,

Γιατί η διάγνωση για τη διπολική διαταραχή είναι συχνά λάθος και πώς μπορεί να αποβεί επιζήμια

Αυτή η ψυχική διαταραχή μπορεί συχνά να αγνοηθεί ή να θεωρηθεί λανθασμένα ως άλλη ασθένεια ή πάθηση.

Γιατί η διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), περίπου το 4% των ατόμων εμφανίζουν διπολική διαταραχή σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Και εκτιμάται ότι το 2,8% των ενηλίκων είχαν τη διαταραχή κατά το προηγούμενο έτος. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι ερευνητές έχουν αμφισβητήσει ορισμένες διαγνώσεις διπολικής διαταραχής, ενώ άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ο αριθμός των ατόμων με τη διαταραχή, η οποία προκαλεί σοβαρές διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας και στη διάθεση, είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος.

Η διπολική διαταραχή συχνά υπερδιαγιγνώσκεται, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο The Canadian Journal of Psychiatry και την οποία συνέταξε ο Mark Zimmerman, καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence και κύριος ερευνητής του προγράμματος Rhode Island Methods to Improve Diagnostic Assessment and Services (MIDAS) – μια τρέχουσα κλινική ερευνητική μελέτη που εξετάζει τη διάγνωση, την αξιολόγηση και την έκβαση των ασθενών.

Advertisment

Στην ανασκόπηση σημειώνεται ότι οι πληρέστερες και ακριβέστερες διαγνωστικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των λανθασμένων διαγνώσεων και να βελτιώσουν την ανίχνευση των καταστάσεων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή.

Αυτή η ανασκόπηση του 2016 εξέτασε τα αποτελέσματα μιας από τις προηγούμενες μελέτες του Dr. Zimmerman, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Psychiatry, η οποία έδειξε ότι η διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκεται σε άτομα που δεν πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Σε εκείνη τη μεγάλη μελέτη, η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσε ότι λιγότερα από τα μισά άτομα της μελέτης που είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή πληρούσαν τα κλινικά κριτήρια της νόσου.

Σύμφωνα με τον Zimmerman, η προηγούμενη μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι που πληρούσαν τα κριτήρια της διπολικής διαταραχής δεν  είχαν ποτέ διαγνωστεί με αυτή, αλλά συγκριτικά, πολύ περισσότεροι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί λανθασμένα ως διπολικοί. Πιστεύει ότι μέρος του λόγου είναι το επιθετικό μάρκετινγκ στους γιατρούς από τις εταιρείες που παράγουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

Advertisment

Ο περιορισμένος χρόνος που περνούν ορισμένοι κλινικοί γιατροί με τους ασθενείς θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε λανθασμένες διαγνώσεις. Ένας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διπολική διαταραχή μοιράζεται ορισμένα συμπτώματα με άλλες ασθένειες, όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρορμητική συμπεριφορά και προβλήματα που σχετίζονται με άλλους ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, λέει ο Zimmerman, τα άτομα που πάσχουν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως διπολικά, όπως αποδεικνύεται από μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Scientific World Journal.

Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά έχουν και άλλο πρόβλημα ή πάθηση ψυχικής υγείας, όπως αγχώδη διαταραχή, διατροφική διαταραχή ή πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, γεγονός που μπορεί επίσης να συμβάλει στη δυσκολία λήψης της σωστής διάγνωσης.

Πώς η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να αποβεί επιζήμια

Για τα άτομα που διαγιγνώσκονται λανθασμένα με διπολική διαταραχή, μια πιθανή παγίδα μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πάθησης, σύμφωνα με τον Zimmerman. Σημειώνει ότι ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άτυπων αντιψυχωσικών, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, ενώ άλλα, όπως το λίθιο, έχουν συνδεθεί με προβλήματα του θυρεοειδούς και των νεφρών.

Αντίθετα, έως και το 20% των ατόμων με διπολική διαταραχή μπορεί να διαγνωστούν λανθασμένα με κατάθλιψη από τους γιατρούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 στο British Journal of Psychiatry. Και μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2017 στο περιοδικό Bipolar Disorders, ανέλυσε την καθυστέρηση στη διάγνωση 382 ατόμων με διπολική διαταραχή και διαπίστωσε ότι 90 από αυτά τα άτομα έλαβαν αρχικά διάγνωση κατάθλιψης πριν διαγνωστούν σωστά. Σύμφωνα με τη μελέτη, η καθυστέρηση μεταξύ των διαγνώσεων ήταν περίπου 9 χρόνια.

Οι ασθενείς που είχαν αρχικά διαγνωστεί με κατάθλιψη έτειναν να είναι νεότεροι, να έχουν περισσότερα μανιακά συμπτώματα και να έχουν καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης, οι οποίες ίσως τους βοηθούσαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνέβαλαν στην καθυστέρηση στη λήψη της σωστής διάγνωσης.

Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, λέει ο Jeremy Schwartz, ψυχοθεραπευτής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή οι άνθρωποι συχνά αναζητούν επαγγελματική βοήθεια μόνο κατά τη διάρκεια των πεσμένων περιόδων τους και παραλείπουν να αναφέρουν τις ανοδικές ή μανιακές περιόδους τους.

Η μανιακή πλευρά της διπολικής διαταραχής δεν είναι πάντα ενοχλητική για τους ανθρώπους. Έχουν περισσότερη ενέργεια και περισσότερα κίνητρα για να κάνουν πράγματα. Έτσι, ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας δεν ακούει πάντα γι’ αυτό. Επιπλέον, ορισμένα νεότερα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να έχουν βιώσει κατάθλιψη, αλλά να μην έχουν ακόμα μανιακό επεισόδιο, οπότε μπορεί μερικές φορές να προκύψει λανθασμένη διάγνωση κατάθλιψης απλώς και μόνο επειδή το άτομο δεν έχει ακόμα βιώσει μανία.

Κατά συνέπεια, λέει ο Schwartz, τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως άτομα με κατάθλιψη και μπορεί να τους χορηγηθεί ακατάλληλη θεραπεία. Όταν η διπολική διαταραχή παραλείπεται, οι άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα που στην πραγματικότητα επιδεινώνουν τα μανιακά συμπτώματα. Έτσι, οι άνθρωποι καταλήγουν να περιμένουν πολύ περισσότερο για να αποκτήσουν τη σταθερότητα στη ζωή τους που αναζητούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διπολική διαταραχή μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως σχιζοφρένεια, εάν ο ασθενής έχει επίσης ψυχωτικά συμπτώματα και κάποιος με σχιζοδιαταραχή μπορεί επίσης να διαγνωστεί λανθασμένα ως διπολική. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και η αγχώδης διαταραχή μπορεί επίσης να συγχέονται με τη διπολική διαταραχή.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία για την αποτελεσματική εξισορρόπηση των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να στραφούν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2015 στο The Journal of Clinical Psychiatry.

Ο συγγραφέας σημειώνει ότι όταν συμπτώματα όπως η μανία ή η κατάθλιψη επιδεινώνονται από την κατάχρηση ουσιών, οι ασθενείς μπορεί να δουν τις σχέσεις τους ή την εργασιακή ή σχολική τους επίδοση να επιδεινώνονται, προκαλώντας ανασταλτικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Επιπλέον, οι αυτοκτονικές σκέψεις και η αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι συνέπειες μιας λανθασμένης διάγνωσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να λάβουμε τη σωστή διάγνωση

Η σωστή διάγνωση είναι ένα σημαντικό βήμα για να λάβετε τη σωστή θεραπεία για τη διπολική διαταραχή, ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να ζήσετε μια υγιή, δραστήρια και ικανοποιητική ζωή.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να λάβετε μια ακριβή διάγνωση είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για όλα τα συμπτώματα και τα συναισθήματά σας – τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Βοηθά να δημιουργήσετε μια πληρέστερη εικόνα της εμπειρίας σας.

Μόλις λάβετε τη διάγνωσή σας, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε το γιατρό σας για το σκεπτικό του, ειδικά αν έχετε αμφιβολίες ή απορίες. Ρωτήστε τον γιατρό γιατί έκανε τη διάγνωση αυτή. Ένας καλός γιατρός θα πρέπει να είναι πρόθυμος να συζητήσει τους λόγους και να εξηγήσει αν δεν είναι σίγουρος γι’ αυτό. Εάν δεν λάβετε ικανοποιητικές απαντήσεις, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη γνώμη ενός άλλου γιατρού.

Πηγή: www.everydayhealth.com/news/why-bipolar-disorder-is-often-misdiagnosed

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση