,

Επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο που «μπλοκάρει» τις αναμνήσεις στον εγκέφαλο

Είναι δυνατόν ένα γονίδιο να «κλέβει» τις αναμνήσεις σας και να αποδιοργανώνει τη μνήμη σας;

Επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο που «μπλοκάρει» τις αναμνήσεις στον εγκέφαλο

Είναι δυνατόν ένα γονίδιο να «κλέβει» τις αναμνήσεις σας και να αποδιοργανώνει τη μνήμη σας; Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι γίνεται αφού ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο κατά κάποιο τρόπο «κλαδεύει» τις αναμνήσεις από τον εγκέφαλο, κάτι που αν καταφέρει κανείς να θέσει στο «off» τότε όχι μόνο θα μπλοκάρει την απώλεια μνήμης αλλά θα επαναφέρει κι εκείνη που έχει χαθεί…

Μάλιστα για την τελευταία αυτή διαδικασία δηλαδή την αναστροφή της μνήμης, οι ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Advertisment

Οι ειδικοί γνωρίζουν επίσης, ότι το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιεί και τον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων που χρειάζεται ο ιός HIV για να εισέλθει μέσα τους και να αρχίσει να τα μολύνει.

Το πιο αισιόδοξο από όλα είναι ότι για την απενεργοποίηση αυτού του γονιδίου υπάρχει ήδη μια φαρμακευτική ουσία ή μαραβιρόκη, η οποία χορηγείται ήδη σε άτομα με HIV και έτσι οι ειδικοί θα τη δοκιμάσουν για την επιστροφή της μνήμης σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph η επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο και η ενίσχυση της μνήμης στην τρίτη ηλικία όπως και μια έγκαιρη παρέμβαση κατά της άνοιας δεν βρίσκονται πλέον μακριά.

Advertisment

Ο εγκέφαλός μας και το γονίδιο CCR5

Ο εγκέφαλός μας οργανώνει τις αναμνήσεις μας και τις καταγράφει κατά ομάδες, με αποτέλεσμα όταν ανακαλούμε ένα γεγονός να ενεργοποιείται η ανάκληση και άλλων. Μεγαλώνοντας όμως, ο εγκέφαλος σταδιακά χάνει την ιδιότητα να δημιουργεί αυτές τις συνδέσεις που απαιτούνται για υγιή και λειτουργική μνήμη.

Οι επιστήμονες μελετώντας εγκεφάλους τρωκτικών διαπίστωσαν ότι το γονίδιο CCR5 ήταν ενεργό υπήρχαν προβλήματα μνήμης, Όταν όμως απενεργοποίησαν το ίδιο γονίδιο, τα ζώα έκαναν κανονικά και πάλι τις συνδέσεις στη μνήμη τους. Το ίδιο συνέβη και σε όσα τρωκτικά έλαβαν τη δραστική ουσία μαραβιρόκη, η οποία κυκλοφορεί ως θεραπευτική αγωγή και στην Ελλάδα Αν από τις έρευνες προκύψουν θετικά αποτελέσματα και λάβει επέκταση έγκρισης για την απώλεια μνήμης, θα χορηγείται και σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση