, , ,

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον πόνο μπορεί να τον επιδεινώσει – Νέα θεραπεία προσφέρει ελπίδα

Επισήμως η μέθοδος ονομάζεται «θεραπεία επανεπεξεργασίας του πόνου» (PRT).

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον πόνο μπορεί να τον επιδεινώσει - Μια νέα θεραπεία προσφέρει ελπίδα

Θα μπορούσε η διαφορετική θεώρηση του χρόνιου πόνου να καταφέρει να τον εξαλείψει όταν όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει; Αν και δηλώσεις όπως «το μυαλό πάνω από την ύλη» ή «όλα είναι στο κεφάλι σου» μπορεί να ακούγονται εκνευριστικές, υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές.

Μια νέα νευρολογική διαδικασία επαναπροσδιορισμού έχει λάβει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον – καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών με χρόνιο πόνο χωρίς τη χρήση οπιοειδών.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την καταπολέμηση ενός ψυχολογικού φαινομένου που ονομάζεται «καταστροφολογία», σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής, φοβισμένος από μελλοντικά ξεσπάσματα πόνου, θα επικρατήσουν «μηνύματα κινδύνου» σε όλη τη φυσιολογία του, διαιωνίζοντας τις αντιδράσεις του πόνου.

Αναμφισβήτητα, το πιο συνηθισμένο φαινόμενο καταστροφολογίας είναι όταν ένα άτομο απέχει – από την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης ενέργειας – για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επούλωση από έναν τραυματισμό. Αυτός ο φόβος της αναπαραγωγής του πόνου σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί ποτέ να επαναρυθμιστεί και να κατανοήσει ότι η ενέργεια είναι πλέον ασφαλής για εκτέλεση.

Επισήμως η μέθοδος ονομάζεται «θεραπεία επανεπεξεργασίας του πόνου» (PRT) και οι δοκιμές που τη διερευνούν βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κέντρο Εξωτερικών Ιατρείων του Δικτύου Αποκατάστασης Spaulding στο Medford της Μασαχουσέτης, στο Πανεπιστήμιο του Maryland, στο Duke και στο Ιατρικό Κολέγιο Cornell.

«Μπορείτε να έχετε πολύ πραγματικό, εξουθενωτικό πόνο χωρίς καμία βιοϊατρική βλάβη στο σώμα σας λόγω αλλαγών στις οδούς επεξεργασίας του πόνου», λέει στο National Geographic ο Dr. Yoni Ashar, ψυχολόγος στο Cornell και συν-συγγραφέας μιας επιτυχημένης δοκιμής για την PRT.

Στη δοκιμή του Cornell, το 66% των ασθενών με χρόνιο πόνο είχαν ανακουφιστεί από τον πόνο τους, γεγονός που ίσχυε ακόμη και μετά την παρατεταμένη περίοδο παρακολούθησης. Ο Ashar εξηγεί ότι το κύριο όργανο του πόνου στο σώμα είναι ο εγκέφαλος – οπότε είναι λογικό να ξεκινήσουμε από εκεί, ειδικά αν δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για σωματικό τραυματισμό ή ασθένεια που θα προκαλούσε τα κέντρα πόνου να στέλνουν σήματα πόνου.

«Στο Duke εντοπίζουμε πλέον τους ασθενείς πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι εκπληκτικό», δήλωσε η Padma Gulur, διευθύντρια του προγράμματος στρατηγικής διαχείρισης του πόνου στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

«Μπορώ να κοιτάξω τη βαθμολογία και να αντιληφθώ ότι όταν επενδύσουμε τους πόρους για προληπτικά μέτρα για αυτό το άτομο, το αποτέλεσμά του θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι θα ήταν». Το 20% των Αμερικανών υποφέρουν από κάποιο βαθμό χρόνιου πόνου και με λίγες διαθέσιμες επιλογές εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει κίνδυνος εθισμού στα οπιοειδή. Με την PRT, ίσως τελικά να υπάρχει μια ασφαλής εναλλακτική λύση διαθέσιμη σε όλους.

Πηγή: www.goodnewsnetwork.org/chronic-pain-treatment-reprocessing-therapy-how-you-think-about-pain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε