, ,

Οι 4 βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη γήρανση της επιδερμίδας και πώς να τους αντιστρέψουμε

Kάνουμε πράγματι το καλύτερο που μπορούμε για την προστασία του δέρματός μας;

Η γήρανση της επιδερμίδας μας οφείλεται κυρίως σε τ;έσσερις παράγοντες

Kάνουμε πράγματι το καλύτερο που μπορούμε για την προστασία του δέρματός μας ή υπάρχουν παράγοντες γήρανσης που διαφεύγουν της προσοχής μας; Σε μια εποχή που η διατήρηση της νεότητας προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη, εμείς δεν παραλείπουμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, εφαρμόζοντας, μάλιστα, κάθε πρωί και την απαραίτητη αντηλιακή προστασία στο δέρμα μας.

Αναμφισβήτητα, οι καλές μας συνήθειες είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες, ωστόσο δε στέκονται από μόνες τους ικανές να αντιστρέψουν αποτελεσματικά τη διαδικασία της γήρανσης. Οι πιεστικοί ρυθμοί ζωής και οι περιβαλλοντικές συνθήκες αποδεικνύονται κρυφοί εχθροί μας στη μάχη με τον χρόνο. Ποιοι είναι, όμως, οι τέσσερις κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την επιβλαβή δράση τους πάνω μας;

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Έχετε ακούσει τον όρο οξειδωτικό στρες; Με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών μας φθίνουν και οι ελεύθερες ρίζες (οι δικές μας αλλά και όσες απορροφάμε από το περιβάλλον) υπερβαίνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματός μας. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη διάσπαση του κολλαγόνου και του DNA του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και πανάδες.

Για να προστατέψετε την υγεία της επιδερμίδας σας, αντιμετωπίστε τα αίτια της γήρανσης στο κυτταρικό τους επίπεδο. Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος αποτελούν σημαντικά όπλα σας στη μάχη με τη φθορά του χρόνου, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικά.

Ανθυγιεινή διατροφή

Εάν είστε λάτρης των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά ή ζάχαρη, τότε τα νέα είναι άσχημα για την επιδερμίδα σας. Οι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονές και, συνεπώς, επιτάχυνση του ρυθμού σχηματισμού των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος. Η φλεγμονή συνδέεται, επίσης, και με τους διευρυμένους πόρους αλλά και με την ακμή.

Για να αντιστρέψετε τη γήρανση της επιδερμίδας, προτιμήστε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και υδατάνθρακες και προτιμώντας τρόφιμα που διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ακόμη, τρόφιμα πλούσια σε σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα-λινολενικά οξέα (ALA), όπως η μαύρη σοκολάτα, ο σολομός και το αβοκάντο αποτελούν εξαιρετικές διατροφικές επιλογές, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες του DNA.

Διαταραγμένο μικροβίωμα του δέρματος

Το οικοσύστημα μικροοργανισμών που φιλοξενεί το δέρμα μας στην επιφάνειά του ονομάζεται μικροβίωμα. Το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διατροφή, τα καλλυντικά, ο τόπος διαμονής μας, η χρήση αντιβιοτικών ακόμη και από το επάγγελμά μας.

Όταν διαταράσσεται η ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος, τότε διαπιστώνετε πως η επιδερμίδα σας γίνεται πιο ευαίσθητη και ξηρή, παρουσιάζοντας, παράλληλα, αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης, Η διατήρηση της ισορροπίας των βακτηριδίων επιτυγχάνεται με την επιλογή σύγχρονων προϊόντων περιποίησης, που με τους ζωντανούς τους μικροοργανισμούς τρέφουν και ενισχύουν τα καλά βακτήρια του δέρματος.

Ύπνος

Εάν δεν κοιμάστε σωστά, τότε θα παρατηρήσετε προβλήματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στην επιδερμίδα σας. Πράγματι, ο ανεπαρκής ύπνος δεν επιτρέπει στο δέρμα σας να αναζωογονηθεί και, συνεπώς, ενοχοποιείται για την κουρασμένη σας όψη, τις σακούλες κάτω από τα μάτια και τις λεπτές γραμμές.

Η περίσσεια κορτιζόλης που παράγει ο οργανισμός σας όταν δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς οδηγεί στη διάσπαση του κολλαγόνου και, συνεπώς, στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Βάλτε, λοιπόν, στο πρόγραμμα σας τις εφτά με οχτώ ώρες ύπνου κάθε βραδύ και βοηθήστε την επιδερμίδα σας να διατηρήσει τη λάμψη της.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε