, ,

Η προσευχή επιτρέπει στους ανθρώπους να πιστεύουν ότι προσφέρουν κάτι χρήσιμο

Εντούτοις, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η προσευχή δεν επηρεάζει την υγεία μας.

Η προσευχή επιτρέπει στους ανθρώπους να πιστεύουν ότι κάνουν κάτι χρήσιμο

Πολλά έχουν γραφτεί τελευταία για την ανάγκη της προσευχής. Η προσευχή είναι σίγουρα η πιο συνηθισμένη συμπληρωματική και εναλλακτική παρέμβαση που χρησιμοποιείται από ανθρώπους όλων των θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

Τα άτομα που προσεύχονται τακτικά είναι πεπεισμένα ότι οι προσπάθειές τους θα είναι επιτυχείς. Δυστυχώς, δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί εμπειρικά, επιστημονικά αυστηρά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δύναμη της προσευχής.

Advertisment

Γιατί οι άνθρωποι προσεύχονται; Η προσευχή είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να πείσουν τον εαυτό τους ότι κάνουν κάτι χρήσιμο. Οι αληθινοί πιστοί, σε αντίθεση με τους μη πιστούς, όταν ερωτώνται, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να επιβεβαιώσουν ότι οι προσευχές τους είναι αποτελεσματικές.

Πρόσφατες μελέτες από ψυχολόγους έχουν δείξει ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν λιγότερο αυστηρά πρότυπα αποδείξεων όταν αξιολογούν μη επιστημονικούς ισχυρισμούς. Παρά την παντελή έλλειψη αποδείξεων, παραμένουν πεπεισμένοι ότι οι προσευχές λειτουργούν.

Λειτουργεί η προσευχή;

Πιθανότατα η πιο σημαντική, και συχνά αναφερόμενη, έρευνα για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε το 2006 από τον Herbert Benson. Μελέτησε τις θεραπευτικές επιδράσεις της προσευχής σε 1.802 ασθενείς με χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας σε έξι διαφορετικά νοσοκομεία. Σε αυτή τη διπλά τυφλή έρευνα οι ασθενείς κατανεμήθηκαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές ομάδες.

Advertisment

Στις ομάδες ένα και δύο ειπώθηκε ότι μπορεί να λάβουν προσευχές- στην ομάδα τρία ειπώθηκε ότι λαμβάνουν προσευχές. Μόνο η ομάδα ένα έλαβε προσευχές. Κανείς δεν προσευχήθηκε για τα μέλη της ομάδας δύο. Τρεις διαφορετικές χριστιανικές εκκλησίες προσευχήθηκαν για τους ασθενείς που τους ανατέθηκαν.

Η έρευνα έδειξε ότι οι προσευχές που προσφέρονται από μεγάλες ομάδες ανθρώπων δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος για την υγεία των άλλων. Η ανακάλυψη αυτή ήταν επίσης σημαντική επειδή τα αποτελέσματα έρχονται σε άμεση αντίθεση με άλλες μικρότερες, κακώς σχεδιασμένες μελέτες που έχουν αναφερθεί ευρέως στα θετικά οφέλη της προσευχής.

Μπορεί η ευσέβεια να εξασφαλίσει την υγεία;

Αν οι προσευχές είναι ευεργετικές, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να βρούμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της άσκησης μιας θρησκείας και των αποτελεσμάτων της υγείας. Ουσιαστικά, οι θρησκευόμενοι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πιο υγιείς και να ζουν περισσότερο από τους άθεους. Μια καναδική μελέτη σε σχεδόν 16.000 άτομα διερεύνησε τις διαφορές στην υγεία των άθεων, των αγνωστικιστών, των καθολικών και των προτεσταντών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θρησκευτική παρουσία, η προσευχή και η θρησκευτικότητα δεν σχετίζονταν καθόλου με όλα τα γενικά αποτελέσματα της υγείας. Οι άθεοι ήταν εξίσου υγιείς με τους γενικά θρησκευόμενους ανθρώπους.

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που είναι σοβαρά θρησκευόμενοι; Μια άλλη έρευνα συνέκρινε τη μακροζωία τριών διαφορετικών ομάδων που περιλάμβαναν 857 ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους, 500 καθολικούς ιερείς και 3.038 άνδρες ακαδημαϊκούς από έξι χώρες. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επίσκοποι και οι ιερείς δεν ζούσαν περισσότερο από τους άνδρες ακαδημαϊκούς.

Η έρευνα ανέφερε επίσης ότι οι επίσκοποι ζουν περισσότερο από τους ιερείς – ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους της επίδρασης, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Το άγχος δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, καθώς δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ της μέσης διάρκειας ζωής των επισκόπων από μεγάλες και μικρές επισκοπές.

Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα μιας πρόσφατης έρευνας ήταν ότι οι άνθρωποι που γνώριζαν ότι άλλοι προσεύχονταν γι’ αυτούς έγιναν σημαντικά πιο άρρωστοι. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι η πίεση των άλλων να γίνουν υγιείς παρήγαγε τόσο άγχος ώστε ο πάσχων ασθενής έγινε ακόμη λιγότερο υγιής.

Αυτή η έρευνα με έκανε να αναρωτηθώ αν θα έπρεπε να σταματήσω να στέλνω κάρτες για περαστικά σε ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Μήπως τους ασκείται υπερβολική πίεση για να γίνουν καλά;

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/your-brain-food/202206/praying-allows-people-believe-they-are-doing-something-useful

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση