Καταργούνται τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη και diesel από το 2035, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ιστορική απόφαση για την αυτοκίνηση έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε την απαγόρευση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035.

Καταργούνται τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη και diesel από το 2035, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ιστορική απόφαση για την αυτοκίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε την απαγόρευση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035.

Οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για οκτώ από τις προτάσεις της νομοθετικής δέσμης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021 του 2021 για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55 % έως το 2030.

Advertisment

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία ανταποκρίνονται στον ευρωπαϊκό στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων από το 2035. Έτσι «κλείδωσε» και η ημερομηνία που η συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων θα κυκλοφορεί στην αγορά.

Η Ευρώπη είχε ήδη επιβάλλει από το 2020 στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ανώτατο όριο 95 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά 37,5% το 2030.

Πλέον, η ΕΕ ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαίνων στον πλανήτη, στοχεύει σε μείωση που θα μπορούσε να φθάσει το 50% το 2030 και μετά στο 100% το 2035.
Οι εκπομπές αερίων στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες αυξήθηκαν στην ΕΕ, μεταξύ του 2017 και του 2019, αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων ρύπων.

Advertisment

Μετά το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το περιβάλλον Pascal κ. Canfin χαιρέτισε την απόφαση και μίλησε για «μια μεγάλη νίκη» και για «ιστορική απόφαση που μας οδηγεί σε μια νέα εποχή, αυτή της κλιματικής ουδετερότητας». Τον λόγο έχουν τώρα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Η απόφαση αφορά όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2035, τα οποία θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων παλιότερης τεχνολογίας θα πραγματοποιείται σταδιακά.

Ανησυχεί η αυτοκινητοβιομηχανία

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου έχει προκαλέσει ανησυχία ανησυχήσει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος απασχολεί 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «τεχνολογία μετάβασης».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων-ACEA, οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί της ΕΕ πρέπει να εξετάσουν όλες τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς προετοιμάζεται για έναν τεράστιο βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Η ACEA χαιρετίζει το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο διατήρησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους στόχους του 2025 και του 2030, τονίζοντας όμως ότι αυτοί οι στόχοι είναι ήδη εξαιρετικά απαιτητικοί και μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μια τεράστια αύξηση στην υποδομή φόρτισης και ανεφοδιασμού, προειδοποιεί η Ένωση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση