, ,

Πώς η χρήση εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να μας προκαλέσει έντονο στρες

Μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και βολικός τρόπος για να εντοπίσουμε πιθανές συνδέσεις, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσουν άγχος.

Πώς η χρήση εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να μας προκαλέσει έντονο στρες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση των εφαρμογών γνωριμιών είναι δημοφιλής. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 323 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες σε πλατφόρμες γνωριμιών παγκοσμίως.

Εκεί που κάποτε οι άνθρωποι περιορίζονταν στο να βασίζονται σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους ή να παίρνουν το ρίσκο να πλησιάσουν έναν άγνωστο για να ξεκινήσουν μια σύνδεση, εκείνοι που σήμερα βγαίνουν ραντεβού με τη βοήθεια μιας εφαρμογής έχουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών συνδέσεων στα χέρια τους.

Advertisment

Οφέλη από τη χρήση τους

Ευκολία

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο για ραντεβού και ταυτόχρονα να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ζωής. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστούμε, να βγούμε έξω και να ρισκάρουμε να συνδεθούμε με κάποιον νέο μπορεί να μας τρομάζει.

Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών μπορεί να φέρει πιθανές συνδέσεις σε εσάς. Μπορείτε να δείτε τις επιλογές στις 3 π.μ. με τις πιτζάμες σας ή στις 3 μ.μ. κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου διαλείμματος στην εργασία. Η ευκολία των εφαρμογών γνωριμιών σας επιτρέπει να χαζεύετε τα προφίλ όποτε νιώθετε έτοιμοι.

Επιλογές

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν οι singles όταν αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού είναι: «Από πού να ξεκινήσω;». Σκεφτόμαστε κάθε πιθανό μέρος για να γνωρίσουμε ανθρώπους, από το γυμναστήριο μέχρι τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ και μπορεί να νιώθουμε φοβισμένοι.

Advertisment

Όσοι βγαίνουν ραντεβού μπορεί να περιορίζονται σε μια μικρή ομάδα φίλων, συγγενών και συναδέλφων για να τους βοηθήσουν να δικτυωθούν και να βρουν ένα πιθανό ταίρι. Παρόλο που οι γνωριμίες με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσουν σε υπέροχες συνδέσεις, αυτού του είδους τα στοιχεία από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να μας αφήσουν με περιορισμένη έκθεση.

Μπορεί να είναι λιγότερο ριψοκίνδυνο

Η δημιουργία οποιουδήποτε επιπέδου σύνδεσης με κάποιον άγνωστο μπορεί να μα κάνει να νιώθουμε συναισθηματικά ριψοκίνδυνοι, ειδικά αν έχουμε πληγωθεί σε προηγούμενες σχέσεις. Η ιδέα της έναρξης συνομιλίας από κοντά μπορεί να γίνεται ιδιαίτερα αγχωτική και, μερικές φορές, εντελώς τρομακτική. Το να μπορείτε να κοιτάτε πιθανούς συντρόφους από την άνεση του σπιτιού σας μπορεί να σας φανεί πολύ λιγότερο ριψοκίνδυνο.

Πώς μπορούν οι εφαρμογές γνωριμιών να προκαλέσουν άγχος

Παρόλο που μπορεί να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε το άγχος της έναρξης προσωπικών επαφών, η χρήση των εφαρμογών γνωριμιών έχει κι αυτή τους δικούς της μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να προκαλέσει κάποιο από αυτό το άγχος.

Καταναλώνει χρόνο

Μόλις πάρετε το αρχικό ρίσκο της δημιουργίας ενός προφίλ, η μαγεία μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει. Μια σύνδεση εδώ, ένα ταίρι εκεί, και αυτές οι συνδέσεις μπορεί να είναι υπέροχες. Σύντομα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ξοδεύετε ένα εξαιρετικό ποσοστό της ημέρας σας στις εφαρμογές αλληλεπιδρώντας με πιθανούς συντρόφους, στέλνοντας μηνύματα, κάνοντας swiping και μιλώντας.

Όσο σπουδαίες και αν είναι αυτές οι συνδέσεις, ο χρόνος που ξοδεύετε σε αυτές τις εφαρμογές μπορεί να γίνει μη υγιής και να μας απομακρύνει από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, κάνοντάς μας αφηρημένους και αγχωμένους.

Υπάρχει μια αίσθηση ανταγωνισμού

Εσείς και εκατομμύρια άλλοι χρησιμοποιείτε εφαρμογές γνωριμιών για να βρείτε την αγάπη και τη σύνδεση. Κατανοώντας ότι οι συνδέσεις μπορούν εύκολα να γίνουν online, είναι απογοητευτικό να σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στη δεξαμενή των ραντεβού ανά πάσα στιγμή.

Η σκέψη για τον όγκο των ανθρώπων μπορεί να σας μουδιάζει. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν να πρέπει να ανταγωνιστείτε για την προσοχή των πιθανών συντρόφων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα δυνητικά ραντεβού να αντικειμενοποιούνται.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείτε κάτι/κάποιον για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια σύνδεση. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι δύσκολο να το έχετε στο νου σας όταν προκύπτουν φόβοι απόρριψης.

Υπερβολική έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση

Αν και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να μοιραστούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες, αξίες και ενδιαφέροντα στις εφαρμογές γνωριμιών, η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλο μέρος αυτού που αρχικά μας ωθεί να κάνουμε swipe ή να συνδεθούμε είναι η εμφάνιση.

Η έρευνα για τα ραντεβού έχει δείξει ότι, αν και δεν είναι ο απόλυτος παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας ερωτικής σχέσης, η φυσική ελκυστικότητα έχει βρεθεί να είναι ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της αρχικής έλξης.

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι κατανοητό ότι ένα άτομο που χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών για σύνδεση μπορεί να αισθάνεται εξαιρετική πίεση για να έχει τις «τέλειες» φωτογραφίες προφίλ. Η επιμέλεια των καλύτερων εικόνων του εαυτού μας μπορεί να είναι χρονοβόρα και, όταν νιώθουμε τόση πίεση για να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων, οι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτό το επίπεδο πίεσης οδηγεί σε άγχος και αυτοαμφισβήτηση.

Φόβος της απόρριψης

Η απόρριψη μπορεί να συμβεί στον κόσμο των διαδικτυακών γνωριμιών, όπως ακριβώς συμβαίνει και από κοντά. Ωστόσο, ένα μοναδικό στοιχείο της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών για να συνδεθούμε με άλλους είναι ότι η απόρριψη μπορεί να συμβεί άμεσα και εύκολα, μερικές φορές, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Ο όρος «ghosted» σημαίνει ότι κάποιος σταματά απότομα την επικοινωνία χωρίς να εξηγείται ο λόγος. Ο αποδέκτης του ghosting δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να καταλάβει τι συνέβη που οδήγησε στην αποσύνδεση και συχνά μένει μουδιασμένος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς, ακόμα και σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Πώς να αγχωνόμαστε λιγότερο

Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι ενώ χρησιμοποιείτε εφαρμογές γνωριμιών, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος σας.

Κρατάμε τις προσδοκίες ρεαλιστικές

Να θυμάστε ότι οι εφαρμογές γνωριμιών είναι απλώς ένα εργαλείο για να εξερευνήσετε και, ενδεχομένως, να βρείτε συνδέσεις. Μπορεί να βιώσετε τη σύνδεση γρήγορα ή μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Οι ποιοτικές σχέσεις αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και απαιτούν το μοίρασμα του χρόνου μας, των σκέψεών μας και των συναισθημάτων μας. Αυτό μπορεί να αισθανόμαστε ευάλωτοι και μπορεί να μην είναι κάτι στο οποίο μπαίνουμε γρήγορα, ακόμη και όταν είμαστε ενθουσιασμένοι με το άτομο. Διατηρήστε τις προσδοκίες από τους άλλους, αλλά και από τον εαυτό σας, ρεαλιστικές και ευέλικτες.

Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό για εσάς

Αν αισθάνεστε μια αίσθηση επείγοντος να βρείτε έναν σύντροφο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι συμβιβάζεστε με λιγότερο από ιδανικές συνδέσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταλήξετε να συμβιβάζετε τις αξίες σας ή μπορεί να μην τις εκφράσετε ποτέ σε πιθανούς συντρόφους.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας μια στιγμή να σκεφτεί και να καταγράψει τις προσωπικές σας αξίες. Τι είναι σημαντικό για εσάς; Τι σας ενδιαφέρει; Το να έχετε μια λίστα με τις αξίες σας πρόχειρη ως υπενθύμιση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε από το άγχος και την πίεση των ραντεβού καθώς αλληλεπιδράτε με άλλους στο διαδίκτυο.

Όχι μόνο θα υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τι αναζητάτε σε έναν σύντροφο, αλλά μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αλληλεπιδράτε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με έναν πιθανό σύντροφο σχετικά με το ποιοι είστε και τι επιθυμείτε σε μια σχέση.

Μένουμε συναισθηματικά ευέλικτοι

Μέρος της διατήρησης ρεαλιστικών προσδοκιών είναι να καταλάβουμε ότι δεν θα συνδεθούμε με όλους. Ακόμη και σε καταστάσεις όπου η αρχική έλξη ή σύνδεση είναι ισχυρή, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα οδηγήσουν σε αποσύνδεση ή στην αίσθηση ότι αυτή η σχέση δεν λειτουργεί. Αυτό είναι εντάξει και φυσιολογικό μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Να θυμάστε ότι πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος εμφανίζεται σε μια σχέση ή το για τι είναι έτοιμος όσον αφορά τη δέσμευση και τη σύνδεση. Το να το έχετε αυτό κατά νου μπορεί να βοηθήσει τις πιο επώδυνες στιγμές να μην τις παίρνετε τόσο προσωπικά. Αν έχετε κάποιον να απευθυνθείτε για υποστήριξη σε τέτοιες στιγμές μπορεί να είναι χρήσιμο όταν χρειάζεστε μια άλλη οπτική.

Πηγή:

www.verywellmind.com/dealing-with-dating-app-stress-5223900

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση