6 τρόποι να σταματήσουμε την έντονη εφίδρωση

Η εφίδρωση είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Yπάρχουν όμως άβολες περιπτώσεις στις οποίες η εφίδρωση είναι ανεπιθύμητη...

6 τρόποι να σταματήσουμε την έντονη εφίδρωση

Η εφίδρωση είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν ζεσταινόμαστε, ιδρώνουμε. Αυτή η υγρασία στο δέρμα μας σύντομα εξατμίζεται και μας δροσίζει. Η εφίδρωση είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία.

Yπάρχουν όμως άβολες περιπτώσεις και καταστάσεις (κυρίως κοινωνικές) στις οποίες η εφίδρωση είναι ανεπιθύμητη, ειδικά αν αφήνει σημάδια και λεκέδες. Σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιδρώτα.

6 τρόποι να σταματήσουμε την έντονη εφίδρωση

Αποσμητικό πριν τον ύπνο

Τα αποσμητικά μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς πόρους ώστε ο ιδρώτας να μην μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας. Ο ιδρώτας συνεχίζει να παράγεται από τους αδένες, αλλά δεν φτάνει στην επιφάνεια.

Ουσιαστικά, τα αποσμητικά καλύπτουν την μυρωδιά που παράγεται από τα βακτήρια. Για καλύτερα αποτελέσματα, βεβαιωθείτε ότι οι μασχάλες σας είναι στεγνές και ξηρές και ύστερα εφαρμόστε πριν κοιμηθείτε. Τα συστατικά χρειάζονται χρόνο για να δημιουργήσουν το τείχος. Μπορεί να μη λειτουργήσει άμεσα, αλλά αν εμείνετε κάποιες νύχτες το σώμα σας θα αρχίζει να ανταποκρίνεται.

Φορέστε υφάσματα που αναπνέουν

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε την εφίδρωση με τα ρούχα σας είναι να φοράτε, ελαφριά υφάσματα που αναπνέουν και έχουν καλό εξαερισμό. Τα έντονα χρώματα επίσης αντανακλούν τον ήλιο και δεν τον απορροφούν. Όταν δεν έχετε αυτή την επιλογή, επιλέξτε σκούρα χρώματα ή πολύπλοκα μοτίβα που κρύβουν τον ιδρώτα.

Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές

Αποφύγετε οπωσδήποτε τα πικάντικα φαγητά. Το σώμα μας αντιδρά σε αυτά με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στη θερμότητα. Η καφεΐνη επίσης δεν συστήνεται καθώς ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες και κάνει τα πόδια, τις παλάμες και τις μασχάλες μας να ιδρώνουν.

Χρησιμοποιήστε το αποσμητικό σε όλα τα δύσκολα σημεία

Το αποσμητικό δεν προορίζεται μόνο για τις μασχάλες. Το καλοκαίρι ειδικά ιδρώνουμε και σε άλλα σημεία, όπως πίσω από τα γόνατα και στο μέσα μέρος των αγκώνων. Εφαρμόστε στα σημεία που γνωρίζετε ότι έχετε έντονο πρόβλημα εφίδρωσης.

Δροσίζουμε τα πόδια μας συχνά

Ακόμα κι αν δεν έχουμε αρκετό χρόνο να κάνουμε πολλά ντους μέσα στη μέρα, τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, βυθίστε σε χλιαρό ή δροσερό νερό τα πόδια σας. Ο εγκέφαλος θα πάρει το σήμα της δροσιάς από τα κάτω άκρα και θα μειώσει την αίσθηση ζέστης σε όλο το σώμα.

Φαρμακευτική αγωγή

Όταν τίποτε άλλο δεν λειτουργεί, δοκιμάστε κάποιο αντιιδρωτικό φάρμακο (αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας). Το πιθανότερο είναι ότι θα σας συστήσει κάποιο που περιέχει χλωριούχο αργίλιο. Εφαρμόστε πριν τον ύπνο και το πρωί κάντε ένα χλιαρό ντους για να μειωθούν οι πιθανές παρενέργειές του, όπως ο ερεθισμός και ο κνησμός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε