,

Γιατί είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από μια κακή συνήθεια και 3 τρόποι να το καταφέρουμε

Γιατί μας δυσκολεύει τόσο πολύ η αλλαγή και το να απελευθερωθούμε από τις κακές συνήθειες;

Γιατί είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από μια κακή συνήθεια και 3 τρόποι να το καταφέρουμε

Γιατί μας δυσκολεύει τόσο πολύ η αλλαγή και το να απελευθερωθούμε από τις κακές συνήθειες; Αυτό συμβαίνει καθώς συνήθως όταν θέλουμε να διακόψουμε μια κακή συνήθεια, εστιάζουμε συνήθως στην ίδια την ανάγκη διακοπής της και όχι στην αντικατάστασή της από μια άλλη, υγιέστερη συνήθεια. Δυστυχώς επίσης ως κοινωνία, έχουμε την τάση να περιθωριοποιούμε όσους παλεύουν με τη διακοπή μιας κακής συνήθειας με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πάσχουν να αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρεις τρόποι που θα μας βοηθήσουν να διακόψουμε μια κακή εθιστική συνήθεια και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Και αυτό χωρίς να νιώθουμε ντροπή για τις αποτυχημένες μας προσπάθειες ή να επιβαρύνουμε το γενικότερο στίγμα που έχει αναπτυχθεί.

Advertisment

3 τρόποι που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από μια κακή συνήθεια

1. Συμπεριφοριστική ψυχολογία

Όταν σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και δρούμε σύμφωνα με συγκεκριμένο τρόπο για ένα χρονικό διάστημα, αυτό δεν μας γίνεται μόνο πρακτική συνήθεια αλλά επιδρά και στα συστήματα μνήμης του εγκεφάλου μας. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια με αυτό τον τρόπο και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταφέρουμε.

Κλασσική εξαρτημένη μάθηση

Αυτή η τεχνική, βασισμένο στον Ivan Pavlov και τα γνωστά του πειράματα, μας μαθαίνει νέες συνήθειες μέσα από την τριβή μας με αυτές. Το πασίγνωστο πείραμα με τα σκυλιά μπορεί να ήταν τελείως αντιδεοντολογικό, αλλά η θεωρία η οποία αναδύθηκε μέσα από αυτό αποτελεί βασικό μας εργαλείο σε αυτή μας την προσπάθεια.

Advertisment

Συντελεστική μάθηση

Αυτή η τεχνική υποστηρίζει ότι όλα μπορούν να γίνουν σύμφωνα με θετική ή αρνητική ενίσχυση και αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο B.F. Skinner ο οποίος μελέτησε τη συμπεριφορά των ποντικιών ανακαλύπτοντας ότι με θετική επιβράβευση ή αρνητική επίδραση, μπορούσε να τα εκπαιδεύσει.

Κοινωνική μάθηση

Ένας Αμερικανός ψυχολόγος ο Albert Bandura, πίστευε ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται παρατηρώντας και αντιγράφοντας συμπεριφορές των άλλων σύμφωνα με τον μιμητισμό.

2. Νευροεπιστήμη

Ερευνητές του MIT επιβεβαίωσαν ότι οι νευρώνες που βρίσκονται στο σημείο του εγκεφάλου που δημιουργεί την τάση της συνήθειας έχουν μεγάλη επίδραση και στο συναισθηματικό κομμάτι του οργανισμού μας. Στον πρόσθιο εγκέφαλό μας αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες που συνιστούν μια συνήθεια αφήνοντας χώρο στο υπόλοιπο κομμάτι του εγκεφάλου μας να κάνει άλλες πιο σημαντικές διεργασίες που συνδέονται με τη μνήμη.

3. Εργαλεία αυτοβοήθειας

Οι νέες τεχνολογίες είναι στη διάθεσή μας με apps και βιβλία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια πιο εύκολα σύμφωνα με μελέτες καθώς έτσι αισθανόμαστε να έχουμε συνεχώς δίπλα μας έναν καθοδηγητή.

Adi Jaffe, Ph.D., λέκτορας σε θέματα ψυχικής υγείας και εθισμού

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση