, ,

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα σημάδια της ακμής

Η ακμή είναι ένα επώδυνο ψυχολογικά πρόβλημα, ειδικά αν αφήσει ουλές στο πρόσωπο και σε άλλες περιοχές του σώματος μετά την κρίση.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα σημάδια της ακμής

Η ακμή είναι ένα επώδυνο ψυχολογικά πρόβλημα, ειδικά αν αφήσει ουλές στο πρόσωπο και σε άλλες περιοχές του σώματος μετά την κρίση. Ωστόσο, οι ουλές δεν χρειάζεται να είναι μόνιμες, αφού υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης τόσο φυσικοί όσο και φαρμακευτικοί, για να τις ξεφορτωθούμε.

Σπιτικές θεραπείες για τα σημάδια της ακμής

Σαλικυλικό οξύ

Είναι ένα φυσικό συστατικό και αποτελεί πολλές φορές στοιχείο των προϊόντων αντιμετώπισης της ακμής. Βοηθά στο να καθαρίσει το σημείο από τη σκόνη, τα δερματικά κύτταρα, και άλλα υπολείμματα που οδηγούν σε ακμή. Βοηθά επίσης στη μείωση του πρηξίματος και της ερυθρότητας στην περιοχή, μειώνοντας και την εμφάνιση ουλών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε καθημερινή βάση, ωστόσο χρειάζεται να προσέχουμε αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Advertisment

Ρετινοειδή

Η τοπική χρήση των ρετινοειδών μπλοκάρει της φλεγμονή, μειώνει την αλλοίωση από ακμή και επιταχύνει την κυτταρική αναγέννηση. Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να φωτίζει και τις σκούρες ουλές από ακμή. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε ότι τα ρετινοειδή μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα ευαίσθητη στον ήλιο.

Άλφα υδροξύ – οξέα

Μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τα νεκρά δερματικά κύτταρα και να εμποδίσουν την εμφάνιση μαύρων πόρων. Τα AHA είναι μια ήπια μορφή οξέων που στην ουσία απομακρύνει την ανώτερη στρώση δέρματος για να αποκαλύψει το φρέσκο, νέο δέρμα που κρύβεται από κάτω.

Λακτικό οξύ

Κάνει ένα ελαφρό peeling που απομακρύνει τα νεκρά δερματικά κύτταρα. Μειώνει την εμφάνιση ουλών και εξομαλύνει την υφή του δέρματος. Το λακτικό οξύ μπορεί να φωτίσει και τον σκοτεινό δερματικό ιστό. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει υπερχρωματισμό. Λόγω των πιθανών αντίθετων επιδράσεων, είναι καλύτερο να δοκιμάζουμε προϊόντα που το περιέχουν σε μικρή ποσότητα και να το τεστάρουμε σε ένα σημείο.

Advertisment

Φυσικές θεραπείες για τα σημάδια που αφήνει η ακμή

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φυσικές θεραπείες για να απομακρύνουν τις ουλές της ακμής, αλλά η επιστήμη πίσω από αυτές δεν είναι ξεκάθαρη. Κάποιες μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό ή άλλα προβλήματα, οπότε χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαιτέρως. Οι περισσότερες θεραπείες αποτελούνται από τα εξής συστατικά:

– έλαιο καρύδας

– shea butter

– τζελ αλόης βέρα

– βιολογικό μέλι

– μαγειρική σόδα

– χυμός λεμονιού

Εκτός από τις σπιτικές και φυσικές θεραπείες, υπάρχουν φυσικά και οι ιατρικές, οι οποίες όμως συστήνονται αποκλειστικά μετά από ενδελεχή εξέταση από επαγγελματία γιατρό. Κάποιες από αυτές είναι: η φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά ή ορμονικά σκευάσματα), πίλινγκ, εμφυτεύματα κολλαγόνου ή υαλουρονικού οξέος (ώστε να συμπληρωθεί το κενό στις ουλές), δερματοαπόξεση, μικροβελόνες (όπου μικροσκοπικές βελόνες πυροδοτούν το σώμα να παράγει κολλαγόνο) και λέιζερ.

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5749614/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5965325/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30395754

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση