, ,

Ερευνητές εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στο αβοκάντο και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Τα δυνατά σημεία της έρευνας είναι ότι συμμετείχαν πάνω από 110.000 συμμετέχοντες και είχε μεγάλη περίοδο παρακολούθησης.

Ερευνητές εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στο αβοκάντο και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16%, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες: τη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study και τη Nurses’ Health Study. Μεταξύ 1986 και 2016, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 41.000 άνδρες από τη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study (ηλικίας 40-75 ετών) και περισσότερες από 68.000 γυναίκες (ηλικίας 30-55 ετών) από τη μελέτη Nurses’ Health Study.

Για να λάβουν μέρος στην έρευνα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μην πάσχουν από καρκίνο, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε 2 χρόνια μετά, συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Και κάθε 4 χρόνια, συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν.

Advertisment

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της 30ετούς περιόδου μελέτης. Όσοι έτρωγαν 2 ή περισσότερες μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με όσους απέφευγαν ή έτρωγαν σπάνια το φρούτο. (Ως μερίδα αβοκάντο ορίστηκε το μισό αβοκάντο – περίπου 80 γραμμάρια).

Η αντικατάσταση μισής μερίδας αυγού, βουτύρου, τυριού, μαργαρίνης ή επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε με 16%-22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αλλά η αντικατάσταση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν έδειξε κανένα επιπλέον όφελος.

Τα δυνατά σημεία της έρευνας είναι ότι συμμετείχαν πάνω από 110.000 συμμετέχοντες και είχε μεγάλη περίοδο παρακολούθησης. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το αν οι άνθρωποι κάπνιζαν ή όχι, το σωματικό τους βάρος, το πόσο δραστήριοι ήταν και τα φάρμακα που λάμβαναν.

Advertisment

Εντούτοις, ένας από τους μεγάλους περιορισμούς είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον λευκοί επαγγελματίες υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλες ομάδες πληθυσμού. Οι φυλετικές και εθνικές διαφορές στην καρδιαγγειακή νόσο δεν αναγνωρίστηκαν στη μελέτη. Ωστόσο, τα άτομα από ομάδες εθνικών μειονοτήτων βιώνουν δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος καρδιαγγειακής νόσου.

Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή δηλώθηκαν από τους ίδιους. Οι συμμετέχοντες ενδέχεται να έχουν διαστρεβλώσει αντιληπτικά την πρόσληψη αβοκάντο. Εξάλλου, ποιος μπορεί να θυμηθεί με ακρίβεια τι έφαγε τον περασμένο μήνα, πόσο μάλλον τα τελευταία 4 χρόνια;

Αυτός ο τύπος έρευνας είναι μια μελέτη παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μπορεί μόνο να δείξει ότι υπάρχει πιθανή (στατιστικά σημαντική) σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η συνολική διατροφή είναι αυτό που μετρά

Στην έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εμφάνιζαν υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο είχαν επίσης καλύτερη ποιότητα διατροφής, τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Αυτό δείχνει ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο όπως το αβοκάντο δεν είναι η λύση για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Αλλά η ύπαρξη μιας συνολικά υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία θρεπτικών τροφίμων είναι το κλειδί για την προαγωγή της καλής υγείας της καρδιάς.

Η συνολική ποιότητα της διατροφής έχει σημασία και είναι εξίσου σημαντικό να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι, τρόφιμα και ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ελεύθερων σακχάρων και λιπαρά τρόφιμα.

Αν και η έρευνα έχει κάποια ελπιδοφόρα ευρήματα που ενθαρρύνουν την προσθήκη του αβοκάντο στη διατροφή, δεν αρέσει σε όλους η γεύση αυτού του φρούτου. Μπορεί επίσης να είναι ακριβό για ορισμένους ανθρώπους ώστε να το αγοράζουν τακτικά και άλλοι μπορεί να έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πόσο βιώσιμο είναι.

Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αντ’ αυτού το φυστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα φιστίκια, το κραμβέλαιο, το ελαιόλαδο, τις ελιές και τους σπόρους, όπως της κολοκύθας και το σουσάμι, καθώς αυτά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών.

Παρόλο που η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, το να είστε δραστήριοι, να μην καπνίζετε και να μειώνετε την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να καλλιεργήσετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα

Πηγή:

theconversation.com/avocados-may-cut-the-risk-of-heart-disease-new-research-180351

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση