,

Καταρράκτης: Ποιες καθημερινές συνήθειες προλαμβάνουν την εμφάνισή του

Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους, αλλά παρουσιάζεται και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε βρέφη.

Καταρράκτης: Ποιες καθημερινές συνήθειες προλαμβάνουν την εμφάνισή του

Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους, αλλά παρουσιάζεται και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε βρέφη. Πρόκειται για τη θόλωση του κρυσταλλοειδούς, του φυσικού φακού του ματιού, ο οποίος σε φυσιολογικές συνθήκες είναι διαυγής.

Μπορεί να εμφανιστεί λόγω διάφορων αιτιών, όπως από τραυματισμό, φαρμακευτικές αγωγές, ασθένειες και έκθεση σε ακτινοβολία. Επίσης, υπάρχει και ο συγγενής καταρράκτης που είναι παρών από τη γέννηση. Εκτός από την τελευταία περίπτωση, δηλαδή, τον συγγενή καταρράκτη, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του.

Ποιες καθημερινές συνήθειες προλαμβάνουν την εμφάνιση του καταρράκτη

Τρώμε σωστά

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό μας, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με πολλά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε προλαμβάνουν κατά του καταρράκτη. Αν ήδη έχετε καταρράκτη, μπορείτε να επιβραδύνετε την ανάπτυξή του. Καλές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν:

– Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λάιμ)
– Ντομάτες και χυμός ντομάτας
– Ακτινίδιο
– Μπρόκολο
– Φράουλες
– Λαχανάκια Βρυξελλών
– Κανταλούπε
– Πατάτες

Για βιταμίνη Ε, στραφείτε στα φυτικά έλαια όπως ο ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα) και ορισμένα λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, βλάπτει τους πνεύμονες και την καρδιά μας, αλλά είναι επίσης κακό για τα μάτια μας. Όσον αφορά τον καταρράκτη, το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε.

Το κάπνισμα δημιουργεί περισσότερες ελεύθερες ρίζες στα μάτια μας. Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας τις καταπολεμούν, αλλά το κάπνισμα εξοντώνει όλες τις καλές χημικές ουσίες. Και παράγει πολλές τοξίνες που προκαλούν καταρράκτη.

Προστατεύστε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία

Η επιστήμη δείχνει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί αλλαγές στα μάτια σας. Και οι ερευνητές τώρα γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα βλάπτει τις πρωτεΐνες των φακών μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές γυαλιών για να προστατεύσετε τα μάτια σας, αλλά επιλέξτε κυρίως τους φακούς που μπλοκάρουν το 99-100% των UVA και UVB.

Περιορίστε το αλκοόλ

Δεν χρειάζεται να ξεχάσετε εκείνο το ένα ποτήρι κρασί που συνοδεύει το δείπνο σας. Αλλά υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καταρράκτη.

Ελέγξτε την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης

Αν έχετε διαβήτη, ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Αλλά γνωρίζατε ότι η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα προλαμβάνει από τον καταρράκτη; Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι έχουν διαβήτη είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κάποια οφθαλμολογική πάθηση.

Πηγή: https://www.webmd.com/eye-health/cataracts/how-can-i-prevent-cataracts#2

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε