,

Πώς επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα την υγεία του εντέρου (και το αντίστροφο)

Είναι ενθαρρυντικό ότι το μικροβίωμά μας προσαρμόζεται στο περιβάλλον και τη διατροφή μας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η περίπλοκη σχέση μεταξύ των αρνητικών συναισθημάτων και της υγείας του εντέρου

Έχετε παρατηρήσει ότι συμπτώματα όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος, αέρια στην κοιλιά ή μυϊκοί πόνοι μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα σε ημέρες που αισθάνεστε πιο αγχωμένοι; Όπως όταν ξυπνάμε με έναν ήπιο πονοκέφαλο, η σωματική δυσφορία μπορεί να μας προετοιμάζει για μια μέρα ανυπομονησίας, ευερεθιστότητας και γενικότερου στρες. Μπορεί να αισθανόμαστε και να ακούγεται σαν το σώμα μας να είναι ένα κακοκουρδισμένο όργανο θορυβώδους δυσφορίας.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του άγχους και του στρες, της χημείας του εγκεφάλου μας και του εντέρου ή του γαστρεντερικού μας συστήματος. Μπορούμε να τονώσουμε τη διάθεσή μας και να μειώσουμε το στρες διατηρώντας υγιείς συνήθειες που εξισορροπούν το έντερό μας.

Advertisment

Η σχέση μεταξύ εντέρου και ψυχικής υγείας

Αποτελούμαστε κυρίως από μονοκύτταρους οργανισμούς. Τα δικά μας κύτταρα υπερτερούν κατά 10 προς 1 από αυτούς τους οργανισμούς, κυρίως από βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας. Τα βακτήρια του εντέρου μας, που ονομάζονται μικροβίωμα, μεταδίδονται από τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό στη μήτρα της μητέρας μας. Εάν η μητέρα σας βίωσε έντονο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρουσιάσετε μείωση του Bifidobacterium που σχετίζεται με την προδιάθεση για φλεγμονή.

Έρευνες με ενήλικα άτομα έδειξαν ότι όσοι είχαν πλούσια ποικιλομορφία εντερικών βακτηρίων είχαν καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Όσοι είχαν λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα ήταν επιρρεπείς σε προφλεγμονώδη βακτήρια. Η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για νόσο του ευερέθιστου εντέρου και άλλες διαταραχές.

Τα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογική γέννα και τα μωρά που θήλασαν παρουσίασαν πλουσιότερη ποικιλομορφία βακτηρίων του εντέρου. Η ελπίδα δεν έχει χαθεί αν εσείς ή τα παιδιά σας έχασαν αυτά τα πρώιμα φυσικά οφέλη. Οι διαφορές του μικροβιώματος μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή ή κολπικό τοκετό τείνουν να εξισορροπούνται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μωρά προσαρμόζονται σε μια δίαιτα στερεών τροφών. Η καλή πρώιμη διατροφή από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών βοηθά τα μωρά να αναπτύξουν ένα υγιέστερο μικροβίωμα.

Advertisment

Είναι ενθαρρυντικό ότι το μικροβίωμά μας προσαρμόζεται στο περιβάλλον και τη διατροφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορούν να συμβούν σε μόλις 24 ώρες μετά από μια αλλαγή στη διατροφή. Όταν καλλιεργείτε ένα πιο ποικιλόμορφο βακτηριακό κλίμα, αποκτάτε πολλά οφέλη για την υγεία σας, μεταξύ των οποίων:

– Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

– Βελτιωμένη εντερική λειτουργία και ισορροπία

– Βελτιωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

– Υγιής μεταβολισμός

– Μειωμένος κίνδυνος γαστρεντερικών ασθενειών

– Μειωμένος κίνδυνος άλλων ασθενειών αργότερα στη ζωή

Μπορείτε να μειώσετε το άγχος με ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Η καλή διατροφή δεν βοηθά μόνο τη σωματική σας υγεία, αλλά ωφελεί και την ψυχική σας υγεία.

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία – και το αντίστροφο

Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν περίπου το 95% της σεροτονίνης που παρέχει το σώμα. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ή χημικός αγγελιοφόρος που απελευθερώνεται από ένα νευρικό κύτταρο. Η σεροτονίνη είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Παίζει επίσης ρόλο στις φυσιολογικές λειτουργίες των περισσότερων εγκεφαλικών μας λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της διάθεσης, της όρεξης, της σεξουαλικής λειτουργίας, της μνήμης και του ύπνου. Τα ελλείμματα σεροτονίνης οδηγούν σε αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη και θυμό.

Σε κάποιες πολλά υποσχόμενες μελέτες με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγχώδη ποντίκια στα οποία δόθηκε νερό εμπλουτισμένο με προβιοτικά (χρήσιμα βακτήρια) ήταν λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια μιας σωματικής πρόκλησης και παρήγαγαν λιγότερη ορμόνη του στρες, την κορτικοστερόνη (γεγονός που δείχνει μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους). Μια μελέτη με ανθρώπινα υποκείμενα έδειξε σημαντική μείωση του άγχους και της κατάθλιψης μετά από έναν μόνο κύκλο χορήγησης προβιοτικών 30 ημερών.

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών καταδεικνύει ότι ένα υγιές μείγμα βακτηρίων στο έντερο μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί αυτό, ας ξεκινήσουμε με μια βασική κατανόηση της πέψης.

Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Καθώς μασάτε ένα τραγανό μήλο, το σάλιο αρχίζει να διασπά τα θρεπτικά συστατικά. Η ενέργεια της μάσησης στέλνει ένα μήνυμα στο στομάχι να απελευθερώσει πεπτικά ένζυμα για να διασπάσει περαιτέρω τα θρεπτικά συστατικά. Οι μύες και ο βλεννογόνος συνεχίζουν να διασπούν τις τροφές που τρώμε καθώς αυτές κινούνται μέσω του πεπτικού μας συστήματος (στόμα, οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο, ορθό και πρωκτό).

Όταν τρέχουμε μέσα στην ημέρα, κάνοντας multitasking ενώ απλώς «χώνουμε» βιαστικά το φαγητό στο στόμα μας, προσθέτουμε άγχος στο έργο της πέψης. Το στρες μπορεί να προκαλέσει σπασμό του οισοφάγου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία. Η δυσπεψία αυξάνει το περιβάλλον για την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερο. Τα επιβλαβή βακτήρια πυροδοτούν έναν δυσαρμονικό καταρράκτη δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο, μη διαχειρίσιμο στρες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ασθένειες. Μπορείτε να μειώσετε ή και να εξαλείψετε αυτές τις τοξικές επιδράσεις με μια καθημερινή πρακτική διαχείρισης του στρες. Όταν μαθαίνετε να δημιουργείτε ένα αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας, το σώμα σας ανταποκρίνεται και καταπραΰνεται μόνο του.

Μια γελοιογραφία του New Yorker δείχνει ένα ζευγάρι σε ένα τραπέζι. Ο ένας διαβάζει ένα επιστημονικό περιοδικό. Η λεζάντα γράφει: «Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο γιγάντιος αστεροειδής που σκότωσε τους δεινόσαυρους. Ήταν το άγχος για τον τεράστιο αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους».

Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις καταστροφές από αστεροειδείς στη ζωή, μπορούμε να διαχειριστούμε τις αντιδράσεις μας σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες. Το σώμα σας είναι φτιαγμένο για να αντέχει τα περιοδικά στρεσογόνα γεγονότα χωρίς να υφίσταται μακροχρόνιες βλάβες. Οι φυσικοί ηρεμιστικοί μηχανισμοί του σώματος επαναφέρουν το νευρικό σύστημα μόλις περάσει ο στρεσογόνος παράγοντας. Η εξάσκηση σκόπιμων συμπεριφορών που ενεργοποιούν αυτούς τους φυσικούς μηχανισμούς ηρεμίας θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά σας.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/gut-health-mental-health-connection

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση