, ,

6 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε τα εσπεριδοειδή στη διατροφή μας

Τα εσπεριδοειδή είναι θησαυροί της φύσης, δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα με διάφορους τρόπους.

6 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε τα εσπεριδοειδή στη διατροφή μας

Τα εσπεριδοειδή είναι θησαυροί της φύσης, δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα με διάφορους τρόπους. Αυτή η ομάδα φρούτων περιλαμβάνει τα λεμόνια, τα λάιμ, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, όπως και πολλά ακόμα υβρίδια και ποικιλίες, όπως τα μανταρίνια.

6 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε τα εσπεριδοειδή στη διατροφή μας

Πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ουσίες

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενός θρεπτικού συστατικού που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί ελαστικό και λείο το δέρμα μας. Ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι έχει όλη τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε για μία μέρα.

Επιπροσθέτως, τα εσπεριδοειδή έχουν ικανοποιητικές ποσότητες άλλων βιταμινών και μετάλλων, που χρειάζεται το σώμα μας, όπως σύμπλεγμα βιταμινών Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και χαλκό. Τέλος, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν πάνω από 60 ποικιλίες φλαβονοειδών, καροτενοειδών και αιθέριων ελαίων.

Σημαντική πηγή φυτικών ινών

Ένα μόνο φλιτζάνι με κομμάτια πορτοκαλιού περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Και για να καταλάβουμε τη σημασία των εσπεριδοειδών, χρειάζεται να πούμε πως γενικά συστήνεται να καταναλώνουμε 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες. Τα πορτοκάλια έχουν υψηλές ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, το είδος εκείνο που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά, τα εσπεριδοειδή είναι μοναδικά διότι διαθέτουν υψηλότερη αναλογία διαλυτών και υδατοδιαλυτών φυτικών ινών.

Περιέχουν λίγες θερμίδες

Ένα μικρό μανταρίνι περιέχει 35 θερμίδες, 1 μεσαίο πορτοκάλι περιέχει 62, μισό γκρέιπφρουτ περιέχει 52 και ο χυμός από ένα λεμόνι 12. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 ερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος συμμετεχόντων στο πέρασμα 24 χρόνων και τα ευρήματα έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή συνδέονταν με την απώλεια βάρους.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς

Ένας τύπος πέτρας στους νεφρούς προκαλείται από χαμηλά επίπεδα κιτρικού οξέος στα ούρα. Πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά τα εσπεριδοειδή, ανεβάζουν τα επίπεδα κιτρικού οξέος στα ούρα μας, μειώνοντας τον κίνδυνο πέτρας στους νεφρούς. Η κατανάλωση χυμών εσπεριδοειδών προσφέρει μια φυσική εναλλακτική στα συμπληρώματα καλίου κιτρικού οξέος.

Προστατεύουν κατά του καρκίνου

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα εσπεριδοειδή με μειωμένο κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων. Σε μία έρευνα τα εσπεριδοειδή βρέθηκε ότι προστατεύουν κατά καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, του μαστού και παγκρέατος.

Αυτά τα φρούτα περιέχουν μια ποικιλία φυτικών συστατικών, όπως φλαβονοειδή, που φαίνεται ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Ορισμένα από αυτά δρουν αντιοξειδωτικά και μπλοκάρουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων που είναι υπεύθυνα για ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Μια Ιαπωνική έρευνα βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες αυτών των φρούτων είχαν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού. Επιπλέον, μια επιστημονική μελέτη του 2017 δείχνει ότι τα γκρέιπφρουτ συνδέονται με μια μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25880021

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11078758

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4616874/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26150027

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1966/2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24876314

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε