, , , ,

Πρωτοποριακή νέα έρευνα βρήκε πιθανή εξήγηση για το σύνδρομο βρεφικού αιφνίδιου θανάτου

Το ποσοστό του SIDS παραμένει υψηλό, συμβάλλοντας σχεδόν στο 50% όλων των μεταγεννητικών θανάτων στις δυτικές χώρες.

Πρωτοποριακή νέα έρευνα βρήκε πιθανή εξήγηση για το σύνδρομο βρεφικού αιφνίδιου θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) ίσως σύντομα να αποτελέσει παρελθόν, χάρη σε μια παγκόσμια πρωτοποριακή ανακάλυψη. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων στο Westmead εντόπισαν τη βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE) ως τον πρώτο βιοχημικό δείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των βρεφών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) όσο είναι ζωντανά.

Η έρευνα ανέλυσε τη δραστηριότητα της BChE σε 722 δείγματα αίματος που ελήφθησαν κατά τη γέννηση στο πλαίσιο ενός προγράμματος εξέτασης νεογνών, χρησιμοποιώντας μόνο δείγματα που οι γονείς ενέκριναν για τη χρήση τους σε έρευνα χωρίς ταυτοποίηση. Η BChE μετρήθηκε τόσο σε βρέφη που πέθαναν από το σύνδρομο όσο και σε βρέφη που πέθαναν από άλλες αιτίες και το καθένα συγκρίθηκε με 10 ζωντανά βρέφη με την ίδια ημερομηνία γέννησης και φύλο.

Advertisment

Με επικεφαλής τη Δρ Carmel Harrington, επικεφαλής της μελέτης, η οποία έχασε το δικό της παιδί από SIDS πριν από 29 χρόνια, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα BChE ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα μωρά που πέθαναν στη συνέχεια από SIDS σε σύγκριση με τα ζωντανά και με εκείνα που πέθαναν από άλλες αιτίες.

Η BChE παίζει σημαντικό ρόλο στο νευρωνικό μονοπάτι διέγερσης του εγκεφάλου και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανεπάρκειά της πιθανότατα υποδηλώνει έλλειμμα διέγερσης, το οποίο μειώνει την ικανότητα του βρέφους να ξυπνήσει ή να ανταποκριθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η Δρ Harrington λέει ότι τα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα. «Τα μωρά έχουν έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό για να μας ενημερώνουν όταν δεν είναι ευτυχισμένα. Συνήθως, αν ένα μωρό βρεθεί αντιμέτωπο με μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση, όπως η δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου επειδή βρίσκεται μπρούμυτα, θα ξυπνήσει και θα φωνάξει. Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι ορισμένα μωρά δεν έχουν την ίδια ισχυρή αντίδραση διέγερσης», δήλωσε η ίδια.

Advertisment

«Αυτό πιστεύεται εδώ και καιρό ότι συμβαίνει, αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε τι προκαλεί την έλλειψη διέγερσης. Τώρα που ξέρουμε ότι εμπλέκεται η BChE μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε την έκβαση για αυτά τα μωρά και να κάνουμε το SIDS παρελθόν».

Το σύνδρομο είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους ηλικίας κάτω του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συχνότητα εμφάνισης του SIDS έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία χρόνια λόγω εκστρατειών δημόσιας υγείας που αφορούν τους γνωστούς κύριους παράγοντες κινδύνου του ύπνου μπρούμυτα, του καπνίσματος της μητέρας και της υπερθέρμανσης. Ωστόσο, το ποσοστό του SIDS παραμένει υψηλό, συμβάλλοντας σχεδόν στο 50% όλων των μεταγεννητικών θανάτων στις δυτικές χώρες.

Αφού έχασε τον γιο της, Damien, από SIDS, η Δρ Harrington αφιέρωσε την καριέρα της στην εξεύρεση απαντήσεων για την πάθηση. Λέει ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν προσφέρουν μόνο ελπίδα για το μέλλον, αλλά και απαντήσεις για το παρελθόν. «Ένα φαινομενικά υγιές μωρό που πέφτει για ύπνο και δεν ξυπνά είναι ο εφιάλτης κάθε γονέα και μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως τρόπος να γνωρίζουμε ποιο βρέφος θα υποκύψει. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον».

«Η ανακάλυψη αυτή ξεκλειδώνει τη δυνατότητα παρέμβασης και δίνει επιτέλους απαντήσεις στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους με τόσο τραγικό τρόπο. Οι οικογένειες αυτές μπορούν πλέον να ζουν με τη γνώση ότι δεν έφταιγαν οι ίδιες», δήλωσε η Δρ Χάρινγκτον.

Αν και τα ευρήματα αυτά προσφέρουν κάποια ελπίδα για το μέλλον, οι γονείς ενθαρρύνονται έντονα να συνεχίσουν να ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές ύπνου, συμπεριλαμβανομένων της τοποθέτησης των μωρών ανάσκελα για ύπνο, της μη κάλυψης του κεφαλιού και του προσώπου τους κατά τη διάρκεια του ύπνου και της διασφάλισης ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Τα επόμενα βήματα για τους ερευνητές είναι να αρχίσουν να εξετάζουν την εισαγωγή του βιοδείκτη BChE στον έλεγχο των νεογέννητων και να αναπτύξουν ειδικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του ενζύμου. Αναμένεται ότι αυτό θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/groundbreaking-new-study-finds-possible-explanation-for-sids

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση