, ,

Το τεχνητό πάγκρεας ίσως φέρει επανάσταση στη φροντίδα του διαβήτη τύπου 1

Σχεδόν 900 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 στην Αγγλία δοκιμάζουν ένα τεχνητό πάγκρεας που μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.

Το τεχνητό πάγκρεας ίσως φέρει επανάσταση στη φροντίδα του διαβήτη τύπου 1

Σχεδόν 900 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 στην Αγγλία δοκιμάζουν ένα τεχνητό πάγκρεας που μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους. Μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για δακτυλικές εξετάσεις και να αποτρέψει τις απειλητικές για τη ζωή υπογλυκαιμικές κρίσεις, όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα κάτω από το δέρμα. Παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα και μια αντλία ρυθμίζει αυτόματα την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης.

Advertisment

Η εξάχρονη Charlotte, από το Lancashire, είναι ένα από τα πάνω από 200 παιδιά που χρησιμοποιούν το υβριδικό σύστημα κλειστού κυκλώματος. Η μητέρα της, η Ange Abbott, μας είπε ότι αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια.

«Πριν αποκτήσουμε τη συσκευή, όλα ήταν χειροκίνητα», είπε. «Τη νύχτα έπρεπε να βάζουμε το ξυπνητήρι κάθε δύο ώρες για να ελέγχουμε με δακτυλική εξέταση και να διορθώνουμε την κατάσταση μέσω της ινσουλίνης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σκαμπανεβάσματα των σακχάρων στο αίμα της Σάρλοτ». Περίπου 400.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το Βρετανικό σύστημα Υγείας αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη πανεθνική δοκιμή της τεχνολογίας στον κόσμο και έρχεται 100 χρόνια μετά την πρώτη ένεση ινσουλίνης που έκανε ο πρώτος ασθενής με διαβήτη. Το υβριδικό σύστημα δεν είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, διότι πρέπει να εισάγεται η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Advertisment

Η σύμβουλος της Charlotte Dr May Ng, παιδιατρικός ενδοκρινολόγος στο Ormskirk District General Hospital, πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες. «Νομίζω ότι είναι απολύτως φανταστικό. Ασχολούμαι εδώ και 25 χρόνια με τον παιδικό διαβήτη και αυτό αλλάζει τα δεδομένα», δήλωσε. «Το να μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, το να μπορούμε να βλέπουμε ότι οι περισσότερες μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα τους είναι εντός του εύρους στόχου, είναι πολύ συναρπαστικό».

Το τεχνητό πάγκρεας ίσως φέρει επανάσταση στη φροντίδα του διαβήτη τύπου 1

Για την Ange, η συνεχής παρακολούθηση σημαίνει ότι η Charlotte μπορεί να ξαναγίνει το παιδί που ήταν. «Της αρέσουν οι μέρες έξω με τους φίλους της και τα ξενύχτια, αλλά αναγκαστήκαμε να τα σταματήσουμε αυτά αμέσως μόλις διαγνώστηκε, επειδή άλλοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον διαβήτη της. Τώρα μπορούμε να της επιτρέπουμε να βγαίνει σε αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις όταν δεν είμαστε εκεί».

Η Yasmin Hopkins, 27 ετών, από το Λονδίνο, έλαβε επίσης ένα τεχνητό πάγκρεας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος. Διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 πριν από 15 χρόνια και πάλευε να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της.

Η Yasmin δήλωσε στο BBC ότι βρίσκει τη νέα τεχνολογία απελευθερωτική. «Τώρα ξυπνάω και μπορώ να κάνω μια κανονική δουλειά ή να πάω βόλτα με τον σκύλο χωρίς να ανησυχώ», είπε. «Πριν, ένιωθα ότι θα κινδύνευα από κάποιες από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, ενώ τώρα δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν διατηρούνται υπό έλεγχο, οι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν να υποστούν μακροχρόνιες βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και το νευρικό τους σύστημα.

Ο καθηγητής Partha Kar, εθνικός ειδικός σύμβουλος του NHS για τον διαβήτη, δήλωσε: «Το να παρακολουθούν μηχανήματα και να χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς με διαβήτη ακούγεται αρκετά επιστημονικής φαντασίας, αλλά η τεχνολογία και τα μηχανήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας καθημερινά.

Δεν απέχει πολύ από το ιερό δισκοπότηρο ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος, όπου οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να ανησυχούν για τα επίπεδα γλυκόζης ή τη φαρμακευτική αγωγή». Μέχρι σήμερα, 875 ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα συμπεριλάβει έως και 1.000 άτομα.

Πηγή: www.bbc.com/news/health-60133358?fbclid=IwAR0Fj3zzerP6zgVGghKgueIFHyk9-5f-S5Y55hA9cSCHt9n_uT0IZ-tento

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση