, , ,

ΗΠΑ: Καρκινοπαθείς θεραπεύτηκαν μετά από επαναστατική δοκιμή φαρμάκου

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα αποτελούν «αιτία για μεγάλη αισιοδοξία», μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει την τρέχουσα.

ΗΠΑ: Καρκινοπαθείς θεραπεύτηκαν μετά από επαναστατική δοκιμή φαρμάκου

Περισσότεροι από δώδεκα ασθενείς με καρκίνο του εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τον καρκίνο τους να εξαφανίζεται μετά την υποβολή τους σε πειραματική ανοσοθεραπεία, σε ένα εκπληκτικό, όπως το χαρακτηρίζουν οι γιατροί, αποτέλεσμα.

Οι ασθενείς, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μικρή κλινική δοκιμή με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) της Νέας Υόρκης, είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται μετά από θεραπεία με ένα πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται dostarlimab.

Advertisment

Λεπτομέρειες της δοκιμής δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες μέρες στο New England Journal of Medicine. Η δημοσίευση περιγράφει τα αποτελέσματα 12 ασθενών με καρκίνο του ορθού, όλοι είδαν τον καρκίνο τους να εξαφανίζεται μετά τη θεραπεία με dostarlimab.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια δόση dostarlimab κάθε 3 εβδομάδες για 6 μήνες, με την ιδέα ότι μετά τη θεραπεία θα έπρεπε να υποβληθούν στις συνήθεις θεραπείες χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε περίπτωση, ο καρκίνος εξαλείφθηκε μόνο μέσω της πειραματικής θεραπείας.

Πρωτιά στη θεραπεία του καρκίνου

Η δοκιμή χαιρετίστηκε ως μια σημαντική πρωτιά στη θεραπεία του καρκίνου, με έναν από τους συγγραφείς της έρευνας, τον Dr. Luis Diaz Jr του Memorial Sloan Kettering, να δηλώνει στους New York Times ότι δεν γνωρίζει καμία άλλη μελέτη στην οποία μια θεραπεία να εξαλείφει πλήρως έναν καρκίνο σε κάθε ασθενή.

Advertisment

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του καρκίνου», δήλωσε. Η ανοσοθεραπεία αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Η δοκιμή επικεντρώθηκε σε ένα υποσύνολο ασθενών με καρκίνο του ορθού, των οποίων ο καρκίνος είχε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, ανέφερε η MSK σε ανακοίνωσή της.

Αυτό το είδος καρκίνου του ορθού, γνωστός ως καρκίνος του ορθού με «ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αναντιστοιχίας» (MMRd), τείνει να ανταποκρίνεται ελάχιστα στα συνήθη σχήματα χημειοθεραπείας. Στη δοκιμή, οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν εάν η ανοσοθεραπεία από μόνη της θα μπορούσε να νικήσει τον καρκίνο του ορθού που δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς.

Η έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει παρατηρήσει τουλάχιστον 14 ασθενείς «και συνεχίζει να μετρά» να εξαφανίζονται οι όγκοι τους, χωρίς κανένας από αυτούς να αντιμετωπίζει σημαντικές παρενέργειες.

Δεν υπήρξε ανάγκη για τις συνήθεις θεραπείες ακτινοβολίας, χειρουργικής επέμβασης ή χημειοθεραπείας και ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει σε κανέναν από τους ασθενείς, οι οποίοι είναι ελεύθεροι καρκίνου για έως και δύο χρόνια, αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Είναι απίστευτα ικανοποιητικό να λαμβάνεις αυτά τα χαρούμενα δάκρυα και τα χαρούμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους ασθενείς αυτής της μελέτης που ολοκληρώνουν τη θεραπεία και συνειδητοποιούν: «Θεέ μου, μπορώ να διατηρήσω όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μου που φοβόμουν ότι θα έχανα με την ακτινοβολία ή τη χειρουργική επέμβαση», δήλωσε η Δρ Andrea Cercek του Memorial Sloan Kettering, η οποία ήταν συνυπεύθυνη της δοκιμής.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία

Η έμπνευση για την έρευνα προήλθε από μια προηγούμενη δοκιμή με επικεφαλής τον Δρ Diaz, στην οποία οι ασθενείς έλαβαν ένα φάρμακο που ονομάζεται πεμπρολιζουμάμπη, ανέφεραν οι New York Times. Σε εκείνη τη δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που αντιστεκόταν στην καθιερωμένη θεραπεία, οι όγκοι των συμμετεχόντων σταθεροποιήθηκαν, συρρικνώθηκαν και ακόμη και εξαφανίστηκαν.

Στην τρέχουσα δοκιμή, οι ερευνητές ήθελαν να δουν τι θα έκανε ένα παρόμοιο φάρμακο, το dostarlimab, αν χρησιμοποιούνταν πριν τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ευκαιρία να εξαπλωθούν.

Αυτό το είδος θεραπείας επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται check points, οι οποίες παράγονται από ορισμένους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και από ορισμένα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Τα check points, τα οποία εμποδίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις να είναι πολύ ισχυρές, μπορεί μερικές φορές να εμποδίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Όπως και η πεμπρολιζουμάμπη, το dostarlimab είναι ένας «αναστολέας των checkpoints»: Ουσιαστικά «απελευθερώνει τα φρένα» σε ένα ανοσοποιητικό κύτταρο, επιτρέποντάς το να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με το MSK.

«Όταν τα φρένα βγαίνουν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα κύτταρα MMRd φαίνονται ιδιαίτερα περίεργα επειδή έχουν τόσες πολλές μεταλλάξεις. Έτσι, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται με πολύ μεγαλύτερη δύναμη», δήλωσε η Δρ Cercek.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα

Τα αποτελέσματα έδωσαν «μια πρώιμη γεύση μιας επαναστατικής θεραπευτικής αλλαγής», έγραψε η δρ Hanna Sanoff, ογκολόγος από το Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δεν συμμετείχε στη δοκιμή, σε κύριο άρθρο που συνοδεύει τη δημοσίευση.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν και τα αποτελέσματα αποτελούν «αιτία για μεγάλη αισιοδοξία», μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει την τρέχουσα θεραπευτική προσέγγιση.

«Το κατά πόσον τα αποτελέσματα αυτής της μικρής μελέτης που διεξήχθη στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center θα μπορούν να γενικευτούν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ασθενών με καρκίνο του ορθού δεν είναι επίσης γνωστό», δήλωσε η ίδια.

«Προκειμένου να δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανοσοθεραπεία, οι επόμενες δοκιμές θα πρέπει να στοχεύουν στην ετερογένεια όσον αφορά την ηλικία, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και τον όγκο».

Πηγή:

www.euronews.com/next/2022/06/07/this-breakthrough-drug-trial-saw-cancer-vanish-in-every-patient

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση