, , ,

Έρευνα: Η προπόνηση για τον μαραθώνιο αντιστρέφει τη γήρανση της καρδιάς

Η αξία της άσκησης που έχει κάποιο στόχο φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία γήρανσης.

Έρευνα: Η προπόνηση για τον μαραθώνιο αντιστρέφει τη γήρανση της καρδιάς

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια τα οφέλη της άσκησης. Τώρα, νέα έρευνα βρίσκει ότι μια συγκεκριμένη πλευρά του fitness – η προπόνηση για έναν συγκεκριμένο στόχο – αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Η αξία της άσκησης που έχει κάποιο στόχο φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες αρχίζουν σταδιακά να σκληραίνουν. Η αεροβική άσκηση μειώνει την αρτηριακή σκλήρυνση, την οποία η ιατρική κοινότητα βλέπει ως προβλεπτικό παράγοντα για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Advertisment

Όμως, είναι δύσκολο οι γιατροί να συστήσουν μια μορφή φυσικής άσκησης που να λειτουργεί σε όλους. Πρόσφατα ευρήματα, όμως, υποδεικνύουν ότι η προπόνηση για τον μαραθώνιο θα μπορούσε να είναι μια άριστη επιλογή για όσους προσπαθούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Συνολικά 138 άνθρωποι που έτρεξαν το 2016 και το 2017 σε Μαραθωνίου στο Λονδίνο συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία είναι δημοσιευμένη στο Journal of the American College of Cardiology.

Η προπόνηση για τον μαραθώνιο ευεργετική για την καρδιά μας

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε μαραθώνιο και κανένας δεν είχε σημαντικό ιστορικό προϋπάρχουσας καρδιακής πάθησης. Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας, όλοι έτρεχαν maximum 2 ώρες την εβδομάδα.

Λίγο πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη. Οι ερευνητές συμβούλεψαν τους δρομείς να ακολουθήσουν τον οδηγό προπόνησης των Αρχάριων για τον μαραθώνιο, ο οποίος αποτελείται από 3 προπονήσεις κάθε εβδομάδα για 17 εβδομάδες μέχρι τη μέρα του αγώνα. Καθώς οι εβδομάδες περνούσαν, η εβδομαδιαία προπόνηση γινόταν πιο έντονη.

Advertisment

Αξιοσημείωτη μείωση κατά 4 χρόνια

Πριν ξεκινήσουν την προπόνησή τους οι συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την αρτηριακή τους πίεση και την αορτική σκλήρυνση. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία της αορτής κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας την πραγματική ηλικία τους και τις μετρήσεις της αορτικής σκλήρυνσης από τρία επίπεδα της αρτηρίας.

Στη συνέχεια έκαναν τις ίδιες μετρήσεις 1 και 3 εβδομάδες μετά τον μαραθώνιο. Μια ανάλυση του μέσου όρου του χρόνου τερματισμού 27.000 δρομέων δείχνει ότι οι συμμετέχοντες έτρεχαν από 9 έως 21 χιλιόμετρα την εβδομάδα προπόνησης. Από τους συμμετέχοντες, οι άνδρες χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 4.5 ώρες να ολοκληρώσουν τον αγώνα ενώ οι γυναίκες 5.4 ώρες.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις πριν και μετά τον αγώνα, βρήκαν ότι τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και η αορτική σκλήρυνση είχαν μειωθεί στους αρχάριους δρομείς μαραθωνίου. Αυτές οι αλλαγές στην αορτική σκλήρυνση ήταν ίσες με 4 χρόνια μείωσης της αγγειακής ηλικίας.

Ένα τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι μεγαλύτεροι άνδρες δρομείς που ήταν πιο αργοί και είχαν υψηλότερο κατώτερο δείκτη αρτηριακής πίεσης επηρεάστηκαν πιο θετικά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, κάτι που δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Πηγή: www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2018.00064/full

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν περπατάμε 10 χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, για έναν μήνα
Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
Η απλή άσκηση που δυναμώνει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση