, ,

Ερευνητές ανακάλυψαν τη σύνδεση της υπνικής άπνοιας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η άπνοια μπορεί να προκαλέσει πλήθος διαταραχών στην καθημερινότητα του ατόμου όπως για παράδειγμα υπνηλία.

Ερευνητές ανακάλυψαν τη σύνδεση της υπνικής άπνοιας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή ύπνου κατά τη διάρκεια της οποίας η αναπνοή μας γίνεται ρηχή, διακεκομμένη ή σταματά εντελώς για λίγο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άπνοιας και του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Mayo Clinic, η εμφάνιση της υπνικής άπνοιας συνδέεται με την αύξηση της πρωτεΐνης ταυ, της ίδιας ουσίας που εμφανίζεται λίγο πριν τα πρώτα σημάδια της άνοιας. Σύμφωνα με τον δρ. Carvalho το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη επηρεάζεται περισσότερο με την εμφάνιση αυτής της πρωτεΐνης, ενώ είναι το σημείο που συνδέεται και με την εντολή αναπνοής. Αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να μας βοηθήσουν περισσότερο να ανακαλύψουμε τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός μας.

Advertisment

Οι ερευνητές επέλεξαν 288 άτομα άνω των 65 ετών οι οποίοι δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας. Οι 43 από αυτούς, εμφάνισαν συμπτώματα υπνικής άπνοιας σύμφωνα με τους συντρόφους τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν όλους τους συμμετέχοντες και βρήκαν ότι όσοι εμφάνισαν τα συμπτώματα άπνοιας είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ταυ, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση της άνοιας.

Οι ειδικοί δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν η υπνική άπνοια προκαλεί την αύξηση της πρωτεΐνης ταυ ή η εμφάνιση της πρωτεΐνης αυτής, εντείνει το αποτέλεσμα καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν προς το παρόν μια απλή σύνδεση μεταξύ τους και όχι απαραίτητα την αιτία που δημιουργούνται. Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουν τον γιατρό τους, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της άπνοιας μιας και συνήθως μαζί με αυτή εμφανίζονται και καρδιομυικά προβλήματα.

Ακόμη η άπνοια μπορεί να προκαλέσει πλήθος διαταραχών στην καθημερινότητα του ατόμου όπως για παράδειγμα υπνηλία, διαταραχές στη διάθεσή μας, προβλήματα με τον μεταβολισμό, καρδιακά προβλήματα εγκεφαλικό και γλαύκωμα. Ο δρ. Carvalho υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να αμελούμε τη χρήση της μάσκας ύπνου αν το έχει συστήσει ο γιατρός μας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το μηχάνημα βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Advertisment

Πηγές:

https://www.jneurosci.org/content/34/44/14551

https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201704-0704OC

https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201704-0704OC

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση