Σέριφος: H πρώτη smoking free παραλία στην Ελλάδα

Η παραλία που απολαμβάνει τον τίτλο της πρώτης smoking free παραλίας στην Ελλάδα, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura.

Σέριφος: H πρώτη smoking free παραλία στην Ελλάδα

Άρωμα θάλασσας και μόνο θα απολαμβάνουν πλέον και επίσημα οι επισκέπτες της παραλίας Βαγιάς στη Σέριφο, η οποία ανακηρύχθηκε ως η πρώτη smoking free παραλία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο θεσμός που εγκαινιάζεται στην Ελλάδα έχει διπλό στόχο, καθώς συμβάλλει τόσο στην προστασία της υγείας, όσο και σε εκείνη του περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και στον Δήμο Σερίφου και αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος  στην παραλία της Βαγιάς στο νησί. Η δράση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα, Λασκαρίδη σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Advertisment

Η παραλία που απολαμβάνει τον τίτλο της πρώτης smoking free παραλίας στην Ελλάδα, η παραλία της Βαγιάς, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Στην περιοχή τοποθετήθηκε ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, καθώς και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Η καπνιστική ζώνη δημιουργήθηκε από ντόπιους τεχνίτες στο πλαίσιο του προγράμματος για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Στις δράσεις του προγράμματος SeaChange Greek Islands συμμετέχουν πολλά νησιά των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα η Σίκινος, η Αμοργός, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Σέριφος και η Ανάφη.

Advertisment

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 και υλοποιείται στα παραπάνω νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα των τοπικών Δήμων και σε συνεργασία με κατοίκους, οργανώσεις και φορείς.

Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση των κατοίκων και την ευαισθητοποίηση για τη μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά μίας χρήσης.

Η Σίκινος, για παράδειγμα, έγινε το 2018 το πρώτο νησί της Μεσογείου που κατήργησε το πλαστικό καλαμάκι σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον περιορισμό των πλαστικών ειδών μιας χρήσεως.

Από τις δράσεις στις παραλίες των νησιών προκύπτει, αφενός πως τα αποτσίγαρα αποτελούν τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου ότι η κατάσταση της Σερίφου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από αυτά.

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος ότι η δράση για την ανακήρυξη της παραλία Βαγιάς της Σερίφου ως smoking free παραλία αποτελεί μία από τις δέκα καλύτερες ευρωπαϊκές ιδέες για το περιβάλλον από τον διεθνή Innovation in Politics Awards για το 2019.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση