- Sponsored Ad -

Υπάρχει ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για οποιαδήποτε – αναπτυγμένη ή υπανάπτυκτη – κοινότητα να φιλτράρει το νερό της. Οι φλούδες μερικών φρούτων ευρείας κατανάλωσης παγκοσμίως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απορρόφηση επιβλαβών ρύπων – συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων – και μπορούν να μετατραπούν σε φίλτρα νερού με ελάχιστη προετοιμασία.

Φλούδες Μπανάνας

Οι ψιλοκομμένες φλούδες μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό νερού μολυσμένου από βιομηχανικούς ρύπους έως και 11 φορές με την ίδια αποδοτικότητα. Στην μελέτη «Banana Peel Applied to the Solid Phase Extraction of Copper and Lead from River Water: Preconcentration of Metal Ions with a Fruit Waste» σημειώθηκε το πολύ χαμηλό κόστος της μπανάνας καθώς και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται καμία χημική επεξεργασία του προϊόντος ώστε να αποτελεί αποτελεσματικό φίλτρο νερού.

Ο Gustavo Castro και οι συνεργάτες του, σημειώνουν πως οι διαδικασίες εξόρυξης και η απορροή βιομηχανικών αποβλήτων μπορεί να μολύνει τις υδάτινες οδούς με βαρέα μέταλλα – όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς και στο περιβάλλον. Οι τωρινές μέθοδοι αφαίρεσης βαρέων μετάλλων από το νερό είναι δαπανηρές, και μερικές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία αυτή είναι και οι ίδιες τοξικές.

Οι ενώσεις στις φλούδες της μπανάνας περιέχουν άτομα αζώτου, θείου και οργανικές ενώσεις, όπως τα καρβοξυλικά οξέα. Τα οξέα αυτά φορτίζονται σε τέτοιο βαθμό που τα αρνητικώς φορτισμένα ηλεκτρονιακά ζεύγη εκτίθενται – πράγμα που σημαίνει ότι δεσμεύονται με τα μέταλλα στο νερό, τα οποία συνήθως είναι θετικά φορτισμένα, εξήγησε ο Castro.

Φλούδες τομάτας και μήλου

Ο Ερευνητής Ramakrishna Mallampati επινόησε έναν εύκολο, φθηνό τρόπο καθαρισμού του νερού για τις αγροτικές κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ανακάλυψε ότι οι φλούδες της τομάτας και του μήλου – δύο από τα πιο διάσημα φρούτα παγκοσμίως – είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απορρόφηση πολλών επιβλαβών ρύπων και μπορούν εύκολα – και με την ελάχιστη επεξεργασία – να μετατραπούν σε φίλτρα νερού.

Για να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του Mallampati, ξεκινήστε από το ξεφλούδισμα της τομάτας – ή του μήλου – και τοποθετείστε τις φλούδες τα σε ένα διάλυμα αλκοόλης να μουλιάσουν. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το διάλυμα αυτό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν τελείως, απλώς τοποθετείστε τις φλούδες σε ένα δοχείο με νερό και περιμένετε. Έπειτα από μερικές ώρες αφαιρέστε τες και το νερό σας είναι έτοιμο! Ο Mallampati διαπίστωσε πως οι φλούδες της τομάτας και του μήλου μαζί απορροφούν αποτελεσματικά βαρέα τοξικά μεταλλικά ιόντα, διαλυμένα οργανικά και ανόργανα χημικά, διάφορα νανοσωματίδια, χρωστικές ουσίες και φυτοφάρμακα.

Ίνες καρύδας και φλοιοί ρυζιού

Το 1972, ερευνητές εργάστηκαν στην Ταϋλάνδη για την ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης επί του φιλτραρίσματος του νερού, η οποία σε εργαστηριακή κλίμακα έδειξε να έχει μεγάλη εφαρμοσιμότητα στους τομείς του καθαρισμού του νερού καθώς και στην επεξεργασία των λυμάτων στην Νοτιοανατολική Ασία. Το φίλτρο αυτού του τύπου, αποτελείται από δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αποτελείται από τις ίνες τεμαχισμένου φλοιού καρύδας, οι οποίες φιλτράρουν το μεγαλύτερο μέρος των αιωρούμενων στερεών από το νερό – το δεύτερο στάδιο είναι ένα στρώμα καμένων φλοιών ρυζιού που καθαρίζουν το νερό, αφαιρώντας τις λοιπές ρυπαντικές ουσίες. Το φίλτρο χρησιμοποιεί – έτσι – τοπικά υλικά που είναι ευρέως διαθέσιμα καθώς και αρκετά οικονομικά έτσι ώστε να μπορούν να απορριφθούν μετά την χρήση. Επιπλέον, οι καμένοι φλοιοί ρυζιού έχουν την δυνατότητα να απορροφούν σημαντικά τις περιττές γεύσεις, οσμές και χρωστικές ουσίες.

Ηλιακή απολύμανση με Lime

Ένας φυσικός, φθηνός και άκρως αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του νερού.

Η απολύμανση του νερού χρησιμοποιώντας το φώς του ήλιου και σχεδόν κάθε είδους εσπεριδοειδές μειώνει σημαντικά τα επικίνδυνα επίπεδα του βακτηρίου E. Coli, ωστόσο τα πιο αποτελεσματικά των εσπεριδοειδών φαίνεται να είναι τα lime. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έδειξε πως προσθέτοντας limes σε νερό – το οποίο απολυμαίνεται από τον ήλιο επιταχύνεται ην διαδικασία απολύμανσης.

« Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν πως η ηλιακή απολύμανση του νερού σε συνδυασμό με τις ιδιότητες των εσπεριδοειδών μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα του βακτηρίου E. Coli σε μόλις 30 λεπτά Επιπλέον, τα 30 ml χυμού ανά δύο λίτρα νερού ανέρχεται σε περίπου μισό Lime Περσικού τύπου ανά μπουκάλι, μια ποσότητα – δηλαδή – που δεν είναι ούτε δαπανηρή ούτε δημιουργεί κάποια δυσάρεστη γεύση»

Απολυμάνετε το νερό σας με μια δροσιστική πινελιά Lime.

Παρακαλώ σημειώστε πως οι μέθοδοι αυτοί δεν απομακρύνουν όλα τα παθογόνα από το νερό, παρά μόνο μια ευρεία ποικιλία ρύπων, οπότε ας μην λαμβάνονται υπόψιν ως πρακτικές ολοκληρωτικού καθαρισμού του νερού.

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε