,

Διατροφή: Τα λαχανικά που κρύβουν κινδύνους για τον οργανισμό αν καταναλωθούν ωμά

Υπάρχουν λαχανικά που δεν πρέπει αν καταναλώνονται ποτέ ωμά, καθώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Μπορεί οι ωμές σαλάτες να χαρακτηρίζονται το Α και το Ω μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, όμως υπάρχουν λαχανικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται ποτέ ωμά, καθώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Advertisment

Λαχανικά όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι πολύ εύγευστα όταν καταναλώνονται ωμά. Υπάρχουν όμως και λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία – κυρίως βράσιμο- για να καταναλωθούν με ασφάλεια

Πατάτες

Οι πατάτες για παράδειγμα, ένα από τα πλέον διάσημα και αγαπημένα, ιδίως στα παιδιά. λαχανικά, πρέπει να μαγειρεύονται, καθώς αν καταναλωθούν ωμά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η ουσία σολανίνη, η οποία περιέχεται στις πατάτες μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον οργανισμό αν καταναλώσει κανείς πολλές ωμές πατάτες.

Κόκκινα φασόλια

Μια χημική ουσία που περιέχουν τα κόκκινα φασόλια μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό σε όποιον τα καταναλώσει ωμά ακόμη και σε μικρές δόσεις. Μόνο τέσσερα-πέντε φασόλια είναι αρκετά για να προκαλέσουν προβλήματα. Έτσι μην παραμελήσετε ποτέ τον βράσιμό τους, καθώς και να πετάτε το νερό που έβρασαν για κάθε ενδεχόμενο.

Advertisment

Μανιτάρια: Μην πάρετε το ρίσκο!

Το μαγείρεμα των μανιταριών αναδεικνύει τη γεύση τους και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους Αν και τα περισσότερα είδη μανιταριών που αγοράζουμε σήμερα από τα καταστήματα προκαλούν ήπια συμπτώματα αν καταναλωθούν ωμά, αν επιλέξετε άγρια μανιτάρια θα πρέπει να είστε σίγουροι τι είδους μανιτάρια καταναλώνετε ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα.

Μούρα του είδους elderberries

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα elderberries, τα οποία πρέπει να μαγειρευτούν (βράσιμο) για να μην προκαλέσουν προβλήματα, όπως ναυτία, έμετο, και διάρροια που μπορεί να προκαλέσουν οι λακτίνες που περιέχουν. Όταν συλλέγονται από την φύση, τα elderberries περιλαμβάνουν επίσης ένα παράγωγο κυανίου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το βράσιμο απομακρύνει τις τοξίνες και τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση