, ,

Οι επιστήμονες εντόπισαν περιοχή του εγκεφάλου που καταστέλλει το φόβο

Ο ενωτικός πυρήνας σημαντικός για την εξάλειψη του φόβου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν περιοχή του εγκεφάλου που καταστέλλει το φόβο

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το 3.6% του ενήλικου πληθυσμού έχει βιώσει μετατραυματικό στρες τον τελευταίο χρόνο, ενώ σχεδόν το 7% έχει βιώσει τα ίδια συμπτώματα σε κάποια περίοδο της ζωής του. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε βιώσει τουλάχιστον ένα τραυματικό γεγονός κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δεν έχουμε όλοι αναπτύξει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, που περιλαμβάνουν τρομακτικές αναμνήσεις – αναδρομές του τραυματικού γεγονότος, προβλήματα στον ύπνο και δυσκολία αντιμετώπισης του φόβου.

Η κύρια αντιμετώπιση της διαταραχής μετατραυματικού στρες περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, όπως και θεραπεία έκθεσης. Όμως, τα περισσότερα φάρμακα στοχεύουν σε όλους τους νευρώνες του εγκεφάλου αδιακρίτως, ενώ η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή.

Advertisment

Μία νέα έρευνα, όμως, φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στην ανάπτυξη θεραπειών που είναι πιο επιλεκτικές, αποτελεσματικές και μακροπρόθεσμες. Ο Stephen Maren, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης, μαζί με την ομάδα του, έκανε μια πολύτιμη ανακάλυψη• βρήκε μια νέα περιοχή στο θάλαμο του εγκεφάλου που ελέγχει την απόκρισή μας στο φόβο.

Αν και η έρευνα έγινε σε εργαστηριακά ποντίκια, τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την απόκριση του εγκεφάλου στο φόβο, όπως και τις πιθανές νέες κλινικές στρατηγικές για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο ενωτικός πυρήνας σημαντικός για την εξάλειψη του φόβου

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε και παρακολούθησε την νευρωνική δραστηριότητα των ποντικιών, τα οποία είχαν εκτεθεί σε σενάρια που τους προκαλούσαν φόβο. Στη συνέχεια, η ομάδα ακολούθησε τη θεραπεία έκθεσης, εκθέτοντας σταδιακά τα ποντίκια στα ίδια σενάρια ξανά και ξανά.

Advertisment

Στο πλαίσιο αυτό της προσπάθειας εξάλειψης του φόβου, οι νευρώνες της περιοχής του ενωτικού πυρήνα ήταν πιο ενεργοί και πυροδοτούνταν περισσότερο όταν περίμεναν κάποιο επώδυνο ερέθισμα, υποδεικνύοντας προσπάθεια καταστολής του φόβου. Οι ερευνητές μάλιστα χρησιμοποίησαν φαρμακευτικές ουσίες για να περιορίσουν την προβολή νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό των ποντικιών.

Αυτοί οι νευρώνες προβάλουν στον ενωτικό πυρήνα και τα πειράματα αποκάλυψαν ότι ο περιορισμός τους κάνει τα ποντίκια ανίκανα να καταστείλουν το φόβο. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως αυτά τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέρονται, αφού μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρόπους καταστολής του φόβου σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε ερεθίσματα που τον προκαλούν.

Πηγή: www.nature.com/articles/s41467-018-06970-z#ref-CR5

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις | Τι έδειξε νέα μελέτη
Τα «έξυπνα» κινητά είναι το νέο τσιγάρο για τους εφήβους
The absent father effect | Η επίδραση του απόντα πατέρα στην κόρη
Yoga για παιδιά: Τα οφέλη και εύκολες ασκήσεις με ζωάκια για πριν τον ύπνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση