, ,

Δυσάρεστη γεύση στο στόμα: Πιθανές αιτίες και τρόποι πρόληψης

Η μεταλλική γεύση στο στόμα σας, ή η δυσγευσία όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, αποτελεί έναν τύπο διαταραχής της γεύσης.

Δυσάρεστη γεύση στο στόμα: Πιθανές αιτίες και τρόποι πρόληψης

Η μεταλλική γεύση στο στόμα σας, ή η δυσγευσία όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, αποτελεί έναν τύπο διαταραχής της γεύσης. Αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή κατά περιόδους. Για να καταλάβετε τι προκαλεί τη μεταλλική γεύση, χρειάζεται πρώτα να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η αίσθηση της γεύσης.

Η γεύση ελέγχεται από τους γευστικούς σας κάλυκες και τους οσφρητικούς αισθητήριους νευρώνες. Οι τελευταίοι είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση της όσφρησης. Οι απολήξεις των νευρών σας μεταφέρουν πληροφορίες από τους γευστικούς σας κάλυκες στους αισθητήριους νευρώνες στον εγκέφαλό σας, που με τη σειρά τους αναγνωρίζουν συγκεκριμένες γεύσεις. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν αυτό το περίπλοκο σύστημα και, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας.

Advertisment

Αιτίες

Κακή στοματική υγιεινή

Το πρώτο πράγμα που φυσιολογικά θα σκεφτούμε είναι το αν βουρτσίζουμε αρκετά και τακτικά τα δόντια μας. Αν έχουμε κακή στοματική υγεία, είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε δυσγευσία λόγω ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας ή άλλων λοιμώξεων των δοντιών και των ούλων.

Φαρμακευτική αγωγή

Η διαταραγμένη γεύση αποτελεί μια συχνή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως:

– Αντιβιοτικών, της κλαριθρομυκίνης ή της μετρονιδαζόλης

Advertisment

– Φάρμακα για την πίεση, όπως καπτοπρίλη

– Φαρμακευτική αγωγή για το γλαύκωμα, όπως μεθαζολαμίδιο

– Φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης

Χημειοθεραπεία και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινολογική Εταιρεία, ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν μεταλλική γεύση. Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών, όπως η βιταμίνη D ή ο ψευδάργυρος μπορούν να προλάβουν την δυσγευσία σε ασθενείς που υποβάλλονται σε τέτοιες θεραπείες. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι ορισμένα ελλείμματα σε βιταμίνες μπορεί να συνεισφέρουν στο φαινόμενο.

Ρινικά προβλήματα

Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με την αίσθηση της όσφρησης. Όταν η τελευταία διαταράσσεται, μπορεί να επιδράσει στην πρώτη. Τα ρινικά προβλήματα είναι μια συνηθισμένη αιτία δυσγευσίας. Μπορεί να προκληθεί από:

– Αλλεργίες

– Κοινό κρυολόγημα

– Ρινική λοίμωξη

– Άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος

Το Κεντρικό νευρικό σύστημα στέλνει μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων για τη γεύση. Μία διαταραχή του ΚΝΣ ή ένας τραυματισμός, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να παραμορφώσει αυτά τα μηνύματα. Αυτό επηρεάζει και τη γεύση στο στόμα.

Εγκυμοσύνη

Ορισμένες έγκυες γυναίκες αναφέρουν την εμφάνιση μεταλλικής γεύσης, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Άλλοι το έχουν αποδώσει σε μια αύξηση στην αίσθηση της όσφρησης, ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με την ίδια την εγκυμοσύνη.

Αλλεργία σε τροφές

Η μεταλλική γεύση έχει αναγνωριστεί ως σύμπτωμα σε ορισμένες τροφικές αλλεργίες. Αν εμφανίζετε δυσγευσία μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής, όπως οστρακοειδή ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να έχετε κάποιο τύπο αλλεργίας. Επικοινωνήστε το στο γιατρό σας.

Χειρουργική επέμβαση στο μέσο αυτί

Το χειρουργείο στο μέσο αυτί και στο σωλήνα συχνά γίνεται λόγω χρόνιων λοιμώξεων στο αυτί ή μέσης ωτίτιδας. Κάποιες φορές, η χορδή του τυμπάνου, μια δομή κοντά στο μέσο αυτί που ελέγχει τη γεύση στα δύο τρίτα της γλώσσας μπορεί να υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και να προκαλέσει δυσγευσία. Μία έρευνα περίπτωσης έδειξε σημαντική βελτίωση στη γεύση μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Τρόποι πρόληψης της μεταλλικής γεύσης

Λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνιση δυσγευσίας. Αν τα ρινικά προβλήματα είναι υπεύθυνα εδώ, η δυσγευσία θα φύγει όταν εξασθενίσει και το πρόβλημα. Αν συμβαίνει λόγω φαρμακευτικής αγωγής, μιλήστε στο γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις. Η εξεύρεση τρόπων κάλυψης της μεταλλικής γεύσης μπορεί να σας βοηθήσει όσο περιμένετε να υποχωρήσει από μόνη της, ειδικά αν προκαλείται από χημειοθεραπεία, εγκυμοσύνη ή μακροχρόνιες θεραπείες ή παθήσεις.

Να κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε ή να απομακρύνετε την διαστρέβλωση της γεύσης:

– Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μέντα

– Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά τα γεύματα

– Πειραματιστείτε με διαφορετικές τροφές και μπαχαρικά

– Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα

– Μείνετε ενυδατωμένοι

– Αποφύγετε να καπνίζετε

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25659625

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157276/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21867582

https://www.drmarkmoore.com/Articles/pregnancy_and_altered_taste.htm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση