, ,

Πώς η «ομορφιά» και η αισθητική μπορεί να στηρίξει μια πιο υγιή και ολοκληρωμένη ζωή

Η ομορφιά μπορεί να εμφανιστεί στις σχέσεις μας, στην εργασία, στις καλλιτεχνικές εκφράσεις και στις αισθητικές μας εμπειρίες.

Πώς η ομορφιά μπορεί να στηρίξει μια πιο υγιή, ουσιαστική και ολοκληρωμένη ζωή

Πόσο συχνά αναλογίζεστε την ομορφιά; Ή θέτετε τον εαυτό σας στην πορεία όμορφων πραγμάτων; Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από το ηλιοβασίλεμα στο δρόμο για το σπίτι σας μέχρι την ανθισμένη μανόλια στο δρόμο σας.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο κομμάτι του πιάνου που μαθαίνει για πρώτη φορά το παιδί σας ή στο χαμόγελο του νεογέννητου παιδιού σας. Θα μπορούσε ακόμη και να περιλαμβάνει μια δημιουργική πράξη στην οποία συμμετέχετε στην εργασία σας, όπως ένα project που δίνει νέες ευκαιρίες σε άστεγους νέους ή ένα νέο σύστημα που υποστηρίζει καλύτερα τους υπαλλήλους σας και τις οικογένειές τους.

Advertisment

Τι είναι η «ομορφιά»

Ο πολιτισμός μας έχει πολλές διαφορετικές απόψεις για το τι σημαίνει «ομορφιά». Η ομορφιά δεν έχει να κάνει μόνο με ωραία, ελκυστικά πράγματα ή ανθρώπους. Πρόκειται περισσότερο για «μια αναδυόμενη πληρότητα, μια μεγαλύτερη αίσθηση χάρης και κομψότητας, μια βαθύτερη αίσθηση βάθους και ένα είδος επιστροφής στην πατρίδα για την εμπλουτισμένη μνήμη της ζωής σας».

Θεωρώ την ομορφιά, εδώ, με αυτή την ευρύτερη έννοια, αναφερόμενη σε εκείνες τις σχέσεις, τα έργα και τις αισθητικές εμπειρίες που τραβούν την προσοχή μας έξω από τον εσωτερικό, περιορισμένο εαυτό μας και προς καταστάσεις θαυμασμού και δέους, διεγείροντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας και κινούμενοι προς πράξεις καλοσύνης και ευγνωμοσύνης.

Στη συχνά βιαστική ζωή μας, είναι εύκολο να προσπεράσουμε αντικείμενα και εμπειρίες ομορφιάς. Επικεντρωνόμαστε τόσο στο να φτάσουμε στο επόμενο πράγμα, να μειώσουμε την αγωνία ή να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι αισθανόμαστε ακατάστατο στη ζωή μας που δεν βρίσκουμε χρόνο να σταματήσουμε, να σκεφτούμε ή να θαυμάσουμε. Στην πραγματικότητα, το να αφιερώνουμε χρόνο για να εκτιμήσουμε και να βρούμε την ομορφιά μπορεί στην πραγματικότητα να προάγει την υγεία, τις σχέσεις και την ευημερία μας με διάφορους τρόπους.

Advertisment

Τα οφέλη της ομορφιάς

Έρευνες δείχνουν ότι όταν ασχολούμαστε με εκφραστικές διεξόδους όπως η μουσική, ο χορός, η ποίηση και γενικά η τέχνη, μπορούμε να βιώσουμε βελτιωμένη σωματική και ψυχική ευεξία. Για παράδειγμα, ερευνητές έχουν σημειώσει πώς η εκφραστική γραφή μπορεί να συμβάλει σε διάφορα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως η βελτίωση του ελέγχου του πόνου και της καταθλιπτικής διάθεσης.

Η ποίηση επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης. Βοηθά τους ανθρώπους να βρουν τη φωνή τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στη σοφία που ήδη έχουν αλλά δεν μπορούν να βιώσουν επειδή δεν μπορούν να βρουν τις λέξεις στη συνηθισμένη γλώσσα. Η καλλιτεχνική αυτοέκφραση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ή την ανασυγκρότηση μιας θετικής ταυτότητας.

Η ζωγραφική, από την άλλη, βοηθά τους ανθρώπους να εκφράσουν εμπειρίες που είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν με λόγια, όπως είδη τραυμάτων ή αποτελέσματα υγείας. Στο σύνολό τους, αυτές οι εκφραστικές διέξοδοι ανοίγουν το δρόμο για αυτοέκφραση που μπορεί διαφορετικά να μην ήταν δυνατό να επιτευχθεί.

Εκτός από τις τέχνες, η βύθισή μας στα θαύματα της φύσης στηρίζει επίσης την υγεία και την ευεξία μας. Σε μια μελέτη 20.000 ατόμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περνούσαν τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα σε χώρους πρασίνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν καλή υγεία και ψυχολογική ευεξία από εκείνους που δεν το έκαναν. Το να αφιερώνουμε χρόνο για μικρές βόλτες ή να επισκεπτόμαστε τα τοπικά πάρκα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, ενώ παρέχει πλούσιες ευκαιρίες για να παρατηρήσουμε την ομορφιά.

Ομορφιά και διαπροσωπική νευροβιολογία

Από την άποψη της διαπροσωπικής νευροβιολογίας, ο νους είναι σε θέση να ανθίσει όταν οι τομείς του διαφοροποιούνται και συνδέονται, μια διαδικασία που περιγράφεται ως ενοποίηση. Αυτό μας επιτρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ καταστάσεων χάους και ακαμψίας, ρέοντας σαν ποτάμι μεταξύ αυτών των δύο άκρων.

Η ομορφιά ενθαρρύνει αυτή τη διαδικασία ενοποίησης, ενθαρρύνοντας την επίγνωση της παρούσας στιγμής, την εναρμόνιση και τη συναισθηματική αίσθηση μεταξύ άλλων ανθρώπων και αντικειμένων. Καθώς ο εγκέφαλός μας γίνεται πιο ενοποιημένος, είναι επίσης πιο ανοιχτός στην εύρεση και δημιουργία όμορφων πραγμάτων, σχέσεων και εμπειριών.

Η ενασχόληση με εκφραστικές, καλλιτεχνικές, αισθητικές εμπειρίες υποστηρίζει την ικανότητα του μυαλού μας να ανθίσει. Αυτό ενισχύεται όταν μπορούμε να ασχοληθούμε με τέτοιες πράξεις παρουσία μιας ευρύτερης κοινότητας και σχέσεων με άλλους.

Μαθαίνοντας από τα παιδιά

Η επιθυμία μας να δημιουργούμε και να βιώνουμε την ομορφιά αρχίζει πολύ πριν ενηλικιωθούμε. Αντανακλάται στις ιστορίες μας για την πρώιμη ανάπτυξη και τη δημιουργική ζωή των παιδιών. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το παιχνίδι ενός παιδιού, το οποίο αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη αναπτυξιακή έκφραση. Στις καλύτερες συνθήκες, χωρίς να εμποδίζεται από τραύμα, παραμέληση ή ανασφαλή δεσμό, το παιχνίδι ενός παιδιού έρχεται τόσο φυσικά σε αυτό.

Δεν χρειάζεται κανέναν να του μάθει πώς να το κάνει. Δίνει νόημα, σκοπό και ζωή σε άψυχα αντικείμενα και δημιουργεί σχέσεις με αόρατους ανθρώπους. Η φαντασία το οδηγεί στο να δημιουργεί με χαρά και να εκφράζεται, ανεξάρτητα από το αν οτιδήποτε κάνει έχει νόημα για τον υπόλοιπο κόσμο ή όχι.

Δώστε του έναν κενό καμβά και μια μπογιά και παρακολουθήστε τη φαντασία του να οργιάζει καθώς δημιουργεί ένα νέο αριστούργημα χωρίς να χρειάζεται οδηγίες. Και στη συνέχεια, παρακολουθήστε το να σηκώνει χαρούμενο το τελικό έργο τέχνης για να το δουν οι φροντιστές του. Είναι στη φύση μας, ακόμη και ως μικροί άνθρωποι, να παρατηρούμε, να δημιουργούμε και να καλλιεργούμε όμορφα πράγματα και να τα επεκτείνουμε στον κόσμο.

Πώς θα φαινόταν αν στρεφόμασταν σήμερα προς την εμπειρία της ομορφιάς, σε όλες τις μορφές της; Πώς θα μπορούσε αυτό να απλοποιήσει και να εμπλουτίσει τη συχνά βιαστική, περίπλοκη ζωή μας; Δοκιμάστε το για τον εαυτό σας και δείτε, απολαμβάνοντας ένα ηλιοβασίλεμα, ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο ή μια δημιουργία με κιμωλία στους τοίχους της γειτονιάς σας.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-flourishing-family/202204/how-beauty-can-support-more-wholesome-meaningful-and-integrated

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση