,

Νοητική ενέργεια: Τι είναι και πώς τη χρησιμοποιούμε για να είμαστε πιο παραγωγικοί

Τα παρακάτω tips μπορούν να προσφέρουν ένα σημείο εκκίνησης για να αναπληρώσετε τη δεξαμενή σας πριν αδειάσει.

8 συμβουλές για να ενισχύσουμε την νοητική ενέργεια, στη στιγμή και στο μέλλον

Έχετε μία έντονη αίσθηση ανίας; Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, να ξεκινήσετε τις δουλειές σας ή ακόμα και να συνδέσετε τις σκέψεις σας με λογικό τρόπο; Νιώθετε σαν κάποιος να έχει τυλίξει το μυαλό σας με μια βαριά κουβέρτα; Αν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω σημάδια, η δεξαμενή νοητικών καυσίμων σας μπορεί να έχει εξαντληθεί.

Η νοητική ενέργεια δεν έχει έναν σταθερό ορισμό. Αλλά γενικά περιγράφει την ικανότητά μας να συμμετέχουμε σε γνωστικές εργασίες – με άλλα λόγια, σε οποιαδήποτε εργασία που περιλαμβάνει σκέψη. Για παράδειγμα, η διανοητική ενέργεια μπορεί να παίζει ρόλο στην ικανότητά σας να:

– να σχεδιάζετε και να λαμβάνετε αποφάσεις

– να δίνετε προσοχή

– να απορροφάτε, να επεξεργάζεστε και να αξιολογείτε λεπτομέρειες

– να θυμάστε πληροφορίες

– να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.

Ορισμένοι ειδικοί περιγράφουν τη νοητική ενέργεια ως μια κατάσταση διάθεσης όπου αισθανόμαστε παραγωγικοί, κινητοποιημένοι και προετοιμασμένοι να κάνουμε πράγματα. Η έλλειψη ψυχικής ενέργειας, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε καθόλου ικανοί για πολλά πράγματα. Ακόμη και όταν δεν είστε σωματικά κουρασμένοι, οι σκέψεις σας μπορεί να κινούνται σαν σαλιγκάρι σε αργή κίνηση.

Η χαμηλή νοητική ενέργεια μπορεί εύκολα να μεταφραστεί και σε πτώση της σωματικής ενέργειας. Η σωματική κίνηση μπορεί να μην περιλαμβάνει το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης όπως, ας πούμε, η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος ή η προετοιμασία μιας έκθεσης. Παρόλα αυτά, απαιτεί εγκεφαλική δύναμη. Αν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται εντελώς εξαντλημένος, το σώμα μπορεί επίσης να έχει ελάχιστα να προσφέρει.

Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρώσετε αρκετή ενέργεια για να ξετυλίξετε το κουβάρι που δημιουργείται στο νου σας, οι 8 συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε τις πνευματικές σας μπαταρίες.

8 συμβουλές για να ενισχύσουμε την νοητική ενέργεια, στη στιγμή και στο μέλλον

1. Θρέφουμε το σώμα μας

Ο εγκέφαλός σας αντλεί ενέργεια από την τροφή που τρώτε, όπως και το υπόλοιπο σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να μην παίρνετε αρκετά από τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει αρκετά μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην πνευματική όσο και στη σωματική ενέργεια, για να μην αναφέρουμε τη συνολική σας διάθεση. Αν αισθάνεστε συνεχώς χαμηλή εγκεφαλική δύναμη, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές από τις παρακάτω τροφές στα γεύματά σας κάθε μέρα:

– λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός

– ξηροί καρποί, ιδίως καρύδια

– σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως ρόκα, bok choy, σπανάκι, λάχανο και σέσκουλο

– ακτινίδια και εσπεριδοειδή

– δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης

– αυγά, γιαούρτι και τυρί

– άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και προϊόντα κρέατος σόγιας.

2. Επιλέγουμε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι

Αν προσπαθείτε να θέσετε τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία, μια χαμηλή έως μέτρια δόση καφεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της πνευματικής ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνα του 2016 που διερευνά τις επιδράσεις της καφεΐνης στη γνωστική, σωματική και εργασιακή απόδοση, περίπου 40 έως 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης μπορούν να βοηθήσουν την εγρήγορση, την προσοχή και τον χρόνο αντίδρασης.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της κρίσης, της μνήμης και των ικανοτήτων λήψης αποφάσεων, αλλά αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι κάπως λιγότερο συνεπείς. Απλά να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν «θεραπεύει» τη στέρηση ύπνου. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, ειδικά αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιδράσεις της.

3. Σηκωνόμαστε και κινούμαστε

Ο εγκέφαλος καθυστερεί λίγο; Λίγη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι τελικά το κόλπο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA), τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι η άσκηση ωφελεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας. Πέρα από το να συμβάλλει στην προαγωγή της σωματικής υγείας, η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει τη διάθεση, τη μνήμη και τις διαδικασίες σκέψης, τη συνολική νοητική και συναισθηματική ευεξία. Σύμφωνα με την έρευνα του 2018, η άσκηση μπορεί να συμβάλει και σε πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως αυξημένη φαιά ουσία, μεγαλύτερη πλαστικότητα του εγκεφάλου, μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

4. Δοκιμάζουμε ένα συμπλήρωμα

Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της νοητικής ενέργειας και να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στη μνήμη, τη σκέψη και την προσοχή. Μερικά συμπληρώματα που συνδέονται με αυξημένη πνευματική ενέργεια και εγκεφαλική δύναμη περιλαμβάνουν:

– βιταμίνη Β12

– Γκίνγκο μπιλόμπα

– ginseng

– κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά

– ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Απλά να έχετε κατά νου ότι τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη. Γενικά, θα παρατηρήσετε αυτά τα αποτελέσματα μόνο όταν λαμβάνετε μια τακτική δόση. Να θυμάστε, επίσης, ότι θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας προτού δοκιμάσετε νέα συμπληρώματα.

5. Διαλογισμός

Η προσθήκη μιας πρακτικής διαλογισμού στην ημέρα σας θα μπορούσε να διευκολύνει τη διανοητική επαναφόρτιση και την επανασυγκέντρωση – η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να βοηθήσει στην ανανέωση της ενέργειας στο μυαλό και το σώμα. Τα οφέλη του διαλογισμού μπορεί να περιλαμβάνουν: αυξημένη ευαισθητοποίηση, μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης στο παρόν, βελτιωμένη διάθεση αυξημένη προσοχή, αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο

Εν ολίγοις, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός διανοητικά «ήσυχου» χώρου για να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί ο εγκέφαλός μας, βελτιώνοντας τη νοητική ενέργεια παράλληλα με τη συνολική ευεξία.

6. Αλλαγή σκηνικού

Το να διοχετεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής μας δύναμης σε μια νοητικά απαιτητική εργασία μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά μας πολύ γρήγορα. Όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι και μη συγκεντρωμένοι όσο σκληρά και αν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, δοκιμάστε να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα. Πάρτε 20 έως 30 λεπτά (ή και περισσότερα, αν σας περισσεύουν) και αλλάξτε θέση. Ιδανικά, στοχεύστε να επισκεφθείτε ένα μέρος που βρίσκετε καταπραϋντικό και αναζωογονητικό, όπως π.χ: τον κήπο, το μπαλκόνι σας ή κάποιον κοντινό χώρο πρασίνου.

7. Επανεξετάζουμε τη λίστα με τις εργασίες μας

Μπορεί να μην σας εκπλήσσει πολύ να μάθετε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ψυχικής σας ενέργειας. Το να έχετε πάρα πολλά να κάνετε μπορεί συχνά να συμβάλλει στη σωματική κόπωση, άλλωστε. Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις, να συγκεντρώνεστε και να θυμάστε πληροφορίες.

Αν και το άγχος μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, δεν βλάπτει ποτέ να εξερευνήσετε το καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας για να βρείτε ένα πιθανό σημείο προέλευσης. Μπορεί να μην είστε σε θέση να αγνοήσετε κάθε εργασία, φυσικά. Αλλά σκεφτείτε να αφήσετε στην άκρη κάποιες λιγότερο επείγουσες ευθύνες. Όταν προσπαθείτε να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα από αυτά που έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να χειριστείτε, τελικά θα διαπιστώσετε ότι στερεύετε.

8. Κοιμόμαστε αρκετά

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ο εγκέφαλός σας απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα ποιοτικού ύπνου για τη βέλτιστη λειτουργία του. Γνωρίζετε όμως πόσο ύπνο χρειάζεστε στην πραγματικότητα; Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου κάθε βράδυ, αν και οι δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν. Η σωστή ποσότητα ύπνου δεν είναι σημαντική μόνο για τη σωματική υγεία. Ο ύπνος δίνει επίσης στον εγκέφαλό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αποθηκεύσει πληροφορίες, να απαλλαγεί από τις άχρηστες τοξίνες και να πραγματοποιήσει άλλες σημαντικές διεργασίες του σώματος.

Πηγή: www.healthline.com/health/mental-health/mental-energy

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε