,

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών είναι πιο υγιείς από τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με έρευνα

Ερευνητές βρήκαν ότι οι ηλικιωμένοι φαίνεται να δείχνουν και να νιώθουν «νεότεροι» όσον αφορά τις σωματικές και γνωστικές τους ικανότητες.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών είναι πιο υγιείς από τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με έρευνα

Αντί να αντιστεκόμαστε σε κάθε χρόνο που περνά με αντιγηραντικές κρέμες και αισθητικές επεμβάσεις κάθε είδους, χρειάζεται να στοχεύσουμε σε μια υγιή διαδικασία γήρανσης και στη μακροζωία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journals of Gerontology, είμαστε στο σωστό δρόμο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Jyväskylä στη Φινλανδία βρήκαν ότι οι ηλικιωμένοι που μεγαλώνουν ηλικιακά φαίνεται να δείχνουν και να νιώθουν «νεότεροι» όσον αφορά τις σωματικές και γνωστικές τους ικανότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνουν όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά επίσης την υγεία και την λειτουργικότητα στο πέρασμα των χρόνων.

Advertisements

Πώς αυτός ο πληθυσμός δείχνει «νεότερος»;

Οι ερευνητές έκαναν τεστ φυσικής κατάστασης και εγκεφαλικής λειτουργίας σε άτομα από 75 έως 80 ετών από αυτή τη δεκαετία και συνέκριναν με αποτελέσματα ατόμων 75-80 ετών που καταγράφηκαν πριν από τρεις δεκαετίες. Με βάση τα αποτελέσματα, ο σημερινός πληθυσμός των ηλικιωμένων είναι πιο υγιής από την δεύτερη ομάδα.

Εξετάστηκαν η ταχύτητα βαδίσματος, η ταχύτητα των αντανακλαστικών, η λεκτική ευχέρεια, η λογική σκέψη και η εργασιακή μνήμη και στις δύο ομάδες. Αν και οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στις ίδιες ηλικίες απλώς σε διαφορετικές χρονολογίες (1990 και 2018), η ομάδα του 2018 ήταν πολύ πιο «ζωηρή».

Πιο αναλυτικά: Οι ενήλικες από την πιο πρόσφατη δεκαετία περπατούσαν ταχύτερα κατά 0.2 – 0.4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο. Είχαν ταχύτερα αντανακλαστικά, όπως για παράδειγμα 5-25% βελτίωση στη δύναμη του κρατήματος και βελτίωση 20-47% στη δύναμη έκτασης του γονάτου.
Μαζί με την σημαντική αύξηση στη φυσική κατάσταση, οι ερευνητές βρήκαν θετικές αυξήσεις στις γνωστικές λειτουργίες. Η λεκτική ευχέρεια ήταν κατά 12% καλύτερη για του 75χρονους του 2018 και 47% για τους 80χρονους της ίδιας χρονιάς.

Αυτές οι μετρήσεις περιγράφουν πώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα αντανακλούν την λειτουργική τους ηλικία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν γίνονται νεότεροι όσο μεγαλώνουν, όπως ο Benjamin Button, αλλά οι φυσικές και γνωστικές τους ικανότητες προδίδουν μικρότερη λειτουργική ηλικία – ειδικά σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.

Γιατί οι σημερινοί άνθρωποι είναι υγιέστεροι σήμερα σε σχέση με 3 δεκαετίες πριν;

Όσον αφορά την ταχύτητα του βαδίσματος και τη μυϊκή δύναμη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σχετίζεται με την καλύτερη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική αύξηση στο σωματικό μέγεθος. Η βελτίωση στην γνωστική λειτουργικότητα, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται στο μεγαλύτερο διάστημα εκπαίδευσης σε σχέση με το παρελθόν.

Βασισμένοι στα αποτελέσματα, οι επιστήμονες επίσης αναφέρουν ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, αυξάνεται επίσης και η ποιότητα ζωής στους μεσήλικες. Αλλά και ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αυξάνεται και η ανάγκη φροντίδας αυτών των ανθρώπων.

Πηγές:

www.jyu.fi/en/current/archive/2020/09/older-people-have-become-younger-physical-and-cognitive-function-have-improved-meaningfully-in-30-years

https://link.springer.com/article/10.1007/s40520-020-01702-0

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Κρύο ντους: Τι είναι η κρυοθεραπεία και 6 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό
Οι άνθρωποι που πεθαίνουν μπορεί να έχουν συνείδηση έως και μία ώρα μετά την ακινησία τους!
Τα «αθόρυβα» σημάδια που προειδοποιούν για οστεοπόρωση

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε