, ,

Τα ασυνήθιστα ψηλά παγκάκια της Κοπεγχάγης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Αυτά τα παγκάκια είναι 1 μέτρο ψηλότερα και η στάθμη της θάλασσας στη Δανία μπορεί σύντομα να είναι το ίδιο.

Τα ασυνήθιστα ψηλά παγκάκια της Κοπεγχάγης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Περπατώντας στην Κοπεγχάγη αυτό τον καιρό, μπορεί να μείνετε έκπληκτοι όταν θα δείτε πολύ ψηλά δημόσια παγκάκια να κοσμούν τους δρόμους. Και αυτό που το κάνει πολύ πιο περίεργο είναι ότι ένα τηλεοπτικό κανάλι τα έχει τοποθετήσει εκεί – όχι όμως για κινηματογράφηση.

Τα παγκάκια είναι υπερυψωμένα κατά 85 εκατοστά από τα κανονικά παγκάκια της μητρόπολης, όμως γιατί;

Advertisment

«Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβει έως και ένα μέτρο πριν από το τέλος του αιώνα και αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στη Δανία, αν δεν δράσουμε τώρα», λέει ο Kasper Adsbøll, ανώτερος υπεύθυνος marketing στο τηλεοπτικό κανάλι TV2.

Το «The Copenhagen Bench – 2100 Edition» αποτελεί μέρος της καμπάνιας του καναλιού «Η Γη μας – η ευθύνη μας”» Το έργο έχει ως στόχο να κάνει το κοινό να σκεφτεί για την κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Κάθε ένα από τα 10 παγκάκια σε όλη την Κοπεγχάγη είναι εφοδιασμένο με μια χάλκινη πλάκα που γράφει: «Οι πλημμύρες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας αν δεν αρχίσουμε να κάνουμε κάτι για το κλίμα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί έως και 1 μέτρο μέχρι το 2100, αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Advertisment

Η Δανία, και ειδικότερα η Κοπεγχάγη, είναι μια περιοχή πολύ χαμηλή σε υψόμετρο σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας. Τμήματα της πρωτεύουσας βρίσκονται μόνο λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις άμεσες επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/05/10/copenhagen-s-weirdly-tall-benches-are-a-warning-about-climate-change

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση