιείται αντ’ αυτού το τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό HPV. Το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, όταν τα άτομα είναι απίθανο να έχουν εκτεθεί στον HPV. Ο ιός συνδέεται με άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και ορισμένων καρκίνων της κεφαλής.

Advertisment

Η Δρ Βανέσα Σαλίμπα, σύμβουλος επιδημιολόγος σε θέματα ανοσοποίησης στο Public Health England, δήλωσε: «Τα αξιοσημείωτα αυτά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο κατά του HPV σώζει ζωές, καθώς μειώνει δραματικά τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι τα εμβόλια είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και υγιέστερα. Και πρόσθεσε: «Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του HPV και να πηγαίνουν για προληπτικό έλεγχο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα γίνει μια σπάνια ασθένεια…».

«Αυτό το φανταστικό επίτευγμα κατέστη δυνατό χάρη στα υψηλά ποσοστά χορήγησης του εμβολίου HPV στην Αγγλία. Ενθαρρύνουμε όλες όσες δικαιούνται το εμβόλιο HPV να το κάνουν… Μαζί με τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας, αυτό θα συμβάλει στην προστασία περισσότερων γυναικών από προλήψιμες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». Η επαναστατική μελέτη δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/hpv-vaccine-reduced-cervical-cancer-rates-by-87-in-women

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΟΦ: Τι πρέπει να προσέχουμε στη χρήση των ρινικών αποσυμφορητικών σπρέι | Ποιοι είναι καλό να τα αποφεύγουν
Εμμηνορροϊκός κύκλος και ωορρηξία | Ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες;
Drones παραδίδουν απινιδωτές σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς και σώζουν ζωές - Το παράδειγμα της Σουηδίας
Κρυολόγημα: 7 σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της καταρροής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση