,

8 τρόποι να βελτιώσουμε την προσωπική αίσθηση του χρόνου

Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε το χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο απ’ όσο νομίζουμε.

8 τρόποι να βελτιώσουμε την προσωπική αίσθηση του χρόνου

Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε το χρόνο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο απ’ όσο νομίζουμε στον προσωπικό μας χρόνο (στην αίσθηση δηλαδή που έχουμε για το χρόνο). Άλλωστε, η αντίληψη του χρόνου είναι μια θεμελιωδώς υποκειμενική εμπειρία.

Μία ώρα διαβάσματος ενός ενδιαφέροντος μυθιστορήματος δεν είναι το ίδιο με μία ώρα αναμονής στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο πρώτος χρόνος που περάσαμε στο νέο μας σπίτι δεν είναι ο ίδιος χρόνος που περάσαμε «πνιγμένοι» στην εργασία.

Advertisment

Οπότε αν η προσωπική αίσθηση εαυτού λειτουργεί διαφορετικά από την αυστηρή προβλεψιμότητα του ρολογιού που έχουμε στο χέρι μας, πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τον πραγματικό μας χρόνο ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα;

8 τρόποι να βελτιώσουμε την προσωπική αίσθηση του χρόνου

1. Περισσότερη προσμονή

Ως παιδιά, περνούσαμε πολύ χρόνο περιμένοντας. Περιμέναμε τις καλοκαιρινές διακοπές, πότε θα ξεκινήσει πάλι το σχολείο, το πρώτο μας φιλί, το πρώτο μας αυτοκίνητο, την αποφοίτησή μας. Όλη αυτή η προσμονή ίσως να είναι ένας από τους λόγους που νιώθουμε ότι η παιδική ηλικία ήταν πολύ πιο μεγάλη χρονικά από την ενήλικη ζωή. Ως ενήλικες, σταματάμε να περιμένουμε και λαμβάνουμε περισσότερο έλεγχο της ζωής μας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να έχουμε περισσότερη προσμονή; Γεμίστε το χρόνο σας με αυτή. Σχεδιάστε τις διακοπές σας εκ των προτέρων, εμφανιστείτε στο ραντεβού νωρίτερα, βάλτε ευχάριστους στόχους για το μέλλον.

Advertisment

2. Παρακολουθήστε το χρόνο

Ο απλούστερος τρόπος να νιώσετε το χρόνο να περνά πιο αργά είναι να αρχίσετε να τον παρατηρείτε. Χρησιμοποιήστε ασκήσεις και τεχνικές για να έρθετε στο εδώ και τώρα και να νιώσετε τα λεπτά να περνούν.

3. Βαρεθείτε λίγο

Οι σύντομες περίοδοι βαρεμάρας έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνουν τη δημιουργικότητά μας. Δώστε λοιπόν χώρο στον εαυτό σας να περιπλανηθεί ο νους, ακόμα κι αν είναι μόνο για 15 λεπτά την εβδομάδα. Κοιτάξτε για λίγο έξω από το παράθυρο χωρίς λόγο, ακούστε μουσική και αντί να δείτε τηλεόραση, ξαπλώστε στο καναπέ σας και απλά συλλογιστείτε.

4. Ξεκινήστε από τα δυσκολότερα

Ο Mark Twain είχε πει: «Αν η δουλειά μας είναι να φάμε έναν βάτραχο, είναι καλύτερο να το κάνουμε το πρωί αφού ξυπνήσουμε. Και αν η δουλειά μας είναι να φάμε δύο βατράχους, είναι καλύτερα να φάμε τον μεγαλύτερο πρώτα». Αυτό το ρητό περιέχει σοφία. Συχνά, αναβάλλουμε τις δυσκολότερες ή πιο δυσάρεστες εργασίες μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πια πολύ χρόνο. Αντιθέτως, χρειάζεται πρώτα να ασχοληθούμε με τα δυσκολότερα. Θα εκπλαγούμε από το πώς αυτή η μία συνήθεια επιμηκύνει τη μέρα μας.

5. Απορροφηθείτε

Χρησιμοποιήστε τη μαγεία της ροής. Η ροή είναι μια κατάσταση του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση και την αίσθηση ότι δεν υπάρχει χρόνος. Θεωρείται ένας από τους καλύτερες δείκτες ικανοποίησης από τη ζωή. Ροή θα μπορούσε να σας προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου, μια ταινία ή μια μεγάλη βόλτα.

6. Ο φόβος επεκτείνει την αίσθηση του χρόνου

Δεν είναι και ο πιο ορθόδοξος τρόπος να επεκτείνουμε την αίσθηση του χρόνου μας. Αλλά αυτό το ψυχολογικό «κόλπο» μπορεί να μας βοηθήσει αν βάλουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις όπου θα νιώθουμε «ασφαλή φόβο». Σκεφτείτε το ως εξής: όλα μέσα στη ζώνη άνεσής μας είναι πεζά και τα ξεχνάμε. Ο χώρος έξω από τη ζώνη άνεσής μας είναι γεμάτος πλούσιες αναμνήσεις. Οπότε μια ιδέα είναι να δοκιμάσετε κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν – ό,τι κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει πιο δυνατά.

7. Νιώστε εντυπωσιασμό

Αν ο παραπάνω τρόπος δεν είναι και ο αγαπημένος σας, επιλέξτε ένα άλλο συναίσθημα: τον ενθουσιασμό. Περάστε χρόνο στη φύση, επισκεφθείτε νέα μέρη ή απλά σκεφτείτε πόσο αχανές είναι το σύμπαν και πόσο μικροί είμαστε εμείς μπροστά σε αυτό.

8. Αναπολήστε περισσότερο

Το πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς και τη ζωή μας έχει λιγότερο να κάνει με τη στιγμή και περισσότερο να κάνει με αυτό που θυμόμαστε όταν κοιτάμε στο παρελθόν. Οπότε, προσπαθήστε να θυμάστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε από τις ευχάριστες αναμνήσεις σας. Αυτές που αναπολούμε συχνότερα, είναι και αυτές που μας μένουν περισσότερο.

Με πληροφορίες από www.psychologytoday.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν θέλουμε να νιώσουμε ευτυχία, πρέπει να σταματήσουμε να την αναζητάμε διαρκώς
Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος όταν θυμώνουμε;
Dale Carnegie: Πώς να κερδίζετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους
hand the sleeping baby in the hand of mother  close-up

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση