“Save soil”: Σώστε το έδαφος για να σωθεί το περιβάλλον | Ο Sadhguru εξηγεί τη σημασία της αναζωογόνησης του εδάφους

Ο Sadhguru μοιράζεται μαζί μας πέντε μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να σώσουμε το έδαφος.

Conscious Planet: Σώστε το έδαφος για να σωθεί το περιβάλλον | Ο Sadhguru εξηγεί τη σημασία της αναζωογόνησης του εδάφους

Το Save Soil είναι μία απάντηση στην κρίση του γόνιμου εδάφους το οποίο εξαφανίζεται. Ένα χωρίς προηγούμενο κίνημα των ανθρώπων που ενώνει παγκόσμιους ηγέτες, διάσημες προσωπικότητες, κορυφαίους επιστήμονες, ΜΚΟ και 3.5 δισεκατομμύρια πολίτες που θα επιδιώξουν να κάνουν την οικολογία και το έδαφος προεκλογικό αίτημα παντού, ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές για την αναζωογόνηση του εδάφους.

Αν δεν αλλάξουμε τις πρακτικές μας, πάνω από το 90% του εδάφους θα υποβαθμιστεί μέχρι το 2050. Για να μάθετε περισσότερα: www.consciousplanet.org

Advertisment

Η διασφάλιση ότι το έδαφος μας είναι πλούσιο και γόνιμο είναι το κλειδί για την αποφυγή μιας οικολογικής καταστροφής. Ο Sadhguru εξηγεί τη σημασία της αναζωογόνησης του εδάφους και μοιράζεται μαζί μας πέντε μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να το σώσουμε.


Γιατί Χρειάζεται να Σώσουμε το Έδαφος;

Sadhguru:

«Το 87% των μορφών ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, μικρόβια, σκουλήκια, έντομα, πουλιά, ζώα, άνθρωποι, φυτά, δέντρα και κάθε άλλη βλάστηση στον πλανήτη ευδοκιμεί στα πρώτα 100εκ. του επιφανειακού εδάφους. Όμως αυτό βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, το σαράντα τοις εκατό του επιφανειακού εδάφους στον κόσμο έχει χαθεί. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έχουμε γόνιμο έδαφος μόνο για περίπου ογδόντα έως εκατό συγκομιδές, που σημαίνει άλλα σαράντα πέντε με εξήντα χρόνια γεωργίας.

Advertisment

Μετά από αυτό, δε θα έχουμε χώμα για να παράγουμε τροφή. Απλώς φανταστείτε τα δεινά που θα δημιουργηθούν στον κόσμο. Το τριάντα τοις εκατό της γης της Ινδίας έχει ήδη υποβαθμιστεί, ενώ το 90% των περιφερειών της, βλέπουν το έδαφος να μετατρέπεται σε έρημο. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να καλλιεργηθεί εκεί. Άρα, η προστασία του εδάφους για τις μελλοντικές γενιές αυτής της χώρας είναι υψίστης σημασίας».

Πώς Μπορεί η Αναζωογόνηση του Εδάφους να βοηθήσει το Περιβάλλον;

«Μιλούσα σε μια από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γερμανία και με ρώτησαν, «Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε μια οικολογική καταστροφή;» Είπα, «Τα τρία πράγματα είναι, «το Χώμα, το Χώμα και το Χώμα». Αυτό είναι κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψιν επειδή είναι της μόδας στα αστικά κέντρα να μιλάμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Δε λέω ότι δεν είναι ανησυχητικό, αλλά εάν κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να διορθώσουμε το χώμα, αυτή η πράξη θα φροντίσει ακόμα και για το νερό.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διορθωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε λίγο την οικονομική μας ευμάρεια. Αλλά αν θέλουμε να φτιάξουμε το χώμα που έχουμε καταστρέψει, θα χρειαστούν 15-25 χρόνια αν το κάνουμε επιθετικά. Εάν το κάνουμε χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα χρειαστούν 40-50 χρόνια για να μπορέσουμε να φτάσουμε το χώμα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Εάν το χώμα είναι σε κακή κατάσταση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι δύο έως τρεις γενιές θα ζήσουν σε αποτρόπαιες συνθήκες».

Conscious Planet: Σώστε το έδαφος για να σωθεί το περιβάλλον | Ο Sadhguru εξηγεί τη σημασία της αναζωογόνησης του εδάφους

5 Μέθοδοι Αναζωογόνησης του εδάφους

1. Η Οργανική Ύλη δημιουργεί Υγιές Έδαφος

Στην Ινδία, οι άνθρωποι καλλιεργούν την ίδια γη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όμως στην εποχή μας, η ποιότητα του εδάφους έχει γίνει τόσο φτωχή που βρίσκεται στα πρόθυρα της ερημοποίησης. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το έδαφος, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει οργανική ύλη. Όμως τα δέντρα μας έχουν όλα κοπεί και εκατομμύρια ζώα εξάγονται από τη χώρα. Αυτά δεν είναι απλώς ζώα, στην ουσία είναι η υγεία του εδάφους μας που πηγαίνει σε κάποια άλλη χώρα. Όταν συμβαίνει αυτό, πώς θα αναπληρωθεί η οργανική ύλη στο χώμα;

Εάν δεν υπάρχουν φύλλα ή κοπριές ζώων, δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τίποτα. Αυτή είναι μια απλή γνώση που είχε κάθε αγροτική οικογένεια στο παρελθόν. Ήξεραν πόσα ζώα και δέντρα πρέπει να έχεις σε μια συγκεκριμένη έκταση γης.

Υπάρχει ένας εθνικός στόχος στην Ινδία που έχει ήδη τεθεί από την παλιά Επιτροπή Σχεδιασμού το τριάντα-τρία τοις εκατό της Ινδίας να μπει υπό σκιά, γιατί αν θέλουμε να διατηρήσουμε το έδαφος, αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Έτσι, προσπαθώ να βγει ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο αν κάποιος αγρότης έχει ένα εκτάριο γης, πρέπει υποχρεωτικά να έχει τουλάχιστον πέντε βοοειδή εκεί. Υπάρχει ένα αξιοθαύμαστο πράγμα για αυτή τη γη για το οποίο έχουμε επιστημονικά δεδομένα αλλά δεν έχουμε ακόμη επιστημονικές εξηγήσεις. Αν πάτε οπουδήποτε σε αυτή τη χώρα όπου το χώμα είναι καλό και πάρετε ένα κυβικό μέτρο από αυτό, θα βρείτε περίπου 10.000 είδη ζωής σε αυτό.

Αυτή είναι η υψηλότερη συγκέντρωση ζωντανών οργανισμών που βρέθηκε πότε σε αυτόν τον πλανήτη. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Έτσι λοιπόν, αυτό το έδαφος χρειάζεται μόνο λίγη υποστήριξη. Αν του δώσουμε αυτή τη λίγη υποστήριξη, θα επανέλθει γρήγορα. Αλλά έχουμε άραγε ως ανθρώπινη γενιά την απαραίτητη νοημοσύνη για να δώσουμε αυτή τη λίγη υποστήριξη; ή απλώς θα επαναπαυτούμε βλέποντας το έδαφος να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας;

Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το χώμα πλούσιο με λιπάσματα και τρακτέρ. Χρειάζονται ζώα στη γη. Από την αρχαιότητα, όταν καλλιεργούσαμε, παίρναμε μόνο τη σοδειά και τα υπόλοιπα φυτικά και ζωικά απόβλητα πήγαιναν πάντα πίσω στο χώμα. Φαίνεται όμως ότι η σοφία αυτή έχει χαθεί.

2. Γεωργία βασισμένη στα Δέντρα ή Αγροδασοκομία 

Ο όρος «δασικά προϊόντα» πρέπει να φύγει από το λεξιλόγιό μας. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως η «δασική παραγωγή», επειδή δεν υπάρχει αρκετό δάσος σε αυτόν τον πλανήτη για να το αξιοποιήσουμε ως προϊόν. Είναι μια εποχή που πέρασε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δασικά προϊόντα πλέον.

Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τροπικό δάσος γιατί χρειάζεται δουλειά χιλιετιών. Μπορούμε όμως σίγουρα να δημιουργήσουμε κάλυψη από δέντρα αλλά δεν μπορεί να συμβεί δενδροκάλυψη αν δεν προχωρήσουμε στη γεωργία με βάση τα δέντρα. Και επειδή ένα μεγάλο μέρος της γης ανήκει σε αγρότες, μόνο αν γίνει προσοδοφόρα η αγροδασοκομία για αυτούς, θα φυτέψουν δέντρα.

Μετά από χρόνια δουλειάς, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ξεκάθαρα σήμερα ότι ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι η αγροδασοκομία. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και 22 χρόνια. Έχουμε πάνω από 107.000 αγρότες που ασχολούνται με την αγροδασοκομία για να αποδείξουμε ότι λειτουργεί τόσο σε οικολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Conscious Planet: Σώστε το έδαφος για να σωθεί το περιβάλλον | Ο Sadhguru εξηγεί τη σημασία της αναζωογόνησης του εδάφους

3. Μείωση της Κατανάλωσης Κρέατος

Σχεδόν το 77% της γης, περίπου 40 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, που χρησιμοποιείται για τη γεωργία στον κόσμο χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων και την τροφή τους. Σε σύγκριση με διάφορες άλλες διαθέσιμες λύσεις, η κατανάλωση κρέατος είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορούμε να αντιστρέψουμε. Εάν μειωθεί η κατανάλωση κρέατος κατά 50%, 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε αυτόν τον πλανήτη θα διατεθούν για τη γεωργία με βάση τα δέντρα. Εάν φυτέψουμε τόσα πολλά δέντρα, μπορούμε να παράγουμε όλα τα πράγματα που θα βρίσκαμε στο δάσος σε γεωργική γη. Οι αγρότες θα γίνουν πλούσιοι και θα εμπλουτιστεί και το χώμα. Σε αυτό το πλαίσιο, δε χρειάζεται να κόψουμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος, απλώς τη μειώνουμε κατά 50%. Όλοι οι γιατροί επίσης λένε ότι κάνει καλό. Δεν είναι μόνο μια λύση για την οικολογία αλλά είναι και μια λύση για τη δική μας υγεία.

4. Διατροφή με φρούτα – Υγιεινή για Εσάς και για τον Πλανήτη

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος είναι άρρωστος στο νοσοκομείο, φυσικά δε θα του πάρετε μια μπριζόλα ή ένα biryani (μπιριάνι). Θα του πάρετε ένα φρούτο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Τρώτε υγιεινά, έστω κι αν είναι λίγο αργά!» Αλλά αυτός που παθαίνει δε μαθαίνει πάντα! Όταν ταξιδιώτες όπως ο Hiuen Tsang και ο Μεγασθένης ήρθαν στην Ινδία, παρατήρησαν ότι η διατροφή των Ινδών αποτελούνταν κατά ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος από φρούτα και είπαν: «Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο διανοούμενοι». Εμάς μειώνεται η ευφυΐα μας γιατί δεν έχουμε συνείδηση ​​του φαγητού που καταναλώνουμε.

Εάν αυτό που καταναλώνουμε έχει πάνω από 75% περιεκτικότητα σε νερό, η υγεία μας πηγαίνει πολύ καλά. Ένα ωμό λαχανικό, έχει περιεκτικότητα σε νερό πάνω από 70%. Ένα φρούτο, έχει συνήθως πάνω από 90% νερό. Αυτή είναι λοιπόν η καλύτερη διατροφή. Τουλάχιστον το 30-40% της διατροφής μας πρέπει να προέρχεται από τα δέντρα, όχι από καλλιέργειες και σπαρτά τετράμηνου κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να τρώμε παραπάνω φρούτα. Αυτήν τη στιγμή, τα φρούτα μας φαίνονται ακριβά επειδή τα εισάγουμε από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία ή την Ταϊλάνδη. Εάν καλλιεργήσουμε τα τροπικά φρούτα που έχουμε εδώ, δε θα είναι πολύ ακριβά.

Conscious Planet: Σώστε το έδαφος για να σωθεί το περιβάλλον | Ο Sadhguru εξηγεί τη σημασία της αναζωογόνησης του εδάφους

5. Χτίζοντας έναν Συνειδητό Πλανήτη

Εάν οποιοδήποτε άλλο είδος είχε προκαλέσει τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει εμείς στον πλανήτη, θα είχαμε βρει έναν τρόπο να το  αντιμετωπίσουμε. Αν δισεκατομμύρια αρειανές ακρίδες προσγειώνονταν εδώ και άρχιζαν να καταβροχθίζουν όλα μας τα δέντρα, αν μετέτρεπαν το χώμα μας σε έρημο και ρούφαγαν το νερό από τα ποτάμια μας, σίγουρα θα τα είχαμε εξοντώσει όλα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι εξωγήινες ακρίδες. Το πρόβλημα είμαστε εμείς.

Εφόσον είμαστε η πηγή του προβλήματος, μπορούμε να είμαστε και η πηγή της λύσης. Είμαστε πρόβλημα μόνο επειδή λειτουργούμε με έναν ασυνείδητο και παρορμητικό τρόπο. Αν ήμασταν συνειδητοί, θα αποτελούσαμε εκ φύσεως τη λύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργάζομαι με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλες δυνάμεις, και προτείνω να ξεκινήσει το κίνημα “Conscious Planet” (Συνειδητός Πλανήτης).

Υπάρχουν 5,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν εκλογικά δικαιώματα και εκλέγουν την ηγεσία του έθνους τους.

Ψάχνουμε τρόπους να ευαισθητοποιήσουμε τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους, ώστε τα οικολογικά ζητήματα να γίνουν προεκλογικά αιτήματα τα οποία θα καθορίζουν την εκλογή κυβερνήσεων. Θέλουμε να ενημερώσουμε αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους για τουλάχιστον πέντε οικολογικές λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα τους και δύο ή τρεις οικολογικές πρακτικές που δεν πρέπει να εφαρμόζονται. Εάν το κάνουμε αυτό, τότε η οικολογία θα γίνει αν όχι το πρώτο, τουλάχιστον το δεύτερο αίτημα στα προεκλογικά μανιφέστα.

Ως μέρος του κινήματος Conscious Planet – Save Soil (Συνειδητός Πλανήτης- Σώσε το χώμα), προσπαθώ να εστιάσω στην πιο σημαντική πτυχή της αναζωογόνησης αυτού του πλανήτη: το χώμα μας. Οτιδήποτε ορίζουμε ως ζωντανό σε αυτόν τον πλανήτη συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών, των εντόμων, των πουλιών, των ζώων, της φυτικής ζωής και του εαυτού μας, συμβαίνουν σε μόλις 100 εκατοστά της εδαφικής επιφάνειας. Η πραγματική ζημιά συμβαίνει σε αυτό το χώμα, το οποίο συντηρεί κάθε μορφή ζωής που γνωρίζουμε. Εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το χώμα είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και υγιές, ο πλανήτης θα είναι σε θέση να αναγεννηθεί και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε και τα άλλα προβλήματα, σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει καμία απολύτως επίγνωση της οικολογικής καταστροφής που προκαλείται γύρω του. Η οικολογική συνείδηση ​​περιορίζεται μόνο σε ένα μικρό τμήμα ανθρώπων, ακόμη και μεταξύ αυτών, η ιδέα της οικολογίας περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση λιγότερου νερού όταν κάνουν ντους ή στο κλείσιμο της βρύσης όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Είναι πολύ καλό να καταναλώνουμε συνειδητά, αλλά αυτό δεν είναι μια ολοκληρωμένη οικολογική λύση.

Μόνο όταν η οικολογία γίνει προεκλογικό αίτημα, θα γίνει κυβερνητική πολιτική και μόνο τότε θα διατεθούν μεγάλοι προϋπολογισμοί ώστε να εφαρμοστούν οι λύσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση