, ,

Βιταμίνη C: Με ποιους τρόπους ωφελεί την επιδερμίδα μας

Εδώ προσδιορίζουμε τι είναι ακριβώς η βιταμίνη C και πώς ωφελεί την επιδερμίδα μας.

Βιταμίνη C: Με ποιους τρόπους ωφελεί την επιδερμίδα μας

Αυτή η βιταμίνη είναι πραγματικά διαθέσιμη σε πολλές υγιεινές τροφές που σπάνια εμφανίζουμε έλλειψη σε αυτή. Ωστόσο, το ίδιο σπάνιο είναι να βρούμε κάποιον που να γνωρίζει πλήρως ποια είναι ακριβώς τα οφέλη της βιταμίνης C. Εδώ προσδιορίζουμε τι είναι ακριβώς η βιταμίνη C και πώς ωφελεί την επιδερμίδα μας.

Τι είναι η βιταμίνη C και ποιες οι λειτουργίες της;

Επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένες τροφές και προστίθεται σε κάποιες άλλες. Και σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν αυτή τη βιταμίνη – γι’ αυτό και χρειάζεται να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μας.

Advertisment

Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική και βοηθά στην αναπαραγωγή άλλων αντιοξειδωτικών στο σώμα μας. Βελτιώνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου και παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση συνδετικού ιστού και στην επούλωση πληγών. Επιπλέον, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καθυστερεί επίσης τις βλαπτικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών στην επιδερμίδα και στο σώμα.

Σε μέτρια πρόσληψη 30 έως 180 mg την ημέρα, το 70-90% της βιταμίνης απορροφάται. Όταν η πρόσληψη ξεπεράσει το 1 g την ημέρα, η απορρόφηση πέφτει κάτω από 50%. Σε περίπτωση που λαμβάνετε συμπληρώματα, η βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη είναι 500 mg.

Πώς ωφελεί την επιδερμίδα μας;

Η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει την ξηρή, αφυδατωμένη επιδερμίδα και εκείνη που εμφανίζει πρόωρη γήρανση. Όπως προείπαμε, η βιταμίνη αυτή συνιστά ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι προστατεύει επίσης την επιδερμίδα μας από το οξειδωτικό στρες, αλλά και από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Advertisment

Επιπροσθέτως, η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητη ουσία τόσο για την υγεία του δέρματος, όσο και για την ελαστικότητα και λάμψη του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει αισθητά τις λεπτές γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται στην επιδερμίδα συνήθως με τη μορφή ορού (serum). Η εφαρμογή του τοπικά γίνεται και το πρωί πριν βάλουμε κρέμα ημέρας και/ή αντηλιακό. Μάλιστα βοηθά τη δράση μιας ελαφριά αντηλιακής κρέμας καθώς όπως προαναφέρθηκε προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία (και την ατμοσφαιρική ρύπανση). Τα προϊόντα που επιλέγουμε χρειάζεται να έχουν συγκέντρωση L-ασκορβικού οξέος 10-20% και pH 2,5-3,5 για να είναι αποτελεσματικά.

Πηγή: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε
Σπιτική συνταγή | Πώς να φτιάξετε ένα φυσικό scrub σώματος για την καλύτερη απολέπιση!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση