,

Πώς να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε όλο και λιγότερο κατά τη διάρκεια του έτους.

Πώς να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε όλο και λιγότερο κατά τη διάρκεια του έτους και είναι δελεαστικό να καταφύγουμε σε ενεργειακά ποτά γεμάτα ζάχαρη και πολλές κούπες καφέ για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα στη μέρα.

Όμως, η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να διαταράξουν τον νυχτερινό ύπνο, να αλλάξουν τα φυσιολογικά του στάδια και να μειώσουν την ποιότητά του. Πώς όμως μπορούμε να μείνουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας με πιο φυσικούς τρόπους;

Advertisment

Πώς να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Καταναλώνουμε ένα υγιεινό σνακ γεμάτο ενέργεια

Τα υγιεινά σνακ δεν περιλαμβάνουν ζάχαρη, η οποία μπορεί να μας χαρίζει άμεσα ενέργεια, αλλά μας την παίρνει και με το παραπάνω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να καταναλώνετε βρώμη με κόκκινα φρούτα, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ένα φρέσκο φρούτο ή λίγα λαχανικά με τυρί cottage.

Ξεκινάμε μια συζήτηση για να ξυπνήσουμε

Αν νιώθετε ότι «πέφτετε» γρήγορα, εμπλακείτε σε μια συζήτηση που θα σας κάνει να σκεφτείτε γρήγορα. Μιλήστε σε έναν συνάδελφο για μία ιδέα σας.

Ανάβουμε τα φώτα

Τα περιβάλλοντα με ελαφρύ φωτισμό μας χαλαρώνουν και τότε η υπνηλία μας επιδεινώνεται. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πολλάκις ότι η έκθεση σε έντονο φως μειώνει την υπνηλία και αυξάνει την εγρήγορση.

Advertisment

Αλλάζουμε δραστηριότητα

Αν νιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή οξύνει την υπνηλία μας, είναι καλύτερα να στρέψουμε την προσοχή του εγκεφάλου μας κάπου αλλού για να του προκαλέσουμε και πάλι εγρήγορση. Είναι καλύτερο σε αυτό το σημείο να επιλέξετε κάτι πιο ενδιαφέρον για εσάς.

Βάζουμε μουσική

Είναι ένα κόλπο που δεν έχουν δοκιμάσει πολλοί, αλλά επηρεάζει πολύ τον εγκέφαλο. Όταν μιλάμε για μουσική, δεν εννοούμε νοσταλγικές μπαλάντες, αλλά γρήγορο ρυθμό (100 με 130 νότες το λεπτό).

Πίνουμε νερό

Η αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά και έχετε καταναλώσει φαγητό πλούσιο σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά.

Προγραμματίστε τις σημαντικότερες εργασίες για νωρίτερα μέσα στη μέρα

Αυτό το τρικ δεν είναι για να μειώσετε την υπνηλία, αλλά για να μην της επιτρέψετε να επηρεάσει αρνητικά τις εργασίες σας. Καθώς η κριτική σκέψη και η συγκέντρωση είναι οξυμένες το πρωί, ασχοληθείτε με τις δυσκολότερες εργασίες σας νωρίς.

Κινούμαστε περισσότερο

Μπορεί να εργαζόμαστε σε κλειστό και περιορισμένο χώρο, όπως σε ένα γραφείο, αλλά και πάλι έχουμε επιλογή να κινούμαστε. Βγείτε έξω στο διάλειμμά σας και κάντε μία βόλτα. Όταν σχολάσετε, κάντε μια δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση, όπως για παράδειγμα ένα άθλημα.

Πηγή: www.webmd.com/sleep-disorders/features/natural-tips-sleepiness?#1

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση