,

Η ευ-τυχία δεν είναι τύχη… είναι επιλογή

Αν πάρουμε ετυμολογικά τη λέξη ευτυχία, θα δούμε πως αποτελείται από το ‘ευ’ και το ‘τεύχω’ που σημαίνει φτιάχνω, συνεπώς φτιάχνω κάτι καλό και

Η ευ-τυχία δεν είναι τύχη... είναι επιλογή

Αν πάρουμε ετυμολογικά τη λέξη ευτυχία, θα δούμε πως αποτελείται από το ‘ευ’ και το ‘τεύχω’ που σημαίνει φτιάχνω, συνεπώς φτιάχνω κάτι καλό και δεν έχει καμία σχέση με την τύχη και κάποια ανώτερη δύναμη στην οποία πολλοί, ίσως και εσκεμμένα, να θέλουν να παραδώσουν τη δική τους ευτυχία. Το κυνήγι της ευτυχίας είναι αρκετά απαιτητικό και θέλει δυνατούς παίκτες.

Προσοχή, δε λέω ότι είναι δύσκολο, αλλά απαιτητικό, εξάλλου προσπαθώντας γι’ αυτό είναι που του δίνει και μεγαλύτερη αξία. Είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να συμμετέχουν όλοι εκτός από αυτούς που χαρακτηρίζονται από φόβο, δειλία, αρνητισμό και τεμπελιά. Νικητές θα βγουν οι τολμηροί, οι αισιόδοξοι και οι αποφασιστικοί. Οι κανόνες είναι απλοί και ξεχωριστοί για τον καθένα.

Advertisment

Μερικές φορές, βέβαια αν σταθείς τυχερός, βρίσκεις συμπαίχτη και το παιχνίδι γίνεται πιο συναρπαστικό. Ο στόχος δε χρειάζεται να είναι μακροπρόθεσμος. Ίσως έτσι χάνει και την ουσία του και γίνεται και πιο δύσκολος. Ο στόχος ας είναι καθημερινός, ας καταφέρεις να κλείνεις τη μέρα σου με ένα χαμόγελο, με μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης. Η ευτυχία της κάθε μέρας θα οδηγήσει στην ευτυχία μιας ολόκληρης ζωής. Βέβαια, οι τρωτοί άνθρωποι έχουν μάθει να λένε μεγαλοστομίες και θεωρίες που πολλές φορές δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πραγματικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η θεωρία με την πράξη είναι πολύ κοντά και μπορεί να κατακτηθεί βήμα – βήμα. Η ζωή άλλωστε είναι μικρή και έχουμε έρθει σε αυτόν τον κόσμο για να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται για όσο μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Η ευτυχία λοιπόν, βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, μέσα μας. Σε όλα αυτά που μπορούν να μας φέρουν ένα χαμόγελο, ένα όμορφο συναίσθημα, μια ευχαρίστηση. Είναι σημαντικό ο καθένας να τα βρει με τον εαυτό του, να τον αντικρίσει κατάματα, ώστε να καταλάβει τι πραγματικά επιθυμεί για να μπορέσει να το κατακτήσει.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τίποτα που ποθήσαμε πολύ. Και αν κάτι έρθει αλλιώς, κι αν κάτι δε βγήκε όπως το σκέφτηκες; Τι σε νοιάζει; Η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εσένα. Δείξε εμπιστοσύνη και ακολούθα το plan B. Τι; Δεν είχες σκεφτεί το plan B; Ακόμα καλύτερα. Αυτοσχεδίασέ το. Τίποτα δε χάνεται αν δεν το αφήσεις εσύ να χαθεί.

Advertisment

Μάθε από κάθε εμπόδιο, από κάθε δυσκολία και βγες πιο δυνατός. Εξάλλου, έτσι θα χαρείς περισσότερο, μόλις καταφέρεις να φτάσεις στο τερματικό σου σταθμό. Σταμάτα λοιπόν, να μεμψιμοιρείς και να χάνεις και άλλα λεπτά της μέρας, της ζωής σου χωρίς ουσία. Μάθε να παίζεις έξυπνα και χωρίς μπλόφες.

Πήγαινε κόντρα σε κάθε Δευτέρα, σε κάθε μουντή μέρα του χειμώνα και σε κάθε στραβή μέρα στη δουλειά. Η ευτυχία δεν περιμένει την κατάλληλη μέρα και τον κατάλληλο καιρό. Είναι εκεί σε κάθε περίσταση, αρκεί να καταφέρεις να είσαι έτοιμος να την ανακαλύψεις. Μάθε να χαίρεσαι με τα πιο μικρά και καθημερινά.

Βρες έστω μία αφορμή να χαρείς μέσα στην κάθε μέρα που περνάει και ερωτεύσου την ίδια τη ζωή, τη δική σου ζωή. Κάνε όνειρα, βάλε στόχους και πάλεψε να υπερβείς τους δικούς σου δαίμονες. Άλλωστε δεν μπορείς να φανταστείς τι ευτυχία μπορεί να σου φέρει μια βόλτα, ένα ταξίδι, μια αγκαλιά, μια συζήτηση, ένας χορός, ακόμα και η μυρωδιά από το αγαπημένο σου φαγητό.

Ανακάτεψε στιγμές. Ψήσ’ τες με συναίσθημα και σέρβιρέ τες με μπόλικη τρέλα και φαντασία. Θα δεις πως θα γευτείς το πιο γκουρμέ και συναρπαστικό γεύμα. Άλλωστε οι σεφ στις μέρες μας έχουν πέραση. Γίνε ο καλύτερος…

Μαρία Βίγλα – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν θέλουμε να νιώσουμε ευτυχία, πρέπει να σταματήσουμε να την αναζητάμε διαρκώς
Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος όταν θυμώνουμε;
Dale Carnegie: Πώς να κερδίζετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους
hand the sleeping baby in the hand of mother  close-up

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση