, ,

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά από τα συμβατικά;

Πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας τα προϊόντα που τρώμε να είναι βιολογικά;

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά από τα συμβατικά;

Παρά την αύξηση του κόστους των ειδών παντοπωλείου, είναι πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν να πληρώνουν για φρέσκα βιολογικά προϊόντα. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ δαπάνησαν συνολικά περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια για βιολογικά φρούτα και λαχανικά το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων του Ιανουαρίου 2022. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι δαπανήθηκε για συμβατικά προϊόντα, παρόλο που τα βιολογικά προϊόντα έχουν σημαντική προσαύξηση, σύμφωνα με την έκθεση.

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο παραπάνω για τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έκαναν έρευνα σε 770 καταναλωτές στις μεσοδυτικές πολιτείες σχετικά με τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτό, διαπίστωσαν μια σειρά από κίνητρα. Οι απαντήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο περιοδικό PLoS One, περιλάμβαναν την επιθυμία αποφυγής των φυτοφαρμάκων, τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική διαχείριση, την αντιληπτή αυξημένη διατροφική αξία και τη βελτιωμένη γεύση των βιολογικών προϊόντων σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Advertisment

Ενώ όλα αυτά είναι κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις για τα βιολογικά προϊόντα, πόσες από αυτές είναι πραγματικά αληθινές και πόσες είναι αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «φωτοστέφανο υγείας»; Παραδόξως, η έρευνα δείχνει ότι τα βιολογικά προϊόντα εγγυώνται μόνο ένα από αυτά τα οφέλη: τη μειωμένη έκθεση σε φυτοφάρμακα.

«Η υψηλή κατανάλωση βιολογικών τροφίμων έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου, ιδίως μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού και λεμφώματος», λέει η Julia Baudry, επιδημιολόγος που μελετά αυτές τις συσχετίσεις στο Κέντρο Έρευνας Επιδημιολογίας και Στατιστικής Sorbonne Paris Cité στη Γαλλία. Ενώ αυτό ακούγεται ελπιδοφόρο, η Baudry προειδοποιεί ότι χρειάζονται ακόμη πρόσθετες έρευνες. Οι μελέτες που βασίζονται στον πληθυσμό είναι μελέτες παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί η αιτία και το αποτέλεσμα.

Τα χαμηλότερα περιστατικά αυτών των ασθενειών θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε τακτικά βιολογικά τρόφιμα μπορεί να έχουν συνολικά πιο υγιεινές συνήθειες όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση.

Advertisment

Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά οποιουδήποτε είδους, βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να στερούνται ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Μόλις 1 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ τρώει το συνιστώμενο 1 ½ φλιτζάνι φρούτων και 2 ½ φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε βασικές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά από τα προϊόντα που βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου και πολλά άλλα. Ο σίδηρος στα προϊόντα βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.

Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των μυών. Και η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ισχυρή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η λήψη αρκετών τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα για την καλή υγεία. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν τα προϊόντα που τρώμε να είναι βιολογικά;

Τι σημαίνει πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν

Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθούν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, αλλά μερικοί από τους σημαντικότερους κανόνες περιλαμβάνουν:

– Τα συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα συνήθως δεν επιτρέπονται (οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν ωφέλιμα έντομα ή εδαφοβελτιωτικό για τον έλεγχο των παρασίτων και των ζιζανίων, για παράδειγμα, και να καταφεύγουν σε εντομοκτόνα με βάση τα φυτά ή σε έναν σύντομο κατάλογο εγκεκριμένων συνθετικών ως «έσχατη λύση».

– Οι καλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν μεθόδους καλλιέργειας, όπως καλλιέργειες κάλυψης, εδαφοκάλυψη, κομπόστ και άλλες φυσικές ουσίες, καθώς και πρακτικές χωρίς χημικά για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας εδάφους.

– Οι καλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν βιολογικούς σπόρους (εκτός εάν δεν είναι διαθέσιμοι) που δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι ή επεξεργασμένοι με απαγορευμένες χημικές ουσίες.

– Οι γεωργικές πρακτικές δεν πρέπει να βλάπτουν τη γη, το νερό, τα έντομα ή τα ζώα.

– Ένα αγρόκτημα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από απαγορευμένες ουσίες (όπως χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα) για τρία χρόνια πριν τα προϊόντα μπορούν να πιστοποιηθούν ως βιολογικά.

Λόγω αυτών των αυστηρών προτύπων, τα βιολογικά προϊόντα έχουν χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων από τα συμβατικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά.

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο θρεπτικά;

Παρά τις παλαιότερες έρευνες που υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών στα βιολογικά προϊόντα, οι νεότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ελάχιστες διαφορές. Μια ανάλυση ορόσημο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε περισσότερες από 300 μελέτες, που δημοσιεύθηκε το 2012 στο Annals of Internal Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά καλλιεργούμενα λαχανικά έχουν παρόμοια επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Μπορεί να υπάρχουν διατροφικές διαφορές σε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και εδάφη: Ακόμη και δύο κόκκινες πιπεριές που καλλιεργούνται σε γειτονικά χωράφια μπορεί να έχουν μικρές διαφορές στα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με μια ανάλυση 343 μελετών, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο British Journal of Nutrition.

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν κι άλλα οφέλη;

Ενώ τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να μην είναι απαραίτητα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων στη διατροφή μπορεί να παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Μεταξύ των ευρημάτων, σε σύγκριση με την κατανάλωση κυρίως συμβατικών προϊόντων, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά συνδέθηκε με:

– 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine τον Δεκέμβριο του 2018,

– 35% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε online το 2020 στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity

– 31% χαμηλότερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο European Journal of Nutrition.

– Ένα 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στο Nutrition.

Αν και ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων επιπέδων αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα στα βιολογικά προϊόντα, είναι δύσκολο να πούμε χωρίς πρόσθετες μελέτες, λέει η Yangbo Sun, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Nutrition 2018 και τώρα επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί στο Μέμφις.

«Αν και η μελέτη μας παρείχε κάποια στοιχεία για την πιθανότητα πιθανών οφελών για την υγεία από την αγορά βιολογικών προϊόντων, η μελέτη μας ήταν μια διατομεακή μελέτη», λέει. Αυτό σημαίνει ότι εξέτασε δεδομένα για μια ομάδα ανθρώπων σε μια χρονική στιγμή. «Ως αποτέλεσμα, δεν μπορέσαμε να καθορίσουμε μια διαχρονική σχέση και αιτιότητα για τη συσχέτιση μεταξύ βιολογικών τροφίμων και διαβήτη». «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων στις χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη».

Αυτές οι έρευνες τείνουν να εξετάζουν τι αναφέρουν οι συμμετέχοντες ότι τρώνε και στη συνέχεια την κατάσταση της υγείας τους. Μπορούν να ανιχνεύσουν συσχετίσεις και όχι συνδέσεις μεταξύ τροφίμων και ιατρικών καταστάσεων. Δεν πρόκειται για μελέτες αιτίας και αποτελέσματος.

Προς το παρόν, λοιπόν, η απλή κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το αν είναι βιολογικής ή συμβατικής παραγωγής.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/is-organic-produce-healthier-than-the-conventional-kind

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση